I-Ching

Stranica 1/2 1, 2  Next

Go down

I-Ching

Komentar  Vilda on Tue Apr 22, 2008 5:08 pm

Zdravo svima:-)

Zovem se Vildana Sekavic i pozvana sam da se prikljucim forumu sto sam vrlo rado prihvatila. Mislim da je krasna stvar imati forum o ovim temama. Upoznati, prihvatiti i voljeti samog sebe su u principu jedine bitne stvari oko kojih bi se svako od nas trebao pozabaviti, a obicno i kada „prelomimo“ i dodjemo do stupnja da shvatimo da nam je to konacno zaista potrebno, nemamo kome da se obratimo.
Smatram da svi trebamo cijeniti ovu inicijativu i ovaj forum kao „mjesto“ gdje uvijek mozemo doci, kao „mjesto“ namijenjeno samo za nas, te pozivam sve ostale posmatrace da nam se pridruze i konacno naprave nesto za same sebe. Shvatit ce da je to jedino sto ce se ZISTA isplatiti.

Moja zelja je da na ovaj forum uvedem jednu temu o kojoj mnogi veoma malo znaju ili nista ne znaju. Tema koju bi voljela pokrenuti se zove „I-CHING“. S'toga mi oprostite sto sam se mnogo raspisala, ali buduci da je tema malo poznata, smatram da kao prvo moram opisati istoriju I-Ching-a, kako bi u drugom dijelu presla na dio koji govori o njegovim konkretnim upotrebama i onome sto donosi.

I-Ching je stara, prastara metoda konsultacija koju su drevni kineski narodi upotrebaljavali kako bi razjasnili svoj vlastiti put. Dakle, I-Ching NIKADA nije bila metoda „gatanja“ ili „proricanja sudbina“, I-Ching je drevna nauka koju su jedni od najmudrijih naroda od kojih svi mozemo TAKO MNOGO nauciti, Kineski narodi, razvijali hiljadama godina, i prakticki je gotovo jedina nauka konsultacija u koju se Kineski narod danas pouzdaje. Odnedavnim prelaskom u zapadne zemlje (I-Ching je danas jedna od najkomercijalizovanih metoda u Americi), dozivio je mnoge izmjene i pojednostavljenja kako bi bio lakse razumljiv narodima zapadnih kultura, te mnogi tu izmjenjenu metodu I-Ching-a dozivljavaju kao proricanje sudbine.
Ja danas necu pisati o tome. Pisat cu o staroj, drevnoj i neiskvarenoj metodi koju godinama proucavam, tako komplikovanoj u svojoj izvornoj kulturi, ali tako nepogresivoj. Sve cu medjutim nastojati maksimalno pojednostaviti kako bi oni koji sa njom nisu nikako upoznati, shvatili bit sadrzaja.
Nitko zaista ne zna kada je metoda nastala. Najstariji zapisi koji datiraju od vremena cuvenog Jingis Kana gotovo pouzdano govore da je zapravo on osnivac i zacetnik I-Chinga. Za njega se pouzdano zna da je bio veliki poznavalac drevne Kineske astrologije i da je imao izvjesne „nadnaravne“ moci razumijevanja stvari oko sebe. Buduci da je bio veliki osvajac i covjek nesagledivih vizija, kreirao je I-Ching kao metod kombinacije drevne kineske astrologije i utjecaja Yan i Ying energija koji bi ga u potpunosti ispravno i precizno savjetovao u svim njegovim strateskim pohodima. Vazno je napomenuti kako je Jingis Kan kreirao I-Ching kao kombinaciju razlicitih heksagrama i kao nacin detaljnog i ponekad zastrasujuce ispravnog savjetovanja, te su prvi zapisi I-Chinga nazvani „Velika Knjiga Promjena“. Kako bi se doslo do izvedbe hexagrama, izvorno su koristeni stapici koji bi se kombinovali, danas se iz nedostatka izvornih stapica koriste novcici. Jednako su ispravni i funkcionisu na principu viska. Vremenom I-Ching postaje neizostavno sredstvo gotovo jedinog ispravnog savjetovanja mnogih kineskih careva. Metod individualno odgovara na individualno postavljena pitanja, te su upravo iz tog razloga takozvani Masteri ili ucitelji I-Chinga kotirali gotovo rame uz rame drevnim kineskim carevima.
To je bio prvi oblik I-Chinga koji mnogi od nas manje ili vise poznaju.

Medjutim, u doba Zhou dinastije, od 1122-221 godine prije nove ere na Kineskom dvoru se posebno istakao mladi ucitelj I-Chinga po imenu Wild Krane. Ovaj ucitelj je uveo izvjesne izmjene u sam metod tako sto ga je prosirio i svakog liniji hexagrama (zavisno od hexagrama) dodijelio jednu od pet zvijzda koje su oznacene sa jednim od 5 elemenata (voda, vatra, zemlja, metal i drvo). U ovoj prosirenoj metodi I-Chinga, svaka linija hexagrama predstavlja odredjeni aspekat situacije koje se odnosi na postavljeno pitanje. Svaka zvijezda predstavlja silu ili energiju koja najvise utice na taj odredjeni aspekat situacije, dok svaki elemenat u medjusobnom utjecaju sa ostala 4 elementa tacno naglasava DATUM kada situacija moze sazrijeti. Kada postavljate pitanje, ovi datumi su uvijek tacni datumi kada se stvari zaista DESE. Ova metoda „konsultacija“ se od prve metode, takozvane „Knjige promjena“ razlikuje na slijedeci nacin:

- „Knjiga promjena“ uvijek odgovara na pitanja koja se ticu generalnih povoljnih ili nepovoljnih uticaja, dakle odgovara na pitanja sadrzaja kao sto su: „Koji je najbolji nacin da se postavim u ovoj situaciji“, ili „Sta mogu konkretno ocekivati po ovom pitanju?“ ili „Da li je ovo ispravan put u ovoj situaciji“. Buduci da je I-Ching sastavnio dio kineske kulture, gotovo svaki ozbiljniji poslovni covjek, kao i obicni farmer u Kini, a u posljednje vrijeme i na Zapadu danas savjetuje I-Ching po pitanju pravilnih usmjerenja;

- I-Ching Wild Krane-a medjutim odgovara na tacno i precizno postavljena pitanja kao sto su: „Kad cu dobiti novac?“, „Hocu li dobiti posao?“, „Da li ce se i kad ce se odredjena stvar desiti“. Vjerovali ili ne, oni koji zaista znaju interpretirati i koristiti ovu metodu obrcu ogromne kolicine novca trgujuci na berzama („kada mogu ocekivati rast ili pad odredjene dionice), „predskazuju“ datume vjencanja, smrti, rodjenja itd...

Dobra stvar „Knjige promjena“ je cinjenica da uvijek pravilno, ispravno i veoma detaljno savjetuje vezano za situacije na koje se pitanje (ili usmjerena energija) odnosi. Njena „losa stvar“ je cinjenica da ne moze konkretno odgovoriti na konkretne i izdvojene aspekte situacija.
Dobra stvar Wild Krane-ovog „I-Chinga“ je ujedno i njegova najveca mana. Ova metoda precizno procjenjene „snage“ ili povoljnosti elemenata datuma i elemenata konkretnih aspekata situacije odgovarajuci na precizna pitanja u kojima se zahtijevaju „da“ ili „ne“ vrste odgovora. Ona potpuno i nepogresivo daje uvid u odgovore da li ce se stvari zaista desiti i samim tim izdvaja datume na koje ce se stvari DESITI. Iz moga vlastitog iskustva intenzivnog bavljenja I-Chingom (kojim sam se pocela baviti iz ciste zabave), shvatila sam da Wild Krane I-Ching nije nikakva zabava. Preciznost kojim ova metoda savjetovanja odgovara na pitanja je zastrasujuca i predlazem je samo onima koji nece dozvoliti da odgovor I-Ching-a utice na njihova vjerovanja i koje nece sprijeciti da bez obzira na odgovor nastave dalje. Licno sam bila svjedok kada su ove vrste odgovora obradovali ali isto tako i razocarali mnoge ljude koji su me molili za savjetovanje. U svim situacijama su se desavanja odigrala tacno onako kako je I-Ching to opisao. Da li je razlog tome vjerovanje koje se ureze u podsvijest onoga kome je odgovor namjenjem, na to ne mogu odgovoriti. I-Ching prostom metodom medjusobnog utjecaja elemenata i stoga energije razlicitih aspekata situacija veoma jednostavno daje odgovor na to da li je situacija sazrela ili ne, dakle da li ce se stvari desiti ili ne. Na isti nacin, zbog cinjenice da svaki datum, mjesec ili godina nosi odredjeni element izdvaja datume na koje ce situacija sazreti, tj. na koje ce se nesto desiti ili nece.
Iz moga dosadasnjeg iskustva, postala sam svjesna cinjenice da upravo kao svakom situacijom i svakim datumom, tako i svakim covjekom prevladava utjecaj odredjene vrste energije. I-Ching nije nista drugo nego nacin interpretacije energetskih utjecaja razlicitih aspekata situacije, u kojoj i covjek predstavlja jedan od aspekata. Ukoliko sam covjek nije spreman ili sazrio da bi dobio ono sto trazi i na sta se pitanje odnosi, I-Ching ce to uzeti u obzir i odgovor koji cemo dobiti je onaj koji ukljucuje trenutacno energetsko stanje covjeka. Po mome dubokom uvjerenju, negativni i tako precizni odgovori koji su pred mojim ocima izmjenili sudbine mnogih ljudi su tacni uzimajuci u obzir sadasnje energetsko stanje covjeka koji postavlja pitanje. Kada se to stanje izmjeni i konacni ishod situacije ce biti izmjenjen. Po mom licnom iskustvu, ovo je medjutim lakse reci nego zaista razumjeti i prihvatiti. S'toga ovu vrstu interpretacija preporucujem samo onima sa dubokom vjerom u sebe i svoje sposobnosti.

Vas I-Ching konsultant,
Vilda

Vilda

Broj komentara : 11
Registration date : 2008-04-22

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

NISTA NIJE SLUCAJNO

Komentar  ERMINA on Tue Apr 22, 2008 5:46 pm

Ma nemas ti dzaba u korijenu ime tog Wilda...

Ja sam jednom koristila ovu metodu i nikad nisam zaboravila odgovor: GRAD SE MOŽE POMJERITI, ALI BUNAR NE. I zaista se nije mogao pomjeriti...
Koja je cijena konsultacije? Kažu da sam extremno nafakali, pa bih voljela da ti otvorim sezonu? Pitanja uvijek ima...
avatar
ERMINA

Broj komentara : 227
Location : BHAC, BOSNA&HERCEGOVINA
Registration date : 2007-12-22

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

i ja, i ja...

Komentar  Berka on Tue Apr 22, 2008 9:09 pm

Stavi i mene na listu, izgoricu od znatiželje. Sada si mi otvorila mnoga pitanja, moracu zapisati sve što još o tome želim znati, da mi nešto od toga ne bi pobjeglo. Prijavljujem se na tvoju listu odmah poslije Ermine. Ali, čakaj malo, odoh još jednom da procitam. Ovaj puta neću žuriti. Čim si spomenula energije ( sto je temeljno i u onom čime se ja bavim), pa jos dodala Jin i Jang, postala sam nestrpljiva pa sam tvoj tekst maratonski preletila.

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: I-Ching

Komentar  Enisa Alic on Tue Apr 22, 2008 10:48 pm

Dobro dosla Vilda!

sunny
avatar
Enisa Alic

Broj komentara : 413
Location : München
Registration date : 2008-03-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Zahvale

Komentar  Vilda on Wed Apr 23, 2008 2:24 pm

ERMINA (citat):Ma nemas ti dzaba u korijenu ime tog Wilda...

Ja sam jednom koristila ovu metodu i nikad nisam zaboravila odgovor: GRAD SE MOŽE POMJERITI, ALI BUNAR NE. I zaista se nije mogao pomjeriti...
Koja je cijena konsultacije? Kažu da sam extremno nafakali, pa bih voljela da ti otvorim sezonu? Pitanja uvijek ima...

Drage moje,

Pa to je DIVNO sto ste se javile i izrazile interes za ovu temu. Hvala Vam i na Vasim dobrodoslicama, koje mi puno znace. Jos jednom se izvinjavam na ovom maratonskom uvidu u temu. Uvod je zaista opsiran ali se pravi kvalitet I-Chinga vidi tek kada postavite pitanje.
Da se osvrnem na Erminin komentar. Veliki broj starih zapisa I_Chinga sadrzi vrlo komplikovane i tesko razumljive odgovore kao sto je: "GRAD SE MOŽE POMJERITI, ALI BUNAR NE." Vazno je razumjeti da su ovi izvorni zapisi pisani prije nekoliko hiljada godina u doba starih kineskih dinastija. Njihova osnovna svrha je bila savjetodavna po pitanju lakseg odlucivanja u oblasti strateski vodjenih ratova, drzavnih odluka careva i njihovih vojskovodja, te ne cudi da su ovi tekstovi tesko shvativi u kontekstu naseg danasnjeg vremena i kulture. Nakon sto je I-Ching postao dostupan siroj populaciji, tj. obicnom kineskom seljaku, Wild Krane je precistio tekst i napravio ga lako shvatljivim svakome tko trazi odgovor.
Mnoge knjige koje se danas koriste u zapadnim zemljama jos uvijek koriste ne-preciscene verzije. To je u redu dok god I-Ching savjetnik ima toliko znanja i razumjevanja I-Chinga da sam moze pravilno "prevesti" i prosiriti interpretaciju. Po mome misljenju je najbolje koristiti preciscenu verziju Wild Krane-a koja ne ostavlja mjesta za dodatna pitanja. Ja koristim masinom kucan rukopis koji je privatni prevod sa Kineskog jezika. Interpretacije medjusobnog utjecaja elemenata moraju doci iz glave, tj. moraju se individualno interpretirati.
Tko bude zainteresovan, zamolit cu da me kontaktira direktno kako bi joj/mu pojasnila nacin na koji se sve obavlja. Da odgovorim na Erminino pitanje, konsultacija je za Vas 12 EUR, cisto radi razmjene energije i podrazumjeva opsirno savjetovanje po "Knjizi Promjena", kao i konkretne odgovore Wild Krane I-Chinga. Vazno je naglasiti na sta zelite da se posebno koncentrisem. Svi odgovori ce biti dostavljeni u pismenoj formi sto podrazumijeva oko 3-5 punih stranica teksta. Mislim da je vazno dostavljati odgovore na ovaj nacin kako bi uvjek napismeno imali uvid u situaciju i kako bi bili u stanju da se podsjetite kada to zelite. Kada sve prodje uvjek cete moci provjeriti papir i uvjeriti se da nije slagao. Vjerujte mu, ali najvise vjerujte SEBI.

PUUNOO ljubavi i svjetlosti od mene!

Vasa Vilda

Vilda

Broj komentara : 11
Registration date : 2008-04-22

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Dogovoreno!

Komentar  ERMINA on Wed Apr 23, 2008 2:58 pm

Cijena mi odgovara, pozabavicu se formulacijom pitanja i poslati ga na privatnu postu.

Unaprijed hvala!
avatar
ERMINA

Broj komentara : 227
Location : BHAC, BOSNA&HERCEGOVINA
Registration date : 2007-12-22

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: I-Ching

Komentar  Enisa Alic on Wed Apr 23, 2008 5:19 pm

je li pitanja moraju biti konkretna - kratka i direktna?
avatar
Enisa Alic

Broj komentara : 413
Location : München
Registration date : 2008-03-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Odgovor

Komentar  Vilda on Wed Apr 23, 2008 6:11 pm

ERMINA (citat):Cijena mi odgovara, pozabavicu se formulacijom pitanja i poslati ga na privatnu postu.

Unaprijed hvala!

Draga Ermina,

Pridruzi mi se sutra iza 1 sat na skajp" vildana.sekavic" pa cemo se sve dogovoriti. Trebam te uputiti u pravilnu formulaciju pitanja. Nema potrebe slati postom kada imamo internet. I pisani odgovor cu ti elektronski proslijediti.

Vilda

Broj komentara : 11
Registration date : 2008-04-22

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: I-Ching

Komentar  Vilda on Wed Apr 23, 2008 6:29 pm

Enisa (citat):je li pitanja moraju biti konkretna - kratka i direktna?

Savjetovanje ukljucuje 2 pitanja na koja dobijate odgovor. Prvo pitanje koje postavljate se tice globalnijeg i generalnog pregleda situacije. Odgovor Vam govori na sta trebate obratiti paznju, na sta se treba koncentrisati, sta Vam konkretno moze pomoci, kako je najbolje postaviti se i sta mozete ocekivati.
Dakle, prvo pitanje moze biti:
"Kako je najbolje da se postavim u ovoj situaciji";
"Sta mogu ocekivati po pitanju ovoga?" itd...

Drugo pitanje je vrlo kratko i konkretno. Ono moze biti vezano za gore navedenu temu o kojoj trazite kompletno savjetovanje od I-Chinga te zelite imati konkretan odgovor da li ce se nesto desiti i kad ce se desiti, ili moze biti vezano za nesto sasvim drugo sto Vas interesuje. Drugo pitanje moze glasiti:
"Da li cu dobiti ovaj posao?"
"Da li ce mi posao ici u ovoj godini" (dobiti konkretan odgovor, kao i kompletan pregled onoga sta mozete ocekivati, sta ce se sve desiti sto ce dovesti do konkretnog odgovora);
"Kad cu i da li cu ozdraviti?"
"Kad mogu ocekivati rodjenje djeteta";
"Da li se trebam preseliti" itd...
Mogucnosti su nepregledne. Mozete konkretno pitati sve sto je vezano za Vasu blizu buducnost, sadasnjost ili cak pitanja tipa "da li ce se xx desiti u mom zivotu", dakle pitanja vezana za kompletnu zivotnu situaciju (brak, posao, veze, djeca, roditelji, novi poslovi, investicije, romansa, preseljenja, slava, novac...) koja zahtijevaju konkretan odgovor jer cete takav i dobiti, s'tim da cete uz to dobiti i kompletan pregled stvari koji se mogu i koje ce se desiti, a koje ce uticati na krajnji ishod.
Kokretna pitanja vezana za neke veoma vazne stvari preporucujem hrabrima, a ako ste manje hrabri konkretno pitanje mozete postaviti i za manje vazne stvari, kao i za sitnice.
Ponavljam, I-Ching se ne bavi gatanjem ili proricanjem sudbine, I-Ching uzima u obzir kompletne energetske aspekte situacije i na taj nacin daje opsiran pregled ili konkretan odgovor o tome kad ce stvari zaista sazreti, tj. kad se mogu desiti.

Vilda

Broj komentara : 11
Registration date : 2008-04-22

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Potpuno te razumijem

Komentar  Enisa Alic on Thu Apr 24, 2008 8:24 am

Potpuno razumijem da niije gatanje. Posto je moja teorija da je sve moguce, a isto tako i nije ( Smile ) - verujem da su mogucnosti u neodled tu.

U svakom slucaju , volila bi par pitanja postaviti.

Kako ono bi, 12 € po pitanju, ili dva?

sunny
avatar
Enisa Alic

Broj komentara : 413
Location : München
Registration date : 2008-03-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

berka platila a nije pitanje postavila

Komentar  Berka on Thu Apr 24, 2008 9:55 am

Ja sam razumjela ovako: 12 eura usluga. Dozvoljeno postaviti 2 pitanja. ( Ali ja imam 77 pitanja Shocked )
Ali, dobro, i put od hiljadu milja pocinje prvim korakom.

Draga Vildana,
Jucer sam uplatila, tvoj novac putuje iz Holandije prema Sarajevu. Nije mi poznat tvoj broj računa pa sam to uradila preko tvoje najbolje prijateljice,a naše astrologinje Azre P.
Moje pitanje glasi:
1. Kako će proci promocija moje knjige "Otvoreno pismo za tebe, s ljubavlju" (koja će se održati 15. jula ove godine u Sarajevu, a zatim u još nekoliko gradova BiH.)
2. Da li je potrebno da neko vrijeme pričekam ispitujući puls mojih čitalaca ili da odmah predjem na prijevod knjige na Holandski jezik ( jer tu živim pa mi je logično da moju knjigu objavim i u zemlji u kojoj živim.

Ja ti nisam nestrpljiva osoba, uradi mi to bez žurbe, natenane Smile i naravno, s ljubavlju.
Ljubim te i moram ti još jednom priznati da sam ushićena zato što sam imala priliku da te upoznam na plesovima sveopšteg mira . Mnogo i znači ono što si rekla: "Došla sam jer sam MORALA upoznati osobu koja je tu knjigu napisala. Da sam te negdje srela a da neznam da si pisac te knjige, nikada ne bih rekla da bi ti mogla biti ta osoba". Što sam shvatila kao kompliment. Jednostavna, normalna, ni po čemu posebna. Baš takvom se i zamišljam i želim da ostanem baš takva.
Hvala ti moja Vildana

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Dobro došla Vilda!

Komentar  Tenzila on Thu Apr 24, 2008 3:28 pm

Dragi bože,
pa ovo je skup experata koji ''žive'' drevne mudrosti! Aferim Vilda!
Ne kažu džaba da počinje renesansa duhovnih disciplina! Ja vjerujem u to! Pusa svima T Razz
avatar
Tenzila

Broj komentara : 91
Age : 54
Registration date : 2008-02-05

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: I-Ching

Komentar  Vilda on Thu Apr 24, 2008 5:10 pm

Enisa (citat):Potpuno razumijem da niije gatanje. Posto je moja teorija da je sve moguce, a isto tako i nije ( Smile ) - verujem da su mogucnosti u neodled tu.

U svakom slucaju , volila bi par pitanja postaviti.

Kako ono bi, 12 € po pitanju, ili dva?

sunny

Draga Enisa,

Citav paket, tj. savjetovanje je 12 EUR. Dakle, 2 pitanja su ukljucenja. Kao sto sam rekla, konkretno pitanje po Wild Krane metodi moze biti vezano za opstenije prvo pitanje, ili ne mora. Moze biti vezano za nesto sasvim drugo Smile

Vilda

Broj komentara : 11
Registration date : 2008-04-22

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: I-Ching

Komentar  Berka on Thu Apr 24, 2008 5:24 pm

Tenzila (citat):Dragi bože,
pa ovo je skup experata koji ''žive'' drevne mudrosti! Aferim Vilda!
Ne kažu džaba da počinje renesansa duhovnih disciplina! Ja vjerujem u to! Pusa svima T Razz

Pa ovaj forum nije mala šala, nije vala ni mačiji kašalj, a zar mi stalno ne ponavljamo:

SLIČNO PRIVLAČI SLIČNO ???

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

ako je valjalo carevima valja i nama

Komentar  Elena H. on Wed May 07, 2008 9:22 pm

Maloprije citam da neki jedu hranu koja je namijenjena astronautima. Ako astronauti nesto jedu onda je to vjerujem nesto izuzetno. I sada ovo. Koliko razumijem, kada su carevi imali dilemu, nasli su nacina kako da odluce. Do toga je trebalo doci. Bog sami zna koliko su godina imali propale eksperimente dok nisu dosli do toga. Za ovaj cing su, vjerujem, smatrali da djeluje.
avatar
Elena H.

Broj komentara : 32
Age : 41
Registration date : 2008-04-25

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Kada si u dilemi...

Komentar  Berka on Thu May 08, 2008 7:35 pm

Ja vjerujem da su i carevi isto kao i mi imali čvrste odluke za koje im ničiji i nikakav savjet nije bio potrebam. Kad nam je odluka jasna, uzalud i savjeti za neke druge smjerove. Mi smo jednostavno postojani u svojem.

Ali, kada si u dilemi... i za jednu odluku imaš 50% "za" i 50 % "protiv". Šta onda radiš? Ako pitaš za savjet svako će ti drugačije reći zavisno od toga koliko ta tvoja odluka dotiče nihove interese. I zato ja u takvim situacijama ( unazad nekoliko godina) uradim sama sebi reiki trebtman, otvorim svoje energetske centre, uradim reiki energetski tretman i na tu situaciju i tada bacam novčić. Bez ikakvog daljeg premišljanja uradim onako kako mi novčić kaže.

Kada sam Vildanu čula prošlog mjeseca u Tuzli o ovome što je njena inspiracija, odmah sam se sjetila kako mora da sam negdje duboko u svojoj podsvjesti "znala" da su nekako slično sa novčićima prije toliko hiljada godina radili neki tamo carevi Wink

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Stručnjak za dileme

Komentar  ERMINA on Thu May 08, 2008 9:00 pm

Moje je mišljenje da je u svakom traženju odgovora od Univerzuma najvažnije "otpustiti" otpor, dakle potpuno se predati u smislu da nimalo umno ne učestvujemo u daljnjem razvoju događaja, baš kao što Berka opisuje da otvori reiki kanale i postane dio Univerzuma (Boga) prije nego što dobije odgovor. Tad je potpuno svejedno koristimo li kao tehniku reiki, štapiće, novčiće, urim i tumim ili bilo šta drugo. Urim i tumim su možda još najjednostavniji, jer ne trebamo "tumača".

Odgovori mogu doći iz bilo čega, knjige koju čitamo (meni se najčešće to dešava), ptice koja sleti na prozor, vjetra koji počne silovito puhati ili iznenadno stane, iz dječijih usta...

Na našoj anti-stres radionici bila je jedna doktorica koja je ispričala vrlo interesatnu pricu: Kako sad sve farmaceutske kuće štampaju recepte sa nazivima i dozama lijeka, njen je sto prepun blokova sa receptima. U jednom naletu nedostatka koncentracije, pokušavala je pronaći blok, koji je koristila prije nekoliko minuta, ali njega jednostavno "nije bilo". Tad joj je pacjentica, stara majka, rekla: "De sine reci Estakvirulah" i prije nego što je i izgovorila, recept se "stvorio" tačno ispred nje. Ova priča me jako dojmila u domenu definisanja otpusta ili jednostavnije rečeno - prepuštanja Bogu da riješi stvar koju nismo u mogućnosti sami riješiti.

Ne trebam pominjati da otad rado (i često) koristim ovu metodu. Najčešće se tražena stvar pojavi "pred očima", pa onda baš i ne budemo sigurno da su to Božija posla. No, nedavno sam imala situaciju da je moja starija kćerka cijelo popodne tražila kostim za nastup i nije ga mogla pronaći. Rekla sam joj da proba sa Estakvirulah i sljedećih pola sata traženja nije urodilo plodom, no vidjela sam da je "odsutna". Pitala sam je šta misli i ona je odgovorila da joj je cijelo vrijeme u glavi kako će javiti učiteljici da ne može nastupati, dakle NIJE DOPUSTILA BOGU DA JOJ POMOGNE, nego je SAMA rješavala situaciju, smišljanjem izgovora za učiteljicu. [u]A tamo gdje um nije miran, nema protoka energije, ni pravih odgovora.
Ja sam. srećom, došla dovoljno umorna da nisam bila raspoložena za smišljanje rješenja, pa sam rekla Estakvirula, misleći i osjećajući:"Pa nek bude šta treba biti!" Istog momenta sam ustala i otišla u skladište igračaka moje manje kćeri, otvorila jednu od torbica i izvadila kostim iz nje. Nije mi neki "glas" rekao da je tamo, niti mi je dat neki "znak", jednostavno sam učinila ono što mi je prvo palo na pamet i otvorila prvu torbicu koja mi je upala u oči.
I, naravno, zahvalila se za happy end cheers
avatar
ERMINA

Broj komentara : 227
Location : BHAC, BOSNA&HERCEGOVINA
Registration date : 2007-12-22

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Ispravka

Komentar  ERMINA on Thu May 08, 2008 9:10 pm

Ovim nimalo nisam htjela reći da nam nije potreban I-Ching, jer i ja sam u fazi pripreme pitanja za Vildanu, samo mi ne ide od ruke da zaštekam 3 iste kovanice (jer moj novčanik funkcioniše po principu samoposluge) i dovoljno mira da dovršim proces postavljanja pitanja. Želim reći da nam svima treba biti cilj RADITI dovoljno i uporno na sebi da bi se u potpunosti oslobodili otpora prema Onom što ne možemo očima vidjeti Idea
avatar
ERMINA

Broj komentara : 227
Location : BHAC, BOSNA&HERCEGOVINA
Registration date : 2007-12-22

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

nemam ni ja kovanice

Komentar  Berka on Thu May 08, 2008 10:32 pm

Ah, to sa traženjem, kad bismo računali koliko vremena trošimo na traženje, shvatili bismo da puno manje vremena trebamo za sortiranje
i odredjivanje tačnog mjesta za stvari. Ali, ismo sami u kući, pa ponekad i odredjivanje pravog mjesta ne funkcioniše.

Eto, ni ja nisam još uradila zadaću koju mi je Vildana zadala. Nećeš vjerovati, nemam u kući ni papirnog ni kovanog novca. Danima znam da ga moram imati pa da konačno završim taj domaći zadatak.

U mom novčaniku je samo bankovna kartica kojom plaćam sve. Baš sve. Da mi bar dijete ima špar kasicu razbila bih je pa da to obavim, ali nema, i dijete je prešlo na bankovnu karticu.

Koja vremena, nemaš ni prebite pare. Sad mi je došlo da sjednem pred kuću, stavim šešir ispred sebe i na sav glas pjevam prolaznicima. A imam i bubanj čak iz Afrike donesen, pa bih mogla malo i zabubnjati Very Happy

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

DOSLA IZ ZAGREBA

Komentar  ERMINA on Sat May 17, 2008 2:01 pm

Ja jutros otvorih novcanik i obasja me sunce - hrpa kuna, pa pomislih: "eh, sad ga majci potrosite"! Poslacu ti u pismu sa materijalama, ne moras bubnjati i sesir izlagati! cheers
avatar
ERMINA

Broj komentara : 227
Location : BHAC, BOSNA&HERCEGOVINA
Registration date : 2007-12-22

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

užas

Komentar  Berka on Sat May 17, 2008 5:15 pm

Embarassed Eto, i danas sam hodala po gradu. Čak sam prolazila pored banke. I ne samo to, prošla sam na ulicama pored nekoliko automata za uzimanje novca, ponovo se vraćala u grad, mogla sam u trgovini na kasi prilikom plačanja karticom reći onoj teti da mi treba za ovaj Vildanino čvaranje i podići i malo sitnisa...
ali, stvarno, ponekad sam sasvim sigurna da se neke stvari samo meni dogadjaju. Embarassed Užas !! Strahota !!! Sramota !!!

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Dajte ljudi da Berki skupimo novac

Komentar  Irma on Sun May 25, 2008 9:50 am

Prva dajem dobrovoljni prilog. Smile
avatar
Irma

Broj komentara : 51
Registration date : 2008-04-26

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

ni ja da bacim novcice

Komentar  Enisa Alic on Tue May 27, 2008 10:04 am

I ja vam se (na zalost) moram pridruziti...... nikako da ocistim misli, da bacim te novcice. A i pitanja sam vec postavila.

Ufffff - stvarno smo zaista!!

sunny
avatar
Enisa Alic

Broj komentara : 413
Location : München
Registration date : 2008-03-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Berka se oparila

Komentar  Berka on Tue May 27, 2008 10:58 am

Vildana, ljubavi, Berka se oparila. U kući su se odnekud pojavili kovani novčići.

Evo konačno mojih rezultata, pa da vidim kakvi su tvoji. kakvi god da su, prihvatam sa blagoslovom. Poštujem i imam povjerenja u tebe isto kao i u kosmičku mudrost, ljubav i inteligenciju


Uzela sam 3 novčića od 2 eura.
Vrijeme: potpuno sama u kući, u jutrarnjim časovima ( shvatila sam zašto ne treba poslijepodne)
Sjela sam za čist stol, pustila Feng Šui muziku, i kada sam osjetila da sam se potpuno skoncentrisala, glasno sam izgovorila moje prvo pitanje: « Na šta trebam obratiti pažnju kako bi promocija moje knjige prošla uspješno ? »


Kada sam osjetila da je moje pitanje dovoljno putovalo kao i njegov odgovor , bacila sam novčiće. Radi ostalih koje ovo zanima, napominjem da ih po Vildaninoj preporuci nisam treskala u ruci, samo sam ih bacila iz udaljenosti od 20-tak cm.

6 puta bacila novcice za isto pitanje. Dakle, 6 puta bacam novcice i mislim na ISTO pitanje.

Rezultate sam zapisivala kako si mi savjetovala. Odozdo prema gore. Broj predstavlja GLAVU, a slika predstavlja PISMO. ( Iznenadjena sam, jer, uvijek sam mislila da je broj predstavljao pismo, neznam zašto. Vjerovatno je moja logika da se broj piše, a slika neke kraljice ili velikana, je jednostavno Glava nekoga značajnog)Rezultat na prvo pitanje ( pišem odozdo prema gore, kako si mi opisala), ki to ti šaljem u privatnoj pošti na dalju analizu Smile

Išla sam zatim na drugo pitanje: ”Kada mogu ocekivati prevod knjige na holandski i/ili engleski jezik?”
Rezultat bacanja novčića takodjer ti šaljem privatnom poštom, na dalju obradu.

Idem na trece pitanje: « Kakve finansijske rezultate mogu ocekivati izdavanjem mojih knjiga na bosanskom, holandskom i englesom jeziku ? »

Draga moja Vildi, ako sada ja budem čekala toliko dugo rezultate, koliko si ti čekala moj bacanje novčića, ha, ha, onda, ko živ ko mrtav, vidimo se u nekoj drugoj sezoni.

Ma, šala, šala, mislim da vjerovatno postoji razlog zašto sam ovako otezala, nedostatak kovanog novca je samo izgovor, jer, ruku na srce, mogla sam to riješiti u roku od 5 minuta.

Zao mi je što sam mojim odugovlačenjem blokirala dalji tok ove teme na forumu...

Ali, sve kosmičke razloge nemoramo ni znati. Jednostavno, idemo dalje.

Mnogoooo ljubavi I svjetlosti od tvoje Berke

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Evo nesto interesantno

Komentar  Vilda on Wed May 28, 2008 7:16 pm

Drage moje SVEEE. Citam vase komentare i divim se svima. Kao prvo, moram se sloziti sa Erminom. MIR i SAMO MIR je odgovor. Ukratko, povezivanje sa Svevisnjom Bozanskom energijom. To je odgovor za sve. Kako Berka kaze, nekad prosto ZNAS, a nekad je mir najbolji nacin da dobijes odgovor. E, tu vec ulazimo u spektar "TAJNE" tj. zakona privlacenja. Mnogi od nas su vec upoznati sa tom temom, i znaju sta i kako trebaju napraviti, ali im to prosto ne ide od ruke. Zasto? Njihovi organizmi su vec akumulirali "program" po kojem njihov um radi i razmislja, a to je konstantan strah od necega (cesto neosnovanog), stalno prisutna trema i nemir u stomaku, stalne negativne misli, prije nego pocnete nesto vec ocekujete najgore itd...Ove stvari nisu lake za iskorijeniti. To govorim iz vlastitog iskustva jer sam vec sve to prosla. Relativno sam mlada (recimo u najboljim godinama), nisam ruzna, izuzetno sam sposobna, ambiciozna i znam sta hocu, imam obrazovanje koje mnogi prizeljkuju (ah, sto se nahvalih Wink ), ali nasla sam se na stramputici. U jednom periodu moga zivota sam dozivila toliko odbijanja, da je moj um poceo unaprijed ocekivati poznati odgovor. I naravno, taj odgovor je i stizao...Tad se covjek nadje u zacaranom krugu. Odgovore trazi svugdje osim u sebi. Procitala sam hiljade knjiga o izlasku iz ovih kriza, ali nista nije pomagalo. Zasto? Zato sto sve dok mozak radi 300 na sat, odgovor ne dolazi (ovdje mislim na ODGOVOR u sirem smislu). Vrata zacaranog kruga se ne otvaraju.
Sada upravo citam vrlo jednostavnu knjigu "Moc duha" u kojoj autorica navodi: "...Kad bi se i covjek poput ostalog dijela prirode povremeno predao potpunom mirovanju, kada je daleko sposobniji da upija skrivenu snagu sunca, on bi procvjetao u duhovnom i duševnom ponovnom rodjenju. Osjecaji i snage, cije postojanje mnogi i danas poricu, probudili bi se u njemu..." Dalje nastavlja sa zakljuckom poglavlja: "Kultura mira jaca prisutnost duha. Mirno cekanje uspjeha opcenito je najbolji, najplodniji nacin ulaganja snage misli, od svih koje postoje na svijetu!"
I upravo, tajna je u miru. Ne u vizualizacijama i naprezanju uma koje nista ne donose. Vec u jasnom cilju i mirnom cekanju. I vjeri. A kako postici to? Uz mir. Covjek samo treba sebi reci: Vjerujem, i prije nego sto mu suprotna misao padne na pamet, predati se miru i misliti na nesto drugo. I u miru i ljubavi cekati na ispunjenje. I doci ce kao isporuceno.
Kako medjutim doci do mira? Nazalost, za one koji nisu Reikisti nemam odgovora. Moj mir je dosao kao rukom donesen tek kada sam se inicirala u Reiki. Ljubav takodjer. Ja nikad nisam bila zao covjek i moje srce je uvijek bilo ispunjeno ljubavlju, ali u svijetu u kome danas zivimo, i najbolji covjek pocne razvijati odbrambene sisteme koji poljuljaju vjeru u druge (a time i u sebe) i tad ona prava ljubav teze nalazi put. Meni je REIKI pomogao da nadjem vrata mira i ljubavi (ona se mirnim prakticiranjem otvaraju). Mir ce donijeti ljubav, a ostalo ce dati dragi Bog i Univerzum. Time bi zavrsila svoj opsizni size o raznim knjigama i nihovim jako komplikovanim metodama dolazenja do uspjeha... study

Vilda

Broj komentara : 11
Registration date : 2008-04-22

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: I-Ching

Komentar  Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Stranica 1/2 1, 2  Next

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu