BRAK – PRIJATELJSTVO - RELIGIJA – PARTNERSTVO – LJUBAV

Stranica 2/5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Go down

znate sta?

Komentar  Enisa Alic on Tue May 27, 2008 3:15 pm

Toliko saltamo temama , da kad nesto pocnem traziti - neznam vise ni gdje ni sta!

sunny
avatar
Enisa Alic

Broj komentara : 413
Location : München
Registration date : 2008-03-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

koristi tražilicu

Komentar  Miran Lakovski - Laki on Wed May 28, 2008 8:17 pm

U gornjem desnom uglu ( Sad bi Berka rekla u ljubavnom čošku Very Happy ),
imaš tražilicu, ukucaj riječ teme koju tražiš i klikni "traži", otvorice ti se ono što ti treba.
Pozdravljam te i nadam se da sam ti pomogao.
avatar
Miran Lakovski - Laki

Broj komentara : 101
Age : 59
Registration date : 2008-03-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Moj Sale

Komentar  Enisa Alic on Fri May 30, 2008 9:56 am

Hvala na savjetu, ali ni to ne pomaze..... Crying or Very sad


na ja - sa malo strpljenja - sve se nade

sunny
avatar
Enisa Alic

Broj komentara : 413
Location : München
Registration date : 2008-03-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

SANDYJA SAKTI JE LJUBAV MOG ZIVOTA

Komentar  Miran Lakovski - Laki on Sat Jun 21, 2008 11:17 am

Naučio sam od svjetla srca mojega kako postati prosvijetljen i pun ljubavi. Sve je počelo od jedne tanke tanane purpurne crte ili “tampon” zone između nesvjesnog i prosvijetljenog ljudskog bića. Meni se dogodila ta značajna crta. Svjetlosna linija koja se svakome pojavi, samo sto je neki u sljepoći gorčine, osvetoljubivosti ili mrznje, ne vide. Ta moćna crta odvaja mrak i svjetlo.

Prije nego me Amor direktno u srce pogodio, proucavao sam znacenje pojma Sandyja i saznao mnogo vise od onoga sto sam trazio. Ali ja zelim da i vi znate: Sandyja je trenutak prije izlaska sunca. Idealan moment za one koji su spremni postati prosvijetljeni. Kad sunce izlazi, taj trenutak nazivamo Sandija. I molitva se zove Sandija. Ova riječ u bukvalnom prijevodu znači: «međuvrijeme» ili linija razdvjanja. I bas to medjuvrijeme je idealno za meditaciju ili molitvu. Kad sunce još nije izašlo. Ali i kad zalazi a još se nije pojavila zvijezda, i to se isto zove: Sandija. Ta su dva trenutka sveta jer su to momenti čiste svijesti kad tvoja duboko zakopana istina izlazi na površinu. To ima i drugo ime: «bodhisatva». Prije nego postaneš prosvijetljena osoba ti si na prijelazu uzmedju tame i svjetla. Ti postajes Sandija ( ili Bodhisattva). Ovo medjuvrijeme značajno je i u Islamu kad se klanja sabah i akšam. A i meditacija je bas tada najdjelotvornija. U trenutku kad se pojavi crta razdvajanja budisti i jogini izvode vježbe koje nazvaju «Pozdrav Suncu».

Tako nekako je glasilo obrazloženje u mom ponovnom pokušaju proučavanja izvornog značenja pojma
« Sandyja ».

Ti opisi zalaženja i ponovnog izlaženja ponovno su me podsjetili na slične zone koje poznaju samo zaljubljeni. Prekrasni trenuci, ali i zastrašujući. Visiš izmedju potpuno različitih svjetova. Izmedju komplementarnosti: tame i svjetla – planine i doline – dobra i zla – ljubavi i mržnje – užitka i boli – posjedovanja i gubljenja...
Ako još nemaš svog učitelja, možda poslije ovakvog prosvjetljenja ponovno zapadneš u tamu i vratiš se u stare šablone, jer prije je bar postojalo nešto za što se možeš uhvatiti i držati kao davljenik za slamku. Makar to bili tvoji stari problemi ili strahovi. Makar to vraćanje bilo zbog male a tako mocne cigare ili zanosnog mirisa odnosno ukusa preobilne hrane. Vratiti se lako mozes i starim mrznjama. Ali, upoznavsi Sandiju, bilo da ste se prosvijelili ili se vjerno vratili bivsim sablonima, nema veze, bitno je da nismo prisiljeni na gutanje dima ili da nam opet mrznja nedostaje, vazno je da je sve to nas izbor. Makar smo nešto znali.
Ali u graničnom prostoru izmedju svjetla i tame postoji trenutak kad ne znamo ništa. Upravo zato taj «Sandija» međuprostor koliko god je divan istovremeno može biti vrlo, vrlo zastrašujući. Zbog čega vam pričam sa ovakvim uvodom koji sam detaljno i svjesno proučio i koji može biti sve samo ne moj izum. Susreo sam se sa beskonačnim strašnim ponorom koji me usrećio ali isto toliko i uplašio. Bilo je kao u jednoj divnoj priči koju sam davno negdje pročitao: Kad je blaga kiša pokvasila moju odjeću vidio sam pred sobom našu učiteljicu, duboko prosvijetljenu ženu. Slušao sam njen smjeh koji je bio drugačiji od svih smjehova ljudskih bića. Kao kad latica cvijeta tiho padne, čuo sam glas moje prosvijetljene ljubavi. Pročitala je moje misli onako lako kako to samo ona zna.
« Malo si mokar, pa šta ? »
**« Ako se razbolim? U ovoj divljini nema doktora! «
« Ha, ha, kako nema? »
**« Ima ?!? «
« Naravno da ima » - smijala se i dalje dječije razdragano.
** « Gdje ? »
« U tebi, Mili Moj »
**« U meni !? «
« U svima nama postoji jedan mali majušni ali snažni čovječuljak koji ti može biti i sluga i gospodar. Onakav je kakvu mu ti ulogu dodijeliš «
** « A ? «
» Da, ako si mu dao ulogu sluge, on će sada reći: « MOJ GOSPODAR . ŽELI DA SE RAZBOLI KAD GOD SE POKVASI. SAD ĆU JA SVE UČINITI, POKRENUĆU SVE PROCESE DA MU ISPUNIM TU ŽELJU .. «
** « Aaaa ? «
» Jeste, Mali se zove PODSVJEST. Neki ga zovu Istinsko JA, ili Više JA ili JASTVO... Ma nije bitno kako se zove. Mali sluša sve tvoje misli i izvršava tvoja naređenja.»
** « I onda ? «
» Pa ništa. Nemoj se samo s njim šaliti. Nije ti on za zajebanciju. Ako kažeš UH KAKO SAM GLUP. On če učiniti sve da stvarno izgledaš i sve radiš kao neki tikvan... Ako misliš kako si nesretan, Mali radi sve da izvrši tvoje naređenje i ti si stvarno sjeban... kad vjeruješ da si uspješan on radi na tvojoj kreativnosti i najboljim ostvarenjima, privlaci situacije i osobe koje guraju tvoju kreaciju... ali najgore od najgoreg ti je to što misliš da si uskoro bolestan… Očekivati bolest, to je lose, da gore nemoze biti. I ti, na putu do svoje prosvijetljenosti, bas to radis ! Ono sto je najgore.» postala je odjednom ljutita.
** « Ma ne, ne, ja sam samo malo zaljubljen. Pa čekam da Mali tu nešto uradi za mene... «
« Koji Mali? Imaš ti još jednog Malog «
** « Ha, ha, ha » pokušah smijehom sakriti zbunjenost ali, vraga, đavola, crvenilo me odaje. Jedva progovorih ponovo:
** « A jesi li ti zaljubljena ? Koliko je mjesta u tvom srcu slobodno? Da li ga ikako ima? I zašto me zoveš MILI i ne samo to nego još i MOJ ? «
« Jesi li ti svojoj PODSVJESTI rekao da si stidan ? Jesi, jesi, čovječuljak čuči i samo čeka priliku. Sad će pokrenuti sve organe i žlijezde sa unutrašnjim lučenjem ne bi li se ti još više zacrvenio. Pogledaj sad stomak, i on ti se crveni.. Jer, čuj, zamisli to, pa njegov gazda vjeruje da je stidan..«
Prijatelji mili, kako sam mijenjao boje kao semafor. Bila je moja učiteljica u pravu. Kad god mi se lice zacrveni to isto se dogodi i sa mojim stomakom. Kako je ona to mogla znati? Pa nikada me nije vidjela golog. Potovo ne golog Embarassed a postidjenog. Koliko god sam se trudio bilo je sve gore. Moja draga je vještica. Niko kao ona nezna na pitanje odgovoriti pitanjem. I tako te fino zaposli da se koprcaš sa novim podacima a odgovor na svoje pitanje niti si dobio niti se više sjećaš šta si je upitao. Vise neznas jesi li nekuda tek krenuo ili si već stigao. Neutral
Prije nego sam se snašao moja ljubav je nestala iz vidokruga. Noge sam polomio pokušavajući da joj budem blizu, da me opet primijeti. Ali, Boze pomozi, nisam bio sam. Svi su se iz petnih žila trudili da se bar malo ugriju u toplini njene duše.
Tako je počeo naš razgovor tog sudbonosnog dana kada su nam se, napokon, baš u trenutku zalaska sunca, u «SANDIJA» zoni svjetla i sumraka ...usne spojile i vrijeme je odjednom stalo.

pretvorio sam se u stablo cije grane su zeljele samo jedno. Obavijati Sandyju i sve ostalo.
Bez nje, ja sam bio samo golo stablo. Ona je bila, postala i ostala SVE OSTALO.
Nestalo je bolne prošlosti i nejasne budućnosti. Nije postojalo vrijeme. Samo se broji taj trenutak. Našli smo se u bez-prostornom, bez-vremenskom, bez-tjelesnom. Moja ljubav ovo «Sandija» stanje zove bez-težinskim. Ako ste ikad bili u situaciji da ne osjećate svoju tezinu, znate o cemu govorim.
Nestalo je i oblika. Tijelo više nije bilo ni njeno ni moje. Naše dvije aure postale su jedna. Gledale su me duboke oči kao da su odjednom poprimile nijanse planinskog jezerca. Htjedoh joj reći stihove jedne divne pjesme:
** « Ne gledaj me tako zanosno srce tek zadnje sazna kad je prekasno... Ne smiješi se tako nestašno, mogu reći to što tako dugo krijem uspješno....»
Ne, nesmijem progovoriti, jer, tu ne postoje riječi. Samo bi pokvarile trenutak. Moja jedina komunicira bez puno priče. Kada je poredim sa svima koje poznajem ona je jedina drugačija, nekopirana, originalna žena koja je toliko otvorena a istovremeno toliko brani svoju privatnost. Ne mari za luksuz, poznate marke i etikete, za nju su to sve gluposti namijenjene onima koji su nesigurni u sebe. Pored zlatarske radnje prolazi kao da je pijaca, ni jedan pogled ne baca na izlog kao da je tu poredan toalet papir... Ne pada na nakit, parfeme, laskanje, novac, šminku, komplimente, odjeću.. Ljudi, pa ta vam ne pada ni na šta… zapravo mora da ima nešto gdje je slaba ali to nikako da otkrijem... Jedino možda na taj čarobni zalazak sunca koji uvijek ponovo i ponovo uradi nešto s njom .

Tada joj i oči promijene boju. Zato ja svoju dragu zovem samo jednim imenom: Sandija.
Moja Sandija je jedina osoba koja istim pogledom, glasom i držanjem tijela razgovara sa prosjakom i državnikom. Nema ni trunke razlike. Gledao sam je kako jede prstima rame uz rame sa divljim plemenima. Bez imalo gadjenja. Sa velikim zadovoljstvom. Zatim sam se divio njenim manirima u otmjenim krugovima. Je li to ta ista osoba ? Kad razgovara sa djecom ne stoji na nogama. Spusti se na visinu djeteta kako bi mu pokazala da su svi isti. Jednaki i Ravnopravni, oči u oči.
Moja ljubav je u svemu jedinstvena. Nikada sirotinji nije bacila novac na način kako to rade oholi ljudi. Onako kao što se hrana baca divljim gladnim zvijerima i uz to da se okreću ne bi li to publika gledala. Moja ljubav vodi najozbiljniji razgovor na svijetu, sa tom sirotinjom. Govori s njima kao s jaranima, očima punim ljubavi ali tu se ne vidi nikakvo sažaljenje. Jer, kaže, oni su bogatiji od mnogih drugih. Imaju više od polovine čovječanstva Rolling Eyes Rolling Eyes .
'Oh, salis se, ljubavi !" mislio sam da je malo prolupala.
"Ne, Mili, nije sala, govorim ti golu istinu. Oni drugi oholo žive u dubokom minusu sa svojim dugovima, kreditnim karticama, hipotekama, prevarama, grijehovima, blokadama, a ne znaju da su ovi bogatiji od njih jer, istina i Bog, ovi su na ČISTOJ NULI. Moja ljubav mi je otvorila oči. Sada i ja vidim da su prosjaci srednja klasa, slobodni ljudi, osobe na liniji. Nisu gore, ali nisu Bogami ni dole – jer nisu kao mi ispod crte.
S njom sam naucio mnogo toga, ne samo bezuvjetno voljeti. Ne biti dužan za nju znači biti slobodan. Najviše mi se sviđa kada prosjake upita kako se zovu. Zamislite iznenadjenje kada to čeljade shvati da se neko sjetio da i ono ima ime. Da je osoba – ličnost sa imenom i prezimenom. I prije nego što dođu sebi, primijete novac u ruci ili đepu a moja draga je već nestala. Nije dala šansu ni priliku da stignu reći hvala jer misli da je hvala isto toliko teško izgovoriti kao i riječi enschuldigung, sory ili izvini. Njoj nije važno što će ljudi misliti o njoj. Ona brine o tome što misli njen sluga. Onaj mali čovječuljak koji je u svima nama. Ako se kriješ u ljubavi, Ja-stvo može pomisliti da je njen gospodar ne zaslužuje. Moja dragana se ne boji izgubiti ono što ima. Stalno mi govori:
«Čega se bojiš – to te uvijek sustiže» ...«Samo ako si spreman sve izgutiti – IMAŠ SVE !!! « ...« Ako nešto od srca želiš cijela vasiona se usmjeri da ti pomogne da to i ostvariš » ali pazi :« Ako to želiš suviše silno, nepošteno i nasilno, ili posve opsesivno, onda će ti to uvijek izmicati… jer tako stvaraš energetske blokade izmedju svoje želje i Kosmičke univerzalne svemoguće iscjeljujuće energije»
** “ Hmm, a tako, znači, sad mi je jasno “ !!!
Zato, pusti neka se stvari jednostavno dogode. Neka teku kao rijeka. Ja im nesmijem stavljati nikakvu prepreku. Ni strahom niti agresivnom željom. Stvari posmatram onako kakve jesu i prihvatam sve takvo kakvo je. Više nikoga i ništa ne osuđujem niti kritikujem. Tome me naučila moja jedina jedinstvena neponovljiva Sandija.
”Ako donosiš pogrešne i loše odluke ne znači da si TI loš.”
Najdraža mi je njena rečenica:
"Ko sam ja da bih sebi dala za pravo da promjenim svijet ? Na ovoj planeti mogu samo SEBE mijenjati i samo moj stav – prema svemu što mi se događa «
Jedne večeri je sjedila u grupi ispred svih nas, na malom uzvišenju pored svog velikog guru učitelja i osjetio sam životinjsku ljubomoru u trenutku kad ga je sa velikim, neizmjernim poštovanjem pogledala. Najavio je da će dalje govoriti njegova učenica, a naša ( moja) učiteljica. Od srca sam se nadao da će i ovaj put pričati o bezuslovnoj ljubavi u kojoj nije dozvoljen nikakav uvjet. Nego, jednostavno voljeti i prijatelje i neprijatelje istim srcem. Istom snagom. Istom vjerom. Da će i oni oholi jednog dana spoznati prosvjetljenje. I da će shvatiti da nisu i nemogu biti odvojeni od kosmičke cjeline. Odnosno da čineći zlo, rade prvenstveno sebi zlo. Jer, svi smo mi jedno ...
Nastalo je zatišje. Potpuni mir.
Medjutim, ovaj put počela je govoriti o tome kako nam Kosmos šalje bezbroj pogrešnih ljudi u život. Nezahvalnih, lažljivih, kristoljubivih i bezobraznih osoba koji te iskoristavaju, gaze, upotrebljavaju, razočaraju ponovo i ponovo sve dok ne naučiš lekciju. Kada sazrije vrijeme da ih iz svog srca izvadiš jer » Ni čir nemožeš odstraniti ni očistiti odmah. Moraš mudro čekati sve dok ne sazrije. »
Moja učiteljica je govorila tiho, polako, tečno kao padanje tople kiše... ali čuli smo svaku riječ jer smo se pretvorili u slušanje. Kad je završila izlaganje, popravila je na koljenima nabor svog dugog haljetka boje planinskog jezera izvezenu zlatnim nitima, i to me neodoljivo podsjeti na njene oči i zalazak sunca...
I dok sam mislio, da «... ne bih dao ovu noć ni za šta na svijetu, ma što da bude, ne bih dao ovu noć šta god da mi ponude, ne bih dao ovu noć pa nek me ne bude...» moja ljubav je sklopila ruke, dodirnula vrhovima prstiju treće oko, zatim srčanu čakru, sagnula glavu i jedno vrijeme ostala u tišini. Kao da razgovara sa svojim unutrašnjim JA. Još uvijek sjedeći u položaju lotosa ponovo je progovorila:
« Ima li pitanja « ?
## « Ako smo svi jedno, i ako volimo sve, zašto moramo loše ljude izbaciti iz svog života kao da su TRN ? Zar nisi govorila da sve moramo voljeti bas onakve kakvi jesu, bez uvjeta« ?
» Dobroćudni i zloćudni tumor jeste takodjer dio našeg tijela. I to jeste s nama jedno. Ali ako im dopustimo da budu u nama ( u našim srcima) preuzeće vlast i poješće nas. Više neće biti ni nas a ni njih. Ili pojedi ili budi pojeden. Kao u ribljem svijetu. Zloćudni tumor moraš izvaditi, zahvaliti mu, ako treba i poljubiti ga i reći mu «Idi, ti ovdje ne pripadaš, tu ti nije mjesto. Ali nećeš ga mrziti. Prvenstveno radi sebe. Mrznja truje samo tebe. A njega...bas briga.. »


Sale: komentar modifikovan dana: Sat Jun 21, 2008 12:40 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
avatar
Miran Lakovski - Laki

Broj komentara : 101
Age : 59
Registration date : 2008-03-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

nastavak price o mojoj jedinoj ljubavi

Komentar  Miran Lakovski - Laki on Sat Jun 21, 2008 11:19 am

## “ Zašto da ne mrzim ono što me ubija ?”
» Zato što je to simbol tvog spasa. Jer te to probudilo. Dalo ti je znak da nešto trebaš učiniti. Aktiviralo te na razmišljanje da se tu nešto mora promijeniti. I ti poslije toga gledaš život sasvim drugim očima. Sve što nam se dogodi bilo dobro ili loše ima svoju poruku. Nudi nam svoju lekciju. Svako iskustvo je dragocjeno. Ako ne shvatimo lekciju, to će nam se ponavljati sve dok ne shvatimo. "
## « Ako ne shvatimo sve dok ne umremo ?»
» U idućem životu ćemo imati iste probleme. Ako i tada ne naučimo lekciju, ponoviće nam se ista stvar i u trećem životu. Zato se ne vrijedi ubiti. Jer, time ne rješavaš probleme. Samo ih odlažeš za poslije. Umjesto da se svetiš neprijatelju bolje je da trošiš vrijeme i energiju na pitanje ŠTO SAM S OVIM TREBAO DA NAUČIM...Imate li još pitanja « ?
## « Šta je sa dobroćudnim tumorima, odnosno dobroćudnim ljudima koje također želimo izvaditi jer osjećamo da nas guše i žuljaju kao TRN « ?
» Pa vidi, sa zloćudnim ti je lako. Kao sa otvorenim neprijateljem. Boli te, plačeš, skupiš hrabrost, izvadiš, baciš i to je to. A dobroćudni je podmukliji, ne boli i zato se tako dugo zadržava. On igra ulogu žrtve, jadnika, bijednika, dobrice, nariče, svi ga žale i kako ćeš sad ti to tako «dobro« ipak grubo da otkineš? Koliko god želiš, odlažeš jer osjećaš grižu savjesti... Ali, pazi, taj ti troši više životne energije nego onaj zloćudni. Zato oba imaju isto ime: tumor. Bilo da je zloćudni ili dobroćudni, tumor je tumor. I ne samo isto ime nego istu ulogu samo što je u drugačijem pakovanju: Jedni su agresivni, drugi su mirni, hladni . Ubijaju ti radost, hrane se tvojom životnom pranom. Oba su kradljivci tvoje energije. Zato ćeš im se lijepo zahvaliti na posjeti i ostaviti ih tamo negdje dalje od sebe. Ali ih nećeš mrziti. Jer su ti dali lekciju. Što god da ti se dogodi, cilj je da naučiš lekciju. A učitelju se uvijek moraš zahvaliti.»
Nasmijala se odjednom i pogledala me pravo u oči. Ma šta pogledala? Prožegla me kroz cijelo tijelo.

Opet sam bio i –nestao. Bio i --- prošao ... i nisam više ni ja znao jesam li došao ili pošao..
Njen učitelj se nakašljao i progovorio:
##“ Poenta ! “
Ali i ona je poput mene bila i nestala, zaglavila se prošavši kroz moje oči i ostala zarobljena tamo negdje u mojoj nutrini...
## « Koja je poruka tvoje teme? Šta je poenta? Šta je pisac htio reći? « progovorio je Guru glasnije i ozbiljnije.
Ovaj put kad se ona zacrvenila, Wink pobila je sve ono što mi je o mojem 'Malom' govorila .. i sad se isto kao ja na onoj planinskoj stazi koprcala... a ja sam u tom prizoru tako uživao jer sam ga ja izazvao Very Happy .
» Oh, oprostite, ja više neznam o čemu smo razgovarali »
Cijela se grupa grohotom nasmijala.
Veliki Guru još glasnije pročisti grlo a kad je sve opet utihulo, veoma tiho progovori:
## « Govorila si nam o tome da nam vasiona šalje bezbroj pogrešnih ljudi. Zašto ?
Sandyja ponovo zauze položaj lotosovog cvijeta, graciozno sklopi dlanove i vrhovima prstiju lagano dotače čakru solarnog pleksusa (koja daje hrabrost). Na moju veliku zalost, ponovo se pretvori u nedodirljivu Boginju i kristalnim glasom progovori:
« U naš život dolaze pogrešni ljudi zato da onda kad sretnemo prave osobe, znamo i možemo biti zahvalni. Da cijenimo taj Božji dar. Jer, ako ne upoznamo pogrešne ljude nećemo znati prepoznati one prave. Isto kao što neznamo kako izgleda svjetlost ako ne upoznamo tamu. Ako nismo bili u provaliji nećemo znati uživati u čarima ove planine...»
## Maloprije si svojim ucenicima govorila da nemožeš isplivati na površinu ako nosom ne dodirneš mulje. Ako ne spoznaš dno kako možeš znati šta je visina. Koliko god drugi govorili da je zlatna sredina, ti je ne priznaješ. Smatraš da se u sredini najgore mozeš zaglaviti. Jer, prema tvojim rijecima, to moze biti smrtonosno plutanje. Zagrebati nosom dno, to moze biti tvoja smrt, ali moze biti odskocna daska. Od dno se mozeš i odbiti da bi se opet krenulo prema površini. Ti si anđeo. Znaš li zašto ? «
« Ne, neznam i ne vjerujem da sam ja to – Oh, veliki Guru, ja sam sve samo ne andjeo. Zar ti nisam povjerila koliko sam bila grešna? «
## « Jesi, naravno, zato i jesi Andjeo. Upravo zato što tvrdiš i misliš da nisi. Eto zato jesi «
» Uh, pa ti me sad napuštaš kao da sam ja čir i tumor ili li trn ? ! ? Čak mi se i zahvaljuješ ! «
Nastao je zarazan smjeh koji se malo utihnuo a zatim dugo ponavljao do suza. Kako se ovi ljudi znaju smijati ! Kada su se moja Sandyja i njen Guru zagrlili u znak duhovnog oproštaja nisam osjetio ljubomoru. Shvatio sam da ovi produhovljeni ljudi u tim prilikama nemaju spol. Nisu ni muško ni žensko. Preuzimajući veliku moć, ogromnu čast i milost ovog velikog Gurua, zaplakala je. Kako ovi ljudi znaju plakati !
Jednog dana sam je upitao o tome kako jednako lako plaču i smiju se. Objasnila je da sve moraš pustiti i otpustiti. Odšutiti, isplakati, ispričati, ismijati, izbolovati... i to odmah, istog trenutka kada je to potrebno.
Tako nećeš biti u konfuziji. Ego nikada nikome nije dobra doneo. Zato Ego moraš kao zidove tvrđave srušiti. Osloboditi se.
Prana (vitalna životna energija) je ne samo zrak i hrana nego u znatnoj mjeri i ljubav. Zato ne gubite ni dana ni sata i ne zaboravite da je život suviše kratak i dragocjen da bi se proveo u čekaonici. Ne bojte se odbacivanja.!Sve je za ljude.

Planinska idila je nakon nekoliko dana bila završena. Opet se pojavila ona zastrašujuca crta. Linija razgranicenja. Kada je došao trenutak rastanka, potrčala mi je u zagrljaj i na uho šapnula:
« Ti si mi od sada sve. Na svijetu sve »
Htjedoh upitati je li to znači da više nisam u ničijoj sjeni ali nisam morao progovoriti. Jer, moja draga je vještica, čita misli.
« Samo ako si spreman sve izgutiti – IMAŠ SVE !!! «
uz široki osmjeh opet mi je ponovila:
« Ti si mi SVE ! Čuješ li me ? «
Tog dana po kojem oznacavam moj zivot "prije" i moj zivot "poslije" preostalo je da strpljivo čekam i da se ohrabrujem prisječajući se Sandyja zone svitanja kad sam mojoj snenoj ljubavi na uho tiho pjevao:
« Probudi se i uz mene priljubi se, poslušaj zov, duboki iskonski, ko pupoljak kad se u zoru otvori. Ma pusti SVE, udahni proljeće. Opusti se i uz mene šćućuri se. Moja jedina, moja Sandyja Šakti. Ljubavi !»
avatar
Miran Lakovski - Laki

Broj komentara : 101
Age : 59
Registration date : 2008-03-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Oduseljena sam....

Komentar  Enisa Alic on Mon Jun 30, 2008 11:24 am

Shocked Shocked Shocked
Shocked Shocked Shocked
Shocked Shocked Shocked
Shocked Shocked Shocked
avatar
Enisa Alic

Broj komentara : 413
Location : München
Registration date : 2008-03-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

I ja bih bila odusevljena...ali...

Komentar  Berka on Mon Jun 30, 2008 3:21 pm

Draga Enisa, i ja bih bila odusevljena kad to sve ne bi bila fikcija u kojoj je ubaceno mnooogooo Berkinih recenica
( iz moje knjige affraid

Mogla sam kao moderator to njegovo ljubavno-spiritualno putesestvije izbrisati, to je Lakovski sigurno i ocekivao ili bilo koju moju reakciju, ali ja nikada ne postupam onako kako se od mene ocekuje. Koliko god on mudro suti, isto tako i ja.

Bas zato sto je toliko divna prica, odlucila sam neka i ostane tako.

Ljubav, a pogotovo ona bezuvjetna uvijek nadahnjuje pa makar bila i fikcija Wink .

Sta drugo reci, dragi forumasi, nego poput onoga iz Tajne ili Nauke o bogacenju:
"..osjecaj se tako kao da vec to imas, da bi se te frekvencije poslale u vasionu i tebi poput bumeranga jednako uzvratile..."

MIrane, kuco stara, sav si vraziji... pokusavam da ne kazem... "Mili moj"... Laughing
Ali dobro, ipak, moji komplimenti i hvala ti "Mili moj " Lakovski


Berka: komentar modifikovan dana: Thu Mar 05, 2009 1:58 am; prepravljeno ukupno 1 puta
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

:)

Komentar  Miran Lakovski - Laki on Mon Jun 30, 2008 10:07 pm

Preskocicu tvoje ubadanje obzirom da smo dobri drugovi Cool
Skrenucu temu na celibat povodom tvoje zaboravnosti kad si negdje govorila o tome. Nisi se mogla sjetiti kako se zove. To je dakle celibat.
Što je zapravo celibat? Da li on ima ikakve veze sa produhovljenošću? Zašto neke osobe koje nazivamo produhovljenim insistiraju na celibatu? Da li je to razlog zašto mnogi bježe od produhovljenosti? Postoje ljudi koji su toliko produhovljeni da i bez seksa stalno, neprekidno osjećaju to blaženstvo koje izbija ne samo iz organa nego iz svake čelije tijela, iz svake pore na koži. Celibat nije praksa koju neko upražnjava zato što je to odlučio. Ne postoji osoba koja je odlučila da ne radi seks iz tog i tog razloga. Jednostavno ga ne radi - jer ne osjeća da treba da ga radi. Ili suprotno celibatu, to radi jer osjeća da želi to da radi. Celibat je spontani dogadjaj koji se dešava kada ljubav procvjeta u tvom cjelokupnom životu.


avatar
Miran Lakovski - Laki

Broj komentara : 101
Age : 59
Registration date : 2008-03-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

E tek sada mi nije nsta jasno

Komentar  Enisa Alic on Mon Jun 30, 2008 11:51 pm

Shocked Shocked Shocked
Shocked Shocked
Shocked
avatar
Enisa Alic

Broj komentara : 413
Location : München
Registration date : 2008-03-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BRAK – PRIJATELJSTVO - RELIGIJA – PARTNERSTVO – LJUBAV

Komentar  Wall-E on Tue Jul 01, 2008 12:17 am

(citat):Govorila si nam o tome da nam vasiona šalje bezbroj pogrešnih ljudi. Zašto ??

Imati osjecaj slobode prema razlicitim ljudima (da ne kazem pogresnim) jeste autenticnost.

(citat):## “ Zašto da ne mrzim ono što me ubija ?”
» Zato što je to simbol tvog spasa. Jer te to probudilo. Dalo ti je znak da nešto trebaš učiniti. Aktiviralo te na razmišljanje da se tu nešto mora promijeniti. I ti poslije toga gledaš život sasvim drugim očima. Sve što nam se dogodi bilo dobro ili loše ima svoju poruku. Nudi nam svoju lekciju. Svako iskustvo je dragocjeno. Ako ne shvatimo lekciju, to će nam se ponavljati sve dok ne shvatimo. "
Vrlo dobro. Svidja mi se. Nije svako dobro za dobro, niti je svako zlo za zlo. A bol koju lijecimo je bol koja nas lijeci. Pa samim tim, kao sto uvijek govorim, bol je stvarno jedini nacin da se dodje do 'zrelosti'.
avatar
Wall-E

Broj komentara : 53
Location : tamo gdje je sve po mom
Registration date : 2008-06-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

MA JOK!

Komentar  SELMA dipl.iurist on Tue Jul 01, 2008 1:11 pm

OKO ZA OKO, ZUB ZA ZUB!
avatar
SELMA dipl.iurist

Broj komentara : 219
Age : 36
Location : HOLANDIJA
Registration date : 2008-02-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

slazem se sa Damirom

Komentar  Enisa Alic on Tue Jul 01, 2008 1:40 pm

Ako pocnemo vracati sve sto dobijamo (i dobro i zlo), pa gdje bi zavrsili...

A to da je "bol jedini nacin da se dode do "zrelosti" - ti je na mjestu. Mislim ne bih ni u kom slucaju nanosila nekome bol i namjerno ga vrijedala - ali sve sto nam se desi , mozemo da naucimo iz toga - ili da postanemo sami takvi ---


Ja sam zahvalna na svim nedacamma koje sam prezivila , jer da nisam - ja ne bi bila ja danas ovo sto jesam.


sunny
avatar
Enisa Alic

Broj komentara : 413
Location : München
Registration date : 2008-03-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BRAK – PRIJATELJSTVO - RELIGIJA – PARTNERSTVO – LJUBAV

Komentar  SELMA dipl.iurist on Tue Jul 01, 2008 1:45 pm

U manjim stvarima DA, ali kada su u pitanju velike stvari, kada te neko dira bas tamo gdje ne smije ili tvoje najmilije, nema sanse, samo contra udarac!
Nekada ljudi nemaju granicu pa AKO NE MOZE MILOM, MOZE SILOM!
avatar
SELMA dipl.iurist

Broj komentara : 219
Age : 36
Location : HOLANDIJA
Registration date : 2008-02-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Ja sam sa prirodnim zakonima propadala i ponavljala razrede

Komentar  Berka on Tue Jul 01, 2008 1:54 pm

Radi se o prirodnom zakonu komplementarnosti. Nema noci ako nema dana itd...
Ali na stranu filozofiranje, zaista je tako. Kad imamo srecu da imamo divne prijatelje, kako bismo cijenili taj Boziji dar, da nismo upoznali i ono drugo. Tesko je oprostiti, ja sam u tome izgleda bila najtezi i najgluplji ucenik, ponavljala sam razrede i ponavljala u jednakim ili slicnim zivotnim lekcijama. Sve dok nisam udrarila glavom u zid kroz koji ni D.Koperfeld nije mogao proci: dijagnoza: karcinom.
Eh, hvalim te bolesti, ti mi otvori oci. Kad sam se suocila sa smrcu a jos vise sa cinjenicom da bi mi dijete od 2 godine moglo ostati bez majke... onda su odjednom stvari koje su mi bile od OGROMNOG ZNACAJA i koje su meni stalno krale neizmjernu zivotnu energiju, postale toliko beznacajne da mi je od njih vise vrijedila kutija sibica.
I kad su neko stvari za koje sam ginula postale talasika, moja lekcija je bila naucena, dobila sam drugu sansu, prolaznu ocjenu. Tako sam mogla ici dalje i dalje i dalje u svom spiritualnom rastu. A Ego ?!
Ah... sta je to ? Postalo mi je odjednom nevazno i nepoznato.

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Ah uciteljice moja

Komentar  Enisa Alic on Tue Jul 01, 2008 2:39 pm

Pricas mojim jezikom!!!


sunny
avatar
Enisa Alic

Broj komentara : 413
Location : München
Registration date : 2008-03-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BRAK – PRIJATELJSTVO - RELIGIJA – PARTNERSTVO – LJUBAV

Komentar  SELMA dipl.iurist on Tue Jul 01, 2008 5:04 pm

Sto se tice ega, naravno da ga se treba ostaviti na strani, ali mnogi mijesaju pojmove kao sto su ponos, obraz i ugled i porede s egom!
JA nisam pisala o egu!
Samo kazem i u to sam 100% sigurna, da kada bi mi neko samo dotakao u bilo sta sto je za mene sveto, ja bih ga zivog raskidala! I u tom smislu sam mislila, da ide zub za zub!
avatar
SELMA dipl.iurist

Broj komentara : 219
Age : 36
Location : HOLANDIJA
Registration date : 2008-02-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Znam da ti nisi mislila na ego

Komentar  Berka on Tue Jul 01, 2008 6:24 pm

Ali ja se uporno vracam na teme Ego, jer je to bio najveci neprijatelj mog zivota.
Osim ega, ovo sto ti kazes zub za zub, ja sam takodjer bila jos zesci zagovornik osvete,
ali sam kasnije kroz svoj duhovni razvoj naucila da osjecaj osvete truje vise mene nego osobu koja mi se zamjerila. Bila sam toliko otrovana da me zamalo i to kostalo glave.
Sada, kad mi dodje situacija oko za oko, pokusavam razmisljati na ovaj nacin:
" Sta je dovelo ovu osobu da meni ( ni krivoj ni duznoj) zagorcava zivot, kakav je zivot te osobe, glavu dajem da nije sretna jer inace, sretnoj i zadovoljnoj osobi ne padaju na pamet takve smicalice..."

Trovati druge moze samo otrovana osoba. Vrijedjanje nekoga je samo simbol - sifra - tajni znak
POZIVA ZA HITNU POMOC. Jer toj osobi zaista treba hitna pomoc. Eto, zato sam ja odustala od zuba za zub.
Ali tako nazalost nisam razmisljala kad sam bila mlada.

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BRAK – PRIJATELJSTVO - RELIGIJA – PARTNERSTVO – LJUBAV

Komentar  Wall-E on Tue Jul 01, 2008 6:48 pm

Berka Nezic-MagistraVitae (citat):Radi se o prirodnom zakonu komplementarnosti. Nema noci ako nema dana itd...

Pa jeste: ne bi bilo ni vakuuma da nema materije. A to mi je najveci paradoks, jer mi smo dali ime necemu (vakuum) sto ne postoji Very Happy
avatar
Wall-E

Broj komentara : 53
Location : tamo gdje je sve po mom
Registration date : 2008-06-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Ja cesto koristim latinske izreke!

Komentar  SELMA dipl.iurist on Wed Jul 02, 2008 12:42 am

FIAT IUSTITIA ET PEREAT MUNDUS-NEKA BUDE PRAVDA PA MAKAR PROPAO SVIJET!
"zasto da ne mrzim ono sto me ubija"- zato sto me probudilo!- DA, stvarno je tako, ja nisam sposobna da mrzim
, ali cekaj malo, pa nikada mi se Bogu hvala nije desilo nesto jako ruzno(ne smijem ni pomisliti na to),
a sta kada bi?
Da li bi i tada bila sposobna da ne mrzim???
Uistinu, ja se slazem s vama ponekad i kazem ok nema veze, neka!
Ali da li tako moze da kaze npr moja dajdzinca koja je tek vjencana izgubila muza, mamu, tatu i brata???
Gdje je tu pravda? Kada ce doci?


SELMA N-C dipl.iurist: komentar modifikovan dana: Wed Jul 02, 2008 9:36 am; prepravljeno ukupno 1 puta
avatar
SELMA dipl.iurist

Broj komentara : 219
Age : 36
Location : HOLANDIJA
Registration date : 2008-02-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BRAK – PRIJATELJSTVO - RELIGIJA – PARTNERSTVO – LJUBAV

Komentar  SELMA dipl.iurist on Wed Jul 02, 2008 9:26 am

Sve što postoji na ovom svetu ima svoj jin i jang aspekt, zar ne!
I u svemu postoji dualizam ove dve sile.
Kada su u ljudskom tijelu jin i jang energije u harmoniji i ravnoteži, tijelo je mentalno i fizički zdravo.
Isto tako u prirodi, u okruzenju postoje ova dva aspekta i zakonitost ravnoteze!
Ravnoteza mora biti uspostavljena!
Po prirodnom zakonu ravnoteze"koliko dobra i zla dajes toliko ce ti se i uzvratiti"!
To znaci, da bi pravda bila zadovoljena, jer to tako mora,ali vidi sada
ko ce docekati pravdu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
avatar
SELMA dipl.iurist

Broj komentara : 219
Age : 36
Location : HOLANDIJA
Registration date : 2008-02-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Pravda je na dugackom stapu ali ipak dostizna

Komentar  Irma on Wed Jul 02, 2008 10:54 am

Cvrsto vjerujem da je pravda ipak dostizna. Postoje karme koje se vuku iz zivota u zivot iz stoljeca u stoljece.
Oni koji su ubili muza tvojoj dajdzinci i oca njenom djetetu napravili su strasnu karmu sebi i svojim potomcima.
Koliko ce oni proci zivota da prosvijetle svoju karmu, ko bi to mogao znati? Ali ako se svetimo zub za zub onda na kraju svi postajemo isti. Nasilnici. I napokon, sto mi imamo od toga ako smo postali zlikovci kao oni tamo?
Ne slazem se ni sa smrtnom kaznom u pravosudju. Jer time preuzimamo ulogu Boga. Time zapravo postajemo svi ubice.
Tesko je ovo prihvatiti osobi koja je ostecena. Ali svako mora da zna da uvijek postoji gore od gorega. Isto kao sto uvijek postoji bolje od boljega. I da uzroke i posljedice nije moguce uvijek znati.
avatar
Irma

Broj komentara : 51
Registration date : 2008-04-26

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BRAK – PRIJATELJSTVO - RELIGIJA – PARTNERSTVO – LJUBAV

Komentar  Enisa Alic on Wed Jul 02, 2008 10:55 am

Kao sto i sama znas, ja sam godinama mrzila, proklinjala i ocajavala. Zelila samo najgore ljudima koji su mi sve ovo nanijeli i bila zedna krvi!!!

Ali da li me to sve dalje dovelo? Definitivno nije! Sama sam samo bila bolesna od toga i vec mrtva - jer nisam nista drugo osjecala osim toga.MRTVILO. (Smrt nije najgora sto se moze desiti - zivjeti, to je umjetnost)Mrznju i osvetu ja dozivljavam kao velikog monstera koji sve vise uzima maha, sve vise raste - kod je toliki da nema sekunde jedne ljubavi i svjetlosti u tebi. A kako cu ja onda dati ljubav i svjetlost mojoj Ameli, Ayli ili Emini akoje nema u meni? i - Je li to pravda , tako odgajati djecu (za koju bi poginula)? Da li su one zasluzile odrastati u otovanoj okolini i ocajnoj majci ? Je li to pravda?


Sreca, imamo moc to uzeti u svoje ruke, i prekinuti zacarani krug - i ne dozvoliti da ide dalje. Jer inace....PO CEMU SAM JA ONDA DRUGACIJA OD ONIH DRUGIH? Ni u cemu - samo sam jos gora jer ja SAMA trujem sebe i svoju djecu (djecu kaoja su mi sve na svijetu).

I opet je li to pravda? Naravno da nije, ako se to na vagu stavi i izvaga....ali to i dalje nije vrijedno mog zivota kojeg zivim sada , u ovom momentu - i zivota mojih najmilijih, koji nisu trazili da tako zive.

EL -FATIHA mojoj mami, i svim Sehidima palim u ratu!!

sunny sunny sunny sunny
sunny sunny sunny sunny
sunny sunny sunny sunny
sunny sunny sunny sunny
avatar
Enisa Alic

Broj komentara : 413
Location : München
Registration date : 2008-03-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Irma ,Irma

Komentar  Enisa Alic on Wed Jul 02, 2008 10:58 am

Istovremeno smo skoro indetican cekst napisale!!

cyclops Divno!!
avatar
Enisa Alic

Broj komentara : 413
Location : München
Registration date : 2008-03-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

: ) Forum istih frekvencija : )

Komentar  Irma on Wed Jul 02, 2008 11:09 am

Divno je da postoje osobe kao sto je Selma koje nisu dozivjele velike tragedije. Ili mi se samo tako cini. Sve dok se s necim ne suocimo zamisljamo da bi ovako ili onako postupili. Ali kad se dogodi, ko zna, mozda bi ipak drugacije sve to podnijeli. Drago mi je i da postoje osobe koje su dozivjele uzasnu strahotu a iz toga ipak izasle cistog srca. To je velika stvar, suvisno je i pitati koliko te to kostalo energije i volje. Ali ti je ocigledno uspjelo. Svaka cast. Cestitam !
avatar
Irma

Broj komentara : 51
Registration date : 2008-04-26

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BRAK – PRIJATELJSTVO - RELIGIJA – PARTNERSTVO – LJUBAV

Komentar  Wall-E on Wed Jul 02, 2008 1:08 pm

SELMA N-C dipl.iurist (citat):Ravnoteza mora biti uspostavljena!

Ne, ne mora. A ako ti ista znaci podatak da entropija (mjera neuredjenosti) je stalno u porastu. Mozda sporo raste, ali u kosmickim godinama mjereno ona raste. I to nije fikcija izvucena iz mitoloskoh prica, vec je to matematicka cinjenica.

Nevezano za to, sve price koje si cula o pravdi, karmi, reinkarnaciji su samo jos jedan oblik mentalne utjehe koji se u prkasi znatno razlikuje.
avatar
Wall-E

Broj komentara : 53
Location : tamo gdje je sve po mom
Registration date : 2008-06-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: BRAK – PRIJATELJSTVO - RELIGIJA – PARTNERSTVO – LJUBAV

Komentar  Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Stranica 2/5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu