AUTIZAM

Go down

AUTIZAM

Komentar  Berka on Thu Jun 25, 2009 11:17 pm

McCarthy, Jenny zena heroj, koja je pobila sve medicinske teorije, sama je izlijecila sina od autizma. Potvrdjeno 100 % izljecenje
Njena knjiga se zove: Glasnije od riječi: Majčin put u liječenju autizma

http://www.pr.com/article/1076

na holandskom jeziku moguce da se moze nabaviti preko ovih:

http://www.abebooks.com/servlet/SearchResults?sts=t&vci=53076093&an=jenny+mccarthy&tn=&kn=&isbn=&x=76&y=4
Pocela je od prehrane, jer je uocila da je dijete alergicno na gluten. Izbacila zitarice iz njegove prehrane, odnosno sve u cemu postoji gluten. Zatim je izbacila sa jelovnika sve mlijecno, jer se pretpostavilo da mu skodi laktoza. Iz knjige se moze zakljuciti da se sve moze pobijediti, u prvom redu ipak nije znanje nego puno paznje, ljubavi i strpljenja. Svako dijete a pogotovo sa nekim problemom treba da se u vlastitoj kuci osjeca BEZBJEDNO, voljeno, zeljeno. Da zna da je vazno, znacajno i da ga se razumije.
McCarthy Jenny dokazala je da je dijete 100 % izlijeceno, nema ni traga autizmu i dijete povo ide u normalnu skolu.

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

simptomi autizma

Komentar  Berka on Thu Jun 25, 2009 11:34 pm

Creakova skala simptoma koji se najcesce koriste u opisivanju autizma, glasi:

 1. Velike teškoće u druženju i igranju s drugom djecom
  Dijete se ponaša kao da je gluho
  Dijete ima jak otpor prema učenju
  Dijete nema straha od stvarnih opasnosti
  Dijete ima jak otpor promjenama u rutini
  Dijete se radije koristi gestom ako nešto želi
  Dijete se smije bez vidljiva razloga
  Dijete se ne voli maziti, ni da ga se nosi
  Pretjerana fizička aktivnost (hiperaktivnost)
  Dijete izbjegava pogled u oči
  Neuobičajena vezanost za objekte ili dijelove objekta
  Dijete okreće predmete i potreseno je ako je u tome prekinuto
  Neprestano se igra čudnih igara i ponavlja ih
  Dijete se drži po strani
Prvi simptomi javljaju se najčešće prije 30-og mjeseca života. Osobito se govor razvija kasno, uopće se ne razvije ili počinje nazadovati.

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: AUTIZAM

Komentar  Enisa Alic on Sat Jun 27, 2009 1:03 pm

Berka (citat): ... Svako dijete a pogotovo sa nekim problemom treba da se u vlastitoj kuci osjeca BEZBJEDNO, voljeno, zeljeno. Da zna da je vazno, znacajno i da ga se razumije..

Slazem se i isto tvrdim: LJUBAV CUDA CINI

sunny
avatar
Enisa Alic

Broj komentara : 413
Location : München
Registration date : 2008-03-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

prevedena prica o iskustvu jos jednog izljecenja od autizma

Komentar  Berka on Sun Jun 28, 2009 9:43 pm

Maksova prica –
(–prevedeno sa engleskog jezika - Carcinosin lijek Amy L. Lansky, PhD
http://www.renresearch.com/autism.html)


Vecina homeopata dodju do ove velike umjetnosti lijecenja duhovnim budjenjem. Tipicno, neko cudo – malo ili veliko – ih je okrenulo ka misteriji i monumentalnoj prirodi Hanemanovog otkrica. U mom vlastitom slucaju, moj mladji sin Maks je izlijecen od “neizlecive” bolesti: blagi autizam. Poceo je tretman kada je imao 3,5 godine. Godinu dana kasnije, niko osim najpronicljivijih nije mogao da posumnja da je Maks uopste imao bilo kakvih problema. Ocigledno, to cudo je promijenilo dinamiku i potencijalnu buducnosti nase porodice. To me je takodje pokrenulo da promijenim svoju karijeru i posvetim se studiranju i promovisanju homeopatije.
Maksova prica je interesantna i neobicna iz nekoliko razloga. Prvo, bili smo nevjerovatno srecni da je nas porodicni homeopata pronasao pravi lijek u prvom pokusaju: Carcinosin. Taj lijek je bio njegov similimum ako je ikada i postojao. Pristajuci mu kao rukavica, Maks je jedva imao bilo kakvih pogorsanja za dvije i po godine koliko je uzimao ovaj lijek. Doza izabrana za Maks je takodje bila slicno prikladna – LM doza. Za vrijeme tog tretmana, on je pokazao dobro-prepoznatljive reakcije na ovakav nacin lijecenja. Jedan od razloga zasto sam odlucila da napisem ovaj clanak je da pruzim dodatnu svjetlost homeopatskom drustvu o prirodi i valjanosti ovog manje nego poznatog vaznog lijeka. Isto se moze reci i za metod doziranja – generalno malo koristen i shvacen, LM doza je sigurno na putu cuvenosti za duboke hronicne slucajeve.

Similimum:
U homeopatiji, lijek propisan u nekim slucajevim jer ako je dat zdravoj osobi izaziva simptome veoma blizu onima izazvanim istom bolescu.

Posto je Maksova prica duga i komplikovana, najbolji nacin je da se isprica hronoloski. Odlucila sam takodje da ukljucim detalje o ostalim tretmanima koje smo probali I promjene koje smo napravili u obrazovnom okruzenju I dinamici porodice. Svi ovi faktori su uticali na Maksa. Oni mogu tako pruziti korisne informacije homeopatima I drugim porodicama koje se nose sa problemima djecijeg ponasanja. Na kraju ove price je moj zakljucak donesen na osnovu vlastitih zapazanja o sustini Carcinosin-a, kratak pregled simptoma I kratku diskusiju o LM doziranju I tretmanu uslova ponasanja kod djece.

Biografija

Moj suprug, Steven Rubin i ja smo doktori kompjuterskih nauka i radili smo u raznim istrazivackim laboratorijama u Palo Alto regionu mnoge godine. Mi smo takodje polu-profesionalni muzicari I pjevali smo u nekoliko lokalnih grupa. Nas prvi sin Izaak je rodjen 1988. Prerano sazrio, Izaak je uvijek bio ekstremno rjecit, zero i intelektualno naklonjen. Moj suprug i ja smo uvijek stavljali nasu djecu na prvo mjesto, oboje radeci skracene, cetvorodnevne sedmice. Prije nego su posli u skolu, svako od nas je provodio puni “radni” dan kod kuce sa djecom. Ostala tri dana bi nam dolazila kucna pomocnica. Sada tri dana u sedmici koristimo obdaniste.
Sto se tice medicinske biografije, Stivova porodica ima veoma ubjedljivu istoriju oboljenja od raka na obije strane porodica (mnogi rodjaci, tetke, djedovi i babe itd). Njegov otac je blagi dijabeticar a brat ima diabetes tipa 1 (uzima insulin). Ta vezanost raka sa dijabetesom je smrtna podloga za Carcinosin. U mom slucaju je ubjedljiva istorija srcanog oboljenja sa obije strane porodice. Moj otac je umro od srcanog udara u 71. Godini a prije toga je patio od kostobolje. Moja majka, jos ziva, skoro je umrla od reumatske groznice kada je imala 10 godina I od tada patio d srcanih problema. Prema opstoj praksi u to vrijeme, uzimala je dnevnu dozu antibiotika nekoliko godina. Moj brat je sizifrenicar a postoje i drugi dokazi o mentalnoj bolesti u sa oceve strane.
Stiv i ja smo fizicki zdravi a sada mnogo vise emocionalno zdraviji poslije primjene konstitucionalne hommeopatije na nama samima oko godine dana.
The pregnancy was uneventful except for a CVS test at 11 weeks (chorionic villus sampling -- an early alternative to amniocentesis) and an ultrasound at 20 weeks. In the last three months of my pregnancy I sought out a midwife to help me achieve a successful vaginal birth; my first son had been a C-section delivery after the classic medical fiasco of induction/failure-to-progress. The goal of a VBAC birth (vaginal birth after caesarean) was a central focus for me during the last trimester of my pregnancy with Max.

Poceci

Maks je rodjen u julu 1991. Iako planirana trudnoca, ja ipak nisam bila potpuno sigurna da li zelim drugo dijete ili ne. Medjutim, jednom kada se nasao u meni ja sam bila iznimno srecna da ga imam. Trudnoca je bila bez dogadjaja izuzev CVS test u 11 sedmici (CVS = chronic villus sampling - rana alternativa za amniocentesis) i ultra zvuk u 20 sedmici.
(Nastavlja se)

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

idemo dalje sa Maxovom pricom o izljecenju od autizma

Komentar  Berka on Sun Jun 28, 2009 10:23 pm

Za vrijeme posljednja tri mjeseca moje trudnoce zatrazila sam babicu da mi pomogne kako bih imala prirodni porod; moj prvi sin je rodjen “carskim rezom” posto je klasicno medicinsko provociranje porodjaja pretrpio fijasko. Normalni porodjaj poslije “carskog reza” je bio moj glavni fokus za vrijeme posljednjeg trimestra moje trudnoce sa Maksom.

Uspjela sam. Poslije 28 sati porodjaja (ukljucujuci epidural, pitocin i jedan sat potiskivanja), Maks je rodjen bez komplikacija. Medjutim, poslije normalnog mazanja ociju sa antibiotik mascu, koza na njegovom licu se izasula. Sjecam se sa kakvom su ga uznemirenoscu pediatri nadzirali. Osip je nestao za nekoliko sati, ali sam shvatila da je to bio predznak njegove urodjene osjetljivosti.

Maksov prvi mjesec zivota je poceo normalno. Dobro je dojio, obrezan je osmog dana po Jevrejskom obicaju, i bio je normalne duzine i tezine. Medjutim, u toku par sedmica, poceo je da povraca mlijeko koje bi unio u sebe. Povracanje se pojacavalo svakog dana. Kada je imao skoro 4 sedmice, poceo je da gubi na tezini. Na kraju, kada je imao 28 dana, podvrgnut je operaciji suzenog pilorusa (pyloric stenosis). Zanimljivo je da mi nismo bili iznenadjeni tim dogadjajem. Maks je bio dijete trece generacije u Stivenovoj porodici sa tim oboljenjem. Stiv je imao istu operaciju (takodje kada je imao 28 dana), a sestra bliznakinja njegove majke je umrla od toga, sto je danas rutinska procedura.

Mada je Maks, kao i svi mi ostali, prosao mali pakao sa tom operacijom, on se brzo oporavio i nije pokazivao znake problema u sljedecih dvije godine. Primio je standardne vakcine po planu i bio je srednje visine i tezine, kao i motornog razvoja. Generalno je imao tendenciju da bude mrsav, misicav i kordinisan. Medjutim, sa dvije godine, jos ivijek nije pricao. Znao je svu abecedu, mogao je brojati do 20, i mogao je sloziti kocke bez icije pomoci, ali nije znao vise od 10 rijeci. Po temperamentu je bio drustven i veseo, ali je takodje pokazivao i znakove izdvojenosti (otudjenja). Bio je manje umiljat od brata Isaka i bio je zadovoljan da se sam igra i gleda TV, ne trazeci da bude u centru paznje. U to vrijeme sam mislila da on jednostavno malo kasni sa govorom, da je zreo i sam sebi dovoljan. Njegova neobicna karakteristika je bila privrzenost njegovoj flasici za mlijeko; to je bila njegova “ljubav”. Zelio je “baba” tako cesto da za njega nije bilo neobicno da popije 8 flasi!
ca (pola galona) mijeka dnevno.

Na fizickom planu, Maks je uvijek bio svijetle boje koze, prave tamno smedje kose i velikih lijepih smedjih ociju. (Karakteristicne Carcinosin pjege i plave beonjace nisu se pojavile dok nije poceo lijecenje). Ostali opsti simptomi prisutni kod beba i male djece ukljucuju rano izbijanje zuba (sa pet mjeseci, izbila su cetiri zuba u isto vrijeme), cupava ledja, vrat i noge. Na prednjem gornjem dijelu njegove lobanje, imao je mali nabor, kao da se njegova lobanja sastavila na cudan nacin po srednjem savu. Imao je takodje jos dvije urodjene “mane”: djelimicno formiranu anorektalnu fistulu – veoma duboko udubljenje iznad anusa koje medutim nije prodrlo u rektum; i djelimicno formiranu trecu bradavicu na desnoj strani grudi – kratak horizontalni nabor. Na vratu i u preponama, Maks je uvijek imao par natecenih limfnih zlijezda. Cak i kao beba, znoji se mnogo za vrijeme spavanja. Njegova kosa bi bila mokra kada se probudi ujutro ili kratkog spavanja. Njegova omiljena polozaj za vri!
jeme spavanja je bio na ledjima sa rukama iznad glave (ovaj polozaj je nestao od kada je poceo lijecenje). Mada nije stereotipan Carcinosin genupektoral polozaj (polozaj na koljenima i prsima istovremeno), taj alternativni polozaj se cesto spominje u referencama o Carcinosin-u i po mom misljenju trebao bi da ima veci znacaj u farmakologiji.

Pored njegove rane ljubavi prema kravljem mlijeku, Maks je uvijek imao jaku zelju za solju kao i lizanjem masne/dobro zacinjene i kisele hrane. Kao dijete rado bi jeo dobro zacinjena jela i sisao limun. Mada sada odbija dobro zacinjenu hranu, jos uvije zudi za solju i pribjegava istresanju soli iz slanika direktno u usta! Kao malo dijete, volio je masnu hranu (ne vise), uzivao lizati kocke leda i uzivao u cokoladi (sada vise voli sladoled od vanilije). Sve ove jake zelje su karakteristicne za Carcinosin.

Na kraju, mada nije imao jaku zelju da jede jaja, imao je neobican odnos prema njima – skoro fetis slicno interesovanje. Pokazao bi prstom na njih u frizideru i pokusao da ih izvadi. Kada je imao otprilike dvije i po godine, docepao se tuceta jaja, odnio ih u bratovu sobu i radosno ih sve polupao po podnom prekrivacu (itisonu). Nasa pomocnica ga ze zatekla kako se sretno igra u tom neredu, govoreci “Jaja! Jaja!” (Kasnije smo morali da promijenimo kompletan podni prekrivac). Cak i sada, 6 godina star, Maks uziva da se igra sa stvarima koja su u vezi jaja – npr. Vaskrsna jaja. Mnoge godine me je molio da se igramo igara koje su vezi jaja, i koje je sam izmislio. On se sakrije ispod prekrivaca, sklupcan u obliku jajeta (pile u jajetu), Ja sjednem na njega, lezem ga kao kvocka pilice i on iskoci!

Slika Autizma se pomalja

Iako nije pricao, Maks je bio srecno dijete. Tek kada je posao u obdaniste problemi su poceli da se kristalisu. Kada je imao dvije godine, upisali smo ga na dva dana u sedmici po dva sata prdskolskog programa. Otprilike u isto vrijeme nasa pomocnica nas je napustila bez obavjestenja unaprijed, da pazi svoju majku oboljelu od raka. Nova pomocnica je bila ljubazna, ali emocionalno otkacena i vjerovatno se nije mnogo zauzela oko Maksa.
Inicijalno, Maks je bio radostan u obdanistu. Njegov ucitelj je komentarisao njegov "joie de vivre" (“uzivanje u zivotu”). Medjutim, Maks se nije privikao na novo okruzenje, i oslonio se na svoju “baba” kao utjehu. Medju ponasanjima koja su se pojavila u skoli su bila sljedeca: nije mogao sjediti sa djecom u grupi ako nije bio u necijem krilu; lutao bi po ucionici ili isao u druge ucionice; oboren pogled; samo-stimulirajuce aktivnosti kao sto je vrtenje u mjest; i neodgovaranje na pitanja. Ponekada je jasno pokazivao znake velike inteligencije. Ako je bio angazovan u necemu sto ga je interesovalo, mogao je sjediti dugo sa intenzivnom koncentracijom. Mogao je napraviti kompleksne strukture sa zapanjujucom vjestinom za simetriju i balans; takodje je pokazao savrsene vjestine strategije i spretnosti u kompjuterskim igrama. Sa dvije i po godine, kada je nasa pomocnica otisla na mjesec dana i mnogo angazovanija pomocnica usla, Maks je konacno poceo da govori vise. To su bile samo!
stalne rijeci, ali to je bio pocetak.

Kod kuce, Maks je tada jos uvijek bio srecno dijete. Medjutim, sve vise je bivalo jasnije da nije isto tako u skoli. Ja sama sam pocela osjecati misljenje nastavnickog osoblja o njemu. Neki ucitelji ga ujutro nisu pozdravljali sa dobrodoslim tonom. Takodje sam osjecala da je Maks bio svjestan njihovog drzanja i da ga je to povredjivalo. Kasnije, ucitelji su poceli da nabacuju aluzije da nesto nije u redu sa Maksom. U to vrijeme sam sumnjala da ucitelji misle da je to Autizam ali sam se ubijedila da je Maksov problem bio ADD (Attention Deficit Disorder -- poremećaj pažnje i hiper aktivnost), Kod kuce, postajao je sve vise nemiran. Iako nije trcao po kuci, nije mogao sjediti miran. Vrpoljio bi se kao da u je njemu radila neka masina. Nije moga sjediti mirno i dozvoliti mi da mu citam pricu. Umjesto toga, previjao bi se po krevetu – cak bi stajao na glavi, sa stopalima na zidu. Pomijerao bi prste gore-dolje po stvarima, stolu, zidu. Takodje je razvio naviku da uzastopnim ponavl!
janjem dotice ili “ubada” prst u grudi ljudi. – ne da bi ih povrijedio, vec da bi napravio neku vrsu nervoznog kontakta dodirom. Ponekada bi takodje “uletio” glavom u njih. Ta vrsta kontakta “guranjem” je karakteristicna za djecu sa Autizmom. (Takodje je spomenuta u clanku o Carcinosin-u objavljenim u British Homoeopathic Journal, jula 1963)

“... primijetila sam da Carcinosin cesto ima bizarne pokrete; jedan od mojih pacijenata je konstantno lupkao brata u glavu sa vrhovima prstiju; drug je njezno grickao vrhove prstiju druge djece, jedno za drugim, tu naviku nije izgubio ni kada je bio 40 godina star.”

Ja sama sam imala osjecaj da je nesto u Maksu kuljalo da izadje vani – pokusavajuci da napravi kontakt.

Kako se priblizavao Maksov treci rodjendan, znala sam da nesto zaista nije kako treba. Ucitelji iz skole su nas pozvali na sastanak i sugerisali da zatrazimo profesionalnu pomoc. Ja sam bila u misiji. Na savjet prijatelja terapiste za govor, odbili smo opciju da Maksa testiramo na visoko-medicinskom centru za djeciji razvoj pri univerzitetu. Umjesto toga, poveli smo ga da vidi respoktovanog terapistu za jezik i govor, zena koju su smatrali najboljom u Palo Alto regiji, Dona Dagenais. Dona nije etiketirala Maxa kao autist ili bilo sta uopste – jednostavno je pocela raditi sa njim. Dodatno na njegove privatne terapijske casove, ubacila ga je na grupne casove sa dvoje ostale djece – jedno sa dijagnozom blagi Autizam i drugo sa ozbiljnim poremecajem vezan za strah. Od ovo troje, Maks je imao najbolje ponasanje ali najslabiju govorljivost.

U to vrijeme i poslije kriticnog razmatranja naseg stanja, sproveli smo nekoliko promjena koje su imale blagotvoran uticaj na Maksa. Prvo, obustavili smo mu kravlje mlijeko. Citala sam o mlijeku kao osumljicenom u slucajevima hiper aktivnosti i naravno bila sam zabrinuta, imajuci u obziru njegovu osobitu ljubav prema mlijeku. Maks je smanjio skoro pola galona kravljeg mlijeka na jednu casu kozijeg mlijeka po danu. Sam taj korak je imao dramatican efekat. Prije toga se cinilo da je Maks bio iza zavjese; sada je prvi veo podignut. Poceo je da prica vise. Sa tri godine, konacno je sastavio recenice od dvije-tri rijeci. Bio je jasno vise “prisutan” nego prije. U isto vrijeme smo takodje ulozili umjeren napor da eliminisemo “obojenu” hranu iz njegove ishrane.

Onda smo detaljno analizirali dinamiku nase porodice i druge socijalne faktore. Na savjet Done, povukla sam ga iz skole (koja je bila visoko socijalno orjentisana) i upisala ga u Montesori skolu. Ta koju sam izabrala je bila ekstremno strukturalna i fokusirana na citanje, pisanje i matematiku – stvari za koje je Maks bio zainteresovan. Iako nije mogao dobro govoriti, volio je slova i brojeve. Sljedece, nasu “neangazovanu” pomocnicu potpuno smo deangazovali – napustila je grad a mi smo dobili novu pomocnicu koja je bila ekstremno slatka i ljubazno prema Maksu. Pobrinuli smo se da nova pomocnica bude vise fokusirana na Maksa nego na njegovog veoma govorljivog i drskog brata.

Na kraju, i najvaznije, mi smo sami sebe preispitali. Zakljucili smo da treba da napravimo zajednicki napor kako bi proveli vise koncentrisanog i fokusiranog vremena sa Maksom. Odlucili smo da na smjenu svako od nas dvoje provede intenzivno vrijeme sa jednim ili drugim djetetom. Pokusali smo da naucimo Isaka da “dijeli centar paznje” sa svojim bratom. Takodje smo detaljno preispitali nasa drzanja. Prepoznala sam u sebi osjecaje odbacivanja Maksa u stanju kakvom je bio. Jasno sam vidjela da treba da naucim da ga prihvatim bezuslovno onakvog kakav je; instiktivno sam znala da je to kriticno za njegov oporavak. To je kasnije bilo i potvrdjeno dok sam citala knjigu "Son Rise: The Miracle Continues", Barry Neil Kaufmanova knjiga o neverovjatnom oporavku njegovog sina od veoma teskog Autizma. Kaufmanovi su razvili strategiju za njihovog sina baziranu na necemu sto bi se moglo zvati “namjeravano lijecenje” – bezuslovna ljubav i prihvatanje i intenzivan fokus i koncentracija sa djetetom. Silno preporucujem tu knjigu svakom roditelju. Zbog Kaufmanovog rada i mog iskustva sa mojim vlastitim djetetom, uvjerila sam se da pozitivan stav prema djetetu moze biti najjaca sila u njegovom razvoju i lijecenju.

Pri kraju 1994. godine, Maks je nastavio govornu i jezicku terapiju i poslije testiranja dobio specijalne edukacione pogodnosti. Takodje je upisao novu Montessori skolu, gdje je bio mnogo srecniji i bolje primljen od strane uciteljskog osoblja. Pusten da radi potpuno samostalano (sto je Mintesorri doktrina), on je bio zadovoljan da sjedi miran, radeci sa svojim brojevima, slovima i slagalicama. Ucitelji su osjecali da je on ostrouman i jednostavno receno: tiho dijete. Ja sam znala da on nije bio urodjeno tih, vec jednostavno nepricljiv i zbog toga nevjest u druzenju sa ostalima.

Maks je nastavio da pravi lagan ali cvrst napredak u govornoj terapiji. Medjutim, osjecaj unutrasnje “energije” je ostao. Jos uvijek nije mogao odgovarati na pitanja osim o objektima koji su se nalazili direktno ispred njega. Na primjer, mogao je odgovoriti na bukvalna pitanja (“Koje boje je ovo”) ali ne na abstrakna pitanja (“Koju boju volis”). Takodje je imao jos jedan karakteristican simptom autizma: echolalia. Umjesto da ogovori na pitanje on bi jednostavno ponovio nekoliko zadnjih rijeci koje je druga osoba rekla. To je za njega bilo u nekim slucajevima veoma efektivno! (“Je li ovo plavo ili crveno?” “Crveno”). Cak i sada on se ponekad oslanja na echolaliu i “iskljuci” neke dane, kada je umoran ili iritiran.

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

autizam je izljeciv

Komentar  Berka on Mon Jun 29, 2009 1:14 am

Uvodjenje u homeopatiju

Januara 1995. godine, kvrcila sam se u krevetu sa posljednjim brojem “Mothering”, sub-kulturnog magazina za roditelje. U njemu sam naletjela na clanak Judite Rajhenberg-Ulman o homeopatiji za probleme ponasanja u ranom djetinjstvu. Nikada necu zaboraviti trenutak kada sam zavrsila citanje. “Procitaj ovo!” rekla sam Stivu. Mada sam citala knjige Dipaka Copre, znala malo o Ajur Vedi, vjezbala “ki gong” i “tai ci”, o homeopatiji sam znala skoro nista. Kao i vecina ljudi, mislila sam da je to neka vrsta biljne medicine i ponekada uzimala “Boiron” mijesane lijekove protiv prehlade. Nisam imala predrasuda protiv “potencijalizovane doze” jer nisam cak ni znala sta je to!

Sljedeceg dana sam nazvala svog prijatelja akupunkturistu i on me je uputio na Dzona Melnicuka, profesionalnog homeopatistu, novi u Palo Alto regiji. Brzo smo zakazali sastanak i otisli sa velikim nadanjima i ocekivanjima.

Dzon je sada jedan od mojih najblizih prijatelja i moj mentor za homeopatiju. (ja takodje zavrsavam osnovni kurs u skoli Mise Norlanda i studiram sa Simonom Taflerom u San Francisku). Nedavno mi je Dzon rekao da je za njega bio izazov kada smo Stiv, Maks i ja izasli iz njegove kancelarije toga januarskog dana. Dodatno na Maksovu intenzivnu zudnju, cak i vise, za mlijekom, ono sto ga je navelo da izabere Carcinosin bila je rubrika sa jednim jedinim lijekom za to:

Talentovan, jako: Carc.

Ocigledno da sam ja u razgovoru spomenula 10 puta da je Maks talentovan! Mozda sam ja bila previse ponosna Jevrejska majka koja je bila zastitnicka za svoje dijete “posebnih potreba”, ali ja sam bila sasvim sigurna u njegove urodjene talente (koji su sada mnogo vise evidentni). Prije svega, pokazao je zadivljujuce strategijske vjestine u kompjuterskim igrama i vizualne stvari uopste. Na primjer, sa tri godine mogao je da igra "Concentration"-slicne igre (gdje treba da nadjede identicni par u mrezi od 25 skrivenih plocica), i on je to znao bolje da igra nego Stiv ili ja. Sada pomisljamo da on ima fotografsku memoriju. Maks je takodje pokazao nadprosjecnu sposobnost za muziku, igru i glumu. Imao je (i jos uvijek ima) perfektan osjecaj za ritam. Mogao je gledati stavri na TV i perfektno imitirati nijanse ponasanja i manira raznih likova. Memorisao bi igru koju je vidio i igrao nam. Te vjestine su predskazale njegove trenutne talente u igranju, pjevanju i umjetnicku preciznost u!
stvarima.

Geldajuci Dzonove zabiljeske sa naseg prvog razgovora, nekoliko drugih simptoma je bilo podvuceno. Jedna od njih je bila Maksova zelja da uradi stvar sam – urodjena tvrdoglavost, koju on jos uvijek ima. To je naravno povezano sa njegovom zeljom za perfekciju i preciznost. Za vrijeme razgovora, bio je veoma povrijedjen jer nije uspjesno napisao “mama” na komadicu papira onako kako je on to zelio. Nekoliko drugih znakova njegove unutrasnje energije i nemira takodje su izasle na vidjelo za vrijeme razgovora: teskoca da zaspi uvece (ja takodje imam), navika uvrtanja i cupkanja kose – cak cupanja malo kose potpuno sa glave! (davno proslo), skrgutanje zubima, neustrasivost i impulsivnost. Kada bi izasli vani morali smo da ga drzimo na uzdi; bez imalo razmisljanja bi sa uzivanjem otrcao niz ulicu ne osvrcuci se. Kada je imao 2 godine, komsija ga je vidio kako trci niz ulicu i sav srecan pjeva. Izasao je kroz zadnja vrata kuce i otisao!

Saljivcina kakav jeste, jos uvijek ima specificnu sklonost da pokazuje golo dupe ljudima (Srecom, to radi samo kod kuce!). Mada je bio veoma distanciran prije lijecenja, sada je iznimno srdacan i cak strastven. Uziva lagano milovanje po ledjima vise nego jako trljanje. Ovaj i ostali opsti simptomi su sumirani na kraju ovog papira.

Na kraju Dzonovih zabiljeski sa prvog razgovora januara 1995, njegov izbor Carcinosina bio je naglasen sa sljedecim simptomima:
- Zelja za mlijekom koja raste
- Igranje
- Veoma talentovan
- Glava, vruc poslije budjenja (mozda je fraza?)
- Hiperaktivnost

On je takodje uzeo u obzir jos neke druge lijekove (nosode): Syph, Med, Tub. Sugerisao je da pocnemo sa dnevnom dozom Carcinosina LM1. Slijedi prica o Maksovom zapanjujucem putu oporavka.

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Maks ulazi u drustvo normalne skole

Komentar  Berka on Mon Jun 29, 2009 11:00 am

Pocetne promjene

Maks je poceo uzimati lijek u cetvrtak. Uvijek smo mu davali dozu ujutro, manje od 15 minuta posto bi nesto pojeo ili popio - obicno prije nego smo napustili kucu zbog skole. Slijedili smo tipicnu metodologiju LM-doze: protresli bi flasicu 10 puta i koristili samo jednu razblazujucu casu. Prvog vikenda na lijeku (oko dva dana kasnije) Stiv i ja smo poceli primjecivati neke promjene. Maks je koristio neke fraze koje nikad prije nije koristio i pokazivao je malo vise socijalne
svjesnosti. To je bilo jedva primijetno, ali nesto se definitivno promijenilo. Dodatno, Maksov govor je uvijek bio (i jos uvijek je na neki nacin) "otezuci" ili prirodno razvucen - kao da je trebao da
razmisli za svaku rijec prije nego sto je izgovori. Vremenom, govor i socijalna svjesnost su postali Maksov "zig na uvu" za Carcinosin poboljsanje.

Sljedeceg utorka (pet dana kasnije) Maks je bio sa terapeutom Donom. Ona je primijetila da se nesto zaista promijenilo. “Sta ste uradili?” upitala me je. Jedna od Maksovih vjezbi je bila da slijedi instrukcije. Na primjer, “Stavi loptu na crvenu stolicu i donesi mi zelenu kocku”. Prije toga, on je bio u stanju da slijedi samo jednu instrukciju, rijetko dvije. Toga dana bio je iznenada u stanju da izvrsi dvije instrukcije uspjesno.

Taj trend se nastavio. Svakoga dana smo primjecivali malo poboljsanje. Kada smo Stiv i ja davali Maksu dnevnu dozu, nastojali smo da je natopimo sa ljubavlju i namjerom – kasicica Carcinosina pomijesanim sa mislima ozdravljenja. Kako je vrijeme prolazilo i mi smo prolazili kroz sukcesivne flasice lijeka, napredujuci od LM1 do LM2 itd i mijenjajuci dozu jednom mjesecno mogli smo da uocimo nacin poboljsanja i pogorsanja. Prvo, na pocetku nove flasice, Maks bi pokazao znake povecane hiperaktivnost. Ta povecanja nisu bila ekstremna ali uocljive od mene i Done. To bi obicno trajalo 3-5 dana, i najduze jednu sedmicu. Zatim bi uslijedio iznenadni skok u verbalnim, spoznajnim i socijalnim sposobnostima – diskretni koraci nagore. U tom trenutku, hiperaktivnost bi se blago smanjila. Maks bi postao vise obuzdan i opusten u sebi. Uslijedio bi zatim period kontinualno laganog poboljsanja od dvije sedmice. Oko zadnje sedmice ili tako svakog mjeseca, kako smo se priblizavali kraju flasice!
, pocinjali bi da primjecujemo lagano klizenje nazad. Dona I ja smo uobicavali da to zovemo “ponasanje kraja flasice”. To je najavilo da treba da nastavimo sa dozom sljedeceg nivoa.

Interesentno je spomenuti da osim Stiva, Dzona i mene, nasa dadilja i Dona su bili jedine dvije odrasle osobe koje su vjerovale bez imalo sumnje da je lijek promijenio Maksa. Mi smo jedine odrasle osobe koje smo posmatrali Maks svakodnevno i vidjeli direktnu korespondenciju izmedju promjene doze i poboljsanja u ponasanju. Do dana danasnjeg, Maksovi djed i baba kao i nasi prijatelji kazu – “Oh, mozda je on jednostavno kasnio u razvoju.” Medjutim, Dona, koja ima extremno iskustvo sa teskocama djece u ponasanju i jeziku, opetovano me ubjedjivala da to nije bio Maksov slucaj. Kada je bilo jasano da se oporavio, godinu dana po uzimanju lijeka, Dona mi se povjerila da je ona sama bila autista. Rekla mi je da je vidjela autisticku djecu koja su se popravila, ali nikada nisu postali “ne autistcni” kao sto je Maks postao. Nas pedijatar nam je priznao isto. Dona je bila toliko ubijedjena da je homeopatija ucinila trik za Maksa da je taj fakt rekla upravniku pokrajinske socijalne slu
zbe onoga dana kada sam potpisala Maksove otpusne papire iz specijalne skole.

Prost nepristrasan test

Kao naucnici, Stiv i ja smo inicijalno imali vlastiti skepticizam o cijeloj stvari. Da li je to bio lijek sto je mijenjao Maksa? Da li su to bila nasa vlastita ocekivanja i nas odnos? Odlucili smo da izvedemo jednostavan test. Dvije sedmice, ja cu praviti dnevna zapazanja o Maksovom ponasanju. Stiv ce davati Maksu njegove jutarnje doze, mijenjajuci nivoe doziranja u meni nepoznato vrijeme. Flasica ce biti sakrivena tako da ne mogu vidjeti koju dozu uzima. Iskreno, ocekivala sam da Stiv mijenja doze prilicno rano u periodu od dvije sedmice. Svaki dan sam zapisivala moje observacije u biljeznicu. Upinjala sam se da vidim neki pomak kod Maksa, ali nisam vidjela nista. Medjutim, dva dana prije kraja ezperimenta to se dogodilo. Uocila sam iznenadno poboljsanje u njegovom govoru. I naravno, to se desilo tri dana posto je Stiv promijenio dozu!

Osteopatija

Sest mjeseci poslije pocetka sa Carcinosinom, Maks je nastavio da poboljsava govor, spoznaju i socijalnu svijest. Medjutim, vecina od unutrasnjeg nemira i socijalne distance se zadrzala. Kada je imao cetiri godine, povela sam Maksa da vidi tradicionalnog osteopatu po Dzonovoj preporuci. Maks je imao kuru od tri tretmana u jednom mjesecu, nastavljenu sa jednim tretmanom otprilike jednom mjesecno nekoliko mjeseci. Nas osteopat, Mark Rozen, je nasao da je Maks imao kranijalnu kompresijui i naravno osjecao da je ta kompresija takodje povezana sa Maksovim suzenim pilorusom (pyloric stenosis).

Dok je homeopatski lijek imao primarni efekat na Maksovo jezicko proizvodjenje, shvatanje i socijalnu svijest, osteopatija je bila ta koja je stvorila prvi glavni efekat na njegovu “unutrasnju masinu” i zelju za fizickim osjecajem. Noc poslije njegovog prvog osteopatskog tretmana, Maks je domilio u moje krilo i rekao, “Mama, pjevaj mi ‘rock a bye baby”. To je bilo prvi puta da me je direktno zamolio za ovakvu vrstu ljubaznosti. Mada me obicno nije odgurivao od sebe, nije nikada zudio za ovom vrstom kontakta. Od tada pa nadalje, Maks jeste. On je sada ekstremno njezan i voli da se umigolji u krevet kod mene ujutro ili uvece i pripije se uza me. On ponekad place ako nije imao dovoljno zagrljaja i poljubaca kada moj muz, Isak ili ja napustamo kucu. Kakva promjena od distantnog “samozadovoljnog” Maksa!

Ulazak u drustvo

Sa cetiri godine i tri mjeseca, devet mjeseci poslije uzimanja lijeka, Maks je zapoceo svoju drugu godinu u Montessori skoli. Tada je njegov govor definitivno postao vise slozen, spontan i tecan. Dona ga je testirala i pronasla da se priblizava svome uzrastu. Prekinuli smo dvo-sedmicne seanse, ali smo ostali “na knjigama” koliko je podobnost za specijalno skolovanje trajala.

Sada kada je pricao, Maks je pokusavao da “udje u drustvo” socijalno. Medjutim, kako je startovao suvise kasno, bio je nespretan u tim prvim pokusajima. Bio je tvrdoglav i lako bi zaplakao ako nije islo po njegovom. Da bi privukao paznju cesto oslanjao na pretjerani “toilet talk” ( u prijevodu ovog termina ne znam sta je to, ali pretpostavljam da je piskio i kakio u gace, sto djeca cesto cine da bi na sebe bar na taj nacin privukli paznju!). Naravno, kao roditelj, ja sam bila odusevljena sto je Maks poceo da izlazi. Ali skola nije bila tako podsticajna. Oni su oznacili Maksa kao “tiho” dijete I nisu bili tako odusevljeni da vide da se pravi Maks pomalja. Nisu ga podrzali u njegovoj nespretnoj tranziciji prema socijalnom prihvatanju i zapazanju. Jedan od ucitelja mi je cak rekao: “Maks je bio tako divan djecak prije. Mozete li ga vratiti kakav je bio?” ( hmmm ma da, kako da ne, taman posla, jer je njemu tako lakse !!!)

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

nema vise autizma

Komentar  Berka on Mon Jun 29, 2009 11:48 am

Mada je bilo neugodno mijenjati skolu u sredini godine i boriti se sa nedostatkom podrske od starne ucitelja, znala sam iz vlastitog iskustva iz prethodne godine da ako ne dodje do promjena koje su neophodne za Maksa, njegov progres ce stati. Bilo je jasno da je vrijeme da se neke promjene ucine u skoli.

Tada smo takodje imali nekih problema sa dadiljom, veoma brzo su se dvije dadilje promijenile. Lijek je vise Maksa razdrazivao nego mu pomagao. Bio je konzisentno vise hiper aktivan i “navijen”. Trebalo nam je nekoliko mjeseci da shvatimo da je naravno doslo vrijeme da smanjimo ucestanost doziranja i na kraju stati potpuno sa dnevnom dozom. Sada sam vise “podesena” na njegove suptilne promjene i znam kada je vrijeme da se stane a kada da se pocne sa lijecenjem. Kada jako osjecam da ZELIM dati Maksu lijek, to je vrijeme da se pocne. A kada jako osjecam da NE ZELIM da mu dam lijek, ja prestanem.

Tako smo, kada je imao 4,5 godina na polovini skolske godine, ponovo napravili nekoliko izmjena kako bi zadovoljili Maksove potrebe za rast i promjene. Prvo, nasli smo novu skolu za Maksa – jednu izvrsnu socijalno orjentisanu skolu koja je slijedila, ne tako striktno, Montessori stil. Njegovi ucitelji nisu imali predrasuda ili sklonosti prema Maksu, i pomogli su mu da se socijalno prilagodi.
Sljedece, prestali smo da uzimamo dadilju, odlucili smo se za obdaniste poslije nastave, tri dana sedmicno. Ta promjena je imala mnoge korisne dodatne efekte. Najvazniji je bio da smo sada svako vece vecerali zajedno kao jedna porodica. Zbog groznicavog planiranja porodicnih obaveza, institucija porodicnog objedovanja postala je sporedna u mnogim Americkim kucama. Vracanje toj tradiciji kreiralo je osjecaj vece povezanosti naseg porodicnog zivota. To je takodje osiguralo bolju ishranu nasoj djeci; imali smo manju kontrolu kada su dadilje hranile nasu djecu.

Konacno, u jaunaru 1996, Maks je prestao sa uzimanjem Carcinosina. Bas kao step funkcija (matematicki pojam) kvalitet Maksovog napredka sa svakom mjesecnom promjenom doziranja, poslije godinu dana dovelo je do ogromnog skoka u jezickoj i socijalnoj vjestini. Taj skok se nastavio jos najmanje 4 mjeseca dok na kraju napredak nije postao ravnomjeran. Maksova licnost je pocela da izranja u punoj snazi. On je jedan zabavljac. Drustven i osjetljiv. Mada je u tom trenutku jos uvijek bio nezreo, on je bio mnogo ispred u svojim akademskim vjestinama i postovan i simpatisan od strane ucitelja i drugova. Mada je dosao u novu skolu na sredini skolske godine, do kraja godine je stekao prijatelje, znao svakoga u skoli i bio zainteresovan sta se dogadja na “drustvenoj sceni”.

U maju, Dona je jos jednom testirala Maksa. Sa 4 godine i 9 mjeseci, pokazao je rezultate iznad njegova uzrasta (nivo djeteta od 5,5 godina). Prosli smo kroz formalni proces otpustanja Maksa sa specijalnog obrazovanja. Bilo je uzivanje potpisati te papire! Dona je bila toliko uzbudjena da je pozvala mene i Dzona na prezentaciju Maksovog slucaja na njenoj klinici za govor i jezik, sto smo i uradili u julu 1996.
Maks je definitivno i potpuno izlijecen od autizma. Aleluja !

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

autizam nije pojam POJAM VEZAN ZA PSIHIJATRIJU

Komentar  Berka on Mon Jun 29, 2009 12:03 pm

Autizam se može liječiti, ali sam pojam dijagnoze autizam vezati za psihijatriju
odnosno prepustati psiholozima i psihijatrima je ogromna GRESKA !
Kao i za sve drugo, u ovim slucajevima se trostruko istice ljuav, strpljenje, volja i vjera.
Najteza osuda djeteta je kada ono na tvojim vibracijama primijeti da ne vjerujes u njega.
Autizam jeste blazi ili tezi oblik zastoja u razvoju koji u većini slučajeva sa sobom donosi retardaciju i poteškoće sa socijalnim vještinama, u jeziku i ponašanju. Neka autistična djeca mogu govoriti, dok druga to ne mogu. Manje teški slučajevi dijagnosticiraju se kao PDD (opći poremećaj razvoja) ili kao Aspergerov sindrom. Ostavljena bez pravilnog načina liječenja, mnoga djeca s autizmom ne razvijaju socijalne sposobnosti.

Danas, po prvi put u povijesti, postoje autistična djeca koja se uspješno liječe, igraju se, pričaju, uče. Ta djeca svoje oslobađanje od autizma duguju načinima tretmana koji su bili, i još uvijek nažalost jesu, nepoznati velikom dijelu liječnika iako novi pristup velikom brzinom dobiva sve više pristalica i među znanstvenicima. Neki od tih tretmana dovode do nevjerojatnih poboljšanja kod mnoge djece.

«Autizam se može liječiti» ime je kampanje i pokreta liječnika i istraživača koji su je pokrenuli u Americi prije punih 10 godina. Dvaput godišnje ti se stručnjaci okupljaju na kongresu kako bi međusobno razmijenili novosti i posljednja saznanja o autizmu koji uključuje i vrlo raznoliku problematiku: zato na kongresu ima i imunologa, i gastroenterologa, alergologa i stručnjaka za otrovanja teškim metalima...

Autistična djeca u većem dijelu Europe još uvijek ne mogu koristiti te medicinske tretmane jer se autizam često prepušta rukama neuropsihijatara, koji su zaduženi za dijagnosticiranje, a obrazovani na starim knjigama autizam vide samo kao psihijatrijski problem i liječe ga davanjem farmakoloških pripravaka (psihofarmaka) a da se uopće ne trude istražiti biokemijsku problematiku autizma. Takvo gledište autizam čini stanjem za koje nema nade, a činjenica je da većina djece (iako ne sva) pati i od metaboličkih, intestinalnih, imunoloških i alergijskih poremećaja, no i to se najčešće smatra tek koincidencijom.

Posljednja istraživanja jasno su pokazala da s biomedicinskim intervencijama i terapijama usmjerenim na ponašanje takva djeca mogu vrlo brzo napredovati i pokazati sav svoj potencijal. Da, promijenila se koncepcija autizma: ono što je prije smatrano stanjem za koje nema nade danas stručnjaci smatraju kompleksnim nedostatkom povezanim s pogrešnim funkcioniranjem metaboličkog sustava iz kojeg se rađaju svi problemi u ponašanju i sposobnosti razumijevanja. Tretirajući svaki simptom, svaku pogrešku metaboličkog sustava posebno, moguće je postupno poboljšavati njihovo zdravstveno stanje, ali i utjecati na ponašanje.

http://www.zdravobudi.hr/Default.aspx?sid=198

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

nastavak price: Maks nije vise autista

Komentar  Berka on Mon Jun 29, 2009 3:45 pm

Proces koji traje Kada je navrsio pet godina, za Stiva i mene je bilo lako da vjerujemo da je Maks bio potpuno izlijecen. Dzon je bio manje siguran i pokazalo se da je bio u pravu. Jos uvijek su postojali zakrzljali znaci njegovog bivseg autizma, mada nisu bili tako ocigledni njegovim uciteljima ili bilo kome drugom osim nama. Na primjer, njegov govor bi ponekada bio trapav. U trenucima stresa (npr. kada bi bio bolestan) on bi se jos uvijek povlacio u sebe i koristio eholaliju kao govornu strategiju. Jos uvijek je ponekad bio hiper aktivan, nije moga da sjedi na stolici do kraja jela. Cak i sada, sa sest godina, sve ovo je jos uvijek tacno za Maksa, mada u manjem stepenu. Ipak, funkcionalno Maks je radio izvrsno. Upustao se u pravu diskusiju sa porodicom i prijateljima. Trazio je objasnjenja o svome tijelu i svome okruzenju. Pravio je vezu izmedju svojih prica iz skole i TV shou-a. Bio je fasciniran sa igrama fantazije i oblacenjem. Mogao je da memorise melodiju sa sou-a i pjeva perfektno u tonu. Postajao je zaista popularan u skoli, djeca su trcala prema njemu i pozdravljali ga odusevljeno. Ljeta 1996, on se dobro prilagodio novim socijalnim situacijama, lako prilagodjavao na nove kampove. Postao je zudan citalac (jos jedna manje poznata Carcinosin kvaliteta). Prije nego je i posao u obdaniste, mogao je sa lakocom da cita jednostavne knjige od Dr. Seusa. Sada, pri kraju obdanista, moze da cita na nivou djeteta iz drugog razreda (osnovne skole). I pored toga, nekoliko dogadjaja iz ljeta 1996, su nas upozorili da smo mi sa Maksom u toku jednog procesa koji traje – da on jos uvijek ima puta da se penje do potpunog oporavka. Godinu dana ranije, za vrijeme ljeta 1995, isli smo u “Club Med” u Meksiku (Pacificka obala) i ja sam osjetila da je tamo Maks imao blago poboljsanje. Za vrijeme ljeta 1996, isli smo u “Club Med” na Bahamima (Atlantska obala) i on je imao znatno pogorsanje. Taj morski dvo-obalni poboljsanje/pogorsanje obrazac je primijecen kod Carcinosina. Posliije putovanja 1996. imala sam osjecaj da je njegov jezik definitivno bio u padu. Druga stvar koja je bila sasvim cudna a vezana za nase putovanje u “Club Med” je bilo uocljivo pogorsanje koje je Maks dozivljavao u drustvu posebne djece. Jedan stariji i vise cudan djecak (oko 8 ili 9 godina star) formirao je cudnu naklonost prema Maksu. On bi konstantno trazio Maksa po cijeli dan. Kada bi ga pronasao, dograbio bi ga i poceo da igra sa njim veoma energicno; da bi jedan drugog doveli do izbezumljenosti. Skoro je izgledalo kao da su bili u rezonanci. Mozda je taj djecak takodje bio Carcinosin i njihove iste energije su se privukle i pojacale? U svakom slucaju, bili smo srecni kada smo na krju sedmice otisli. Poslije posjete “Club Med”-u 1996, mada je Maks pokazao pad u govoru, jos uvijek je vecim dijelom bio dobar. Pri kraju ljeta, kao petogodisnjaka, povela sam ga na kontrolu. Prvi puta sam odbila vakcinu (petogodisnjacima se tradicinalno daje puna baterija(?)). Mada se nas pedijatar nije prepirao sa mno oko toga (ona je takodje bila svjedok Maksovih promjena i takodje nije htjela da “nasuce brod”) nagovorila me je da ga odvedem na TBC test, neophodan za upis u obdaniste. Mada Maks nije imao “TBC” reakciju, taj test (proveden kao potkozna injekcija a ne kao standardna metoda) dovela je do znatnog pogorsanja Maksovog stanja. Sljedecu sedmicu je postao pojacano osjetljiv, placuci bez razloga. Ucitelji u kampu i skoli zapazili su promjene na njemu. Postao je povuceniji, plasljiv i plakao je za najmanju sitnicu. Nije bio njegovo normalno ja. To iskustvo (“Gore, vakcina” – jos jedna Carcinosin kljucna rijec) navelo nas je da se zapitamo nije li vakcina na prvom mjestu i dovela do Maksovih problema . Poslije nekoliko pokusaja sa drugim lijekovima, Dzon je odlucio da je vrijeme da se vratimo Carcinosinu. Poslije samo jedne doze LM13, Maks je opet bio svoj za par sati! Odahnuli smo i vratili Maksa nazad na lijek. Poslije inicijalnog perioda na LM13, uvidjeli smo da je to bilo suvise mnogo, vratili smo se na LM1 i poceli ponovo penjanje uz stepenice. Radilo je cudesno i ponovo smo uocili karakteristicne “skokove” na pocetku svakog mjeseca, “ponasanje kraja flasice” na kraju. Mada su ta poboljsanja bila zapazena samo od strane Stiva i mene one su bile tu. Maks je bio na lijeku od avgusta 1996. do pocetka marta 1997, i za to vrijeme je napredovao od LM1 do LM7. Tada sam uocila dolazak pogorsanja i zaustavila lijecenje.Jos jednom, slijedio je dugi period znacajnog poboljsanja. Upravo sada (juni 1997) primjecujem veoma blagi pad u govoru i predvidjajuci ponovo cu uvesti lijecenje ovoga ljeta. Sve u svemu, medjutim, Maks radi cudesno. On je snazno, veselo i “talentovano, veoma” dijete. Nije vise autista ali je vjerovatno jos uvijek Carcinosin!

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: AUTIZAM

Komentar  Admin on Mon Jun 29, 2009 5:14 pm

Moj rodjak je autistican. Njegovi su ga prihvatili ali nikad nisu ulagali ekstra energiju u njegov napredak. On je sad vec momak, poznaje rijeci ali tesko ih izgovara. Kontakt sa poznatim ljudima je solidan, dobro poznaje bonton, veoma je poslusan ali tvrodglav. Jako je nadaren za crtanje, igre strategije, pisanje slova itd. Ja na autizam ne gledam kao na poremecaj, nego jednostavno mislim, da ljudi sa autizmom koriste mozak na drukciji nacin od nas, koji mozak koristimo na konvencionalan nacin.
Moja prijateljica radi kao defektolog u skoli za djecu sa posebnim potrebama i specializacija joj je autizam. Toliko se toga zna o autizmu, predispozicije kod zena trudnica kao zarazenost citomegalovirusom pa do promjene ishrane i drugacijeg didakticnog pristupa. Ali unatoc njenim borbama, da se stvari pokrenu, ministarstvo za skolstvo jos uvjek fura konzervativnim smjerom.

_________________
strange attractor ρ = 28
avatar
Admin
Admin

Broj komentara : 134
Age : 38
Registration date : 2007-12-10

Vidi profil korisnika http://anti-stres.actieforum.com

Na vrh Go down

AUTIZAM NIJE LUDILO

Komentar  Berka on Tue Jun 30, 2009 9:08 am

TO SAM I JA SHVATILA: AUTIZAM NIJE LUDILO, RADI SE O DRUGACIJEM NACINU SHVATANJA SEBE I OKOLINE, I NA ZALOST RADI SE O DJECI KOJA SU ILI ZLOSTAVLJANA ILI PREVISE OSJETLJIVA I ZATO SE POVLACE U NEKI SVOJ SVIJET
EVO NASTAVKA PRICE O MAKSU, KOJU SAM JA RAZUMJELA OVAKO: AUTIZAM JE IPAK IZLJECIV, ALI IPAK....
Sustina Carcinosina Carcinosin nije dokazan lijek. Prema tome, mi smo izlijecili klinicke slucajeve kojima cemo osvijetliti njegovu sustinu. S obzirom da je Maks izvanredan predstavnik tog stanja, sta mozemo onda nauciti o Carcinosinu od njega? Posmatrajuci lijek sa stanovista njegovog izvora (kancerogeno tkivo iz dojke), Don Vebli, u svom izvrsnom clanku o Carcinosinu, ukazuje da je rak bolest intenziteta:“Ta toplota, taj intenzitet, ta vatra jedva drzana pod kontrolom, sugerise nesto od sustine Carcinosina. Carcinosin je ime koje smo dali patoloskoj slici koja se pojavljuje kada je zivotna snaga, prisutna u jednoj osobi u velikom intenzitetu, zaustavljena i okrenuta protiv domaceg organizma, jeduci ga u svojoj bijesnoj potrazi za istakanjem i razlaganjem.” Po meni, to je sustina Carcinosina i Maksa. To je jedna osoba sa velikom unutrasnjom snagom, zarom i talentom – snaga koja gori da izadje vani, da bude vidjena, cujena – koja je ipak veoma lako zaustavljiva i potisnutljiva. Mada je lijecenje stereotipno povezano sa zlostavljanjem djece, to nemora da bude slucaj. Carcinosini mogu biti tako osjetljivi da mogu biti (emocionalno) priguseni sa obicnim zivotnim dozivljajima. Kada se to dogodi, oni se povlace u sebe i njihova energija bukti unutra, manifestujuci se u fizickim simptomima i unutrasnjim nemirom. Socioloski, podsjetimo na opste misljenje o raku kao bolesti osoba koje potiskuju svoje emocije. Nije tesko vidjeti zasto je ovo lijecenje cesto pomijesano sa Staphisagria (vrst homeopaskog lijeka). Naravno, kako je Don Vibli ukazao u svom clanku o Carcinosinu, lijek se moze vidjeti kao velika maskarada, cesto pobrkan sa mnogim drugim lijekovima ukljucujuci Natrum Muriaticum, Sepia, Phosphorus, Tuberculinum i Medorrhinum. Maksova Carcinosin vatra i snaga mogli su se vidjeti u brojnim fizickim, emocionalnim i mentalnim znacima: - Rano izbijanje zuba- Kosmatost- “Nabor” na glavi, formiran vjerovatno zbog prebrzom rastu kostiju. Slican simptom je njegova tendencija da lako dobije ranu, cak i pri najmanjem grebanju. Takodje u vezi mogu biti i njegovi ostali male mane po rodjenja.- Limfni cvorici.- Karakteristicne Carcinosin pjege.- Oznojena glava za vrijeme spavanja i fizicka toplota uopste.- Tesko padanje u san.- Zanimanje za jaja, simbol erupcije zivotne snage. Maksovvo pojavljivanje na svijet je licio na pilece piljenje iz jajeta; njegovo igra “pilke” je simbol njegovog zivotnog iskustva.- Zelja za slanim stvarima i cokoladom – energetska hrana.- Unutrasnji nemir i nervoza. Posebno je vazno napomenuti da se Maksova energija cini se uvijek povecavala unutra njega nego izlazila vani kao veliki fizicki pokreti.- Talenat i kreativnost. Ljubav prema plesu i glumi.- Moguce psihicke mogucnosti. Na primjer, ponekad me zapita za stvari o kojima sam ja upravo razmisljala – stavri o kojima on nije mogao znati.- Jaka strast i seksualnost. Jos jedan moguc simptom Carcinosin interne snage mogu biti tzv. plave beonjace. Da podsjetim na plave beonjace likova u romanu “Dune”; onaj ko je uzimao “spice” drogu, stekao je unutrasnju mudrost i snagu ali i plave beonjace! Bez obzira na njihovu snagu, Carcinosina je lako savladati. Zbog njihove velike osjetljivosti, okolnosti koje mogu biti stimulativne za jedno dijete mogu biti smirujuce za Carcinosina. Na primjer, veoma interaktivno i ljubazno porodicno okruzenje koje je Maks dozivio kao beba moglo je biti gusece za njega, zbog njegove teskoce sa jezikom i razumijevanjem. Njegovo rano iskustvo sa operacijom suzenog pilorusa, ukljucujuci veliki gubitak mlijeka povracanjem, bio je takodje veliki sok za njegov sistem. (Zbog njegovih teskoca da zadrzi mlijeko koje je dojio, interesantno je da se Carcinosion potice od kancerogenog tkiva dojke). Maksova kasnija velika zelja za kravljim mlijekom (moguce nastala zbog tih ranijih gubitaka) takodje je zavrsila kao ugusujuca (supresivna) za njega zbog urodjene osjetljivosti. Drugi ugusujuci razlog pod sumnjom je bila vakcina. Dodatno ovim faktorima, Maks je uvijek bio osjetljiv na ukore, tipicna crta Carcinosina. Cak i sada ako je izgrdjen zbog necega (i ako on ne uspije da napravi salu od toga sa njegovim tipicnim sarmom), ima tendenciju da se povuce i ponekad zaspi. Ta tendencija povlacenja pred supresijom je mozda korijen Carcinosin patologije. Sta bi moglo biti vise simbolicno povlacenju od autistickog stanja? Maksov autizam, posebno je bio povezan sa njegovim velikim unutrasnjim nemirom. Ta kombinacija je tipicna za Carcinosina, posto kombinuje unutrasnju moc sa povlacenjem. Ostali znaci Maksove unutrasnje tenzije ukljucuju: njegova tendencija da bude uredan, njegova zelja za preciznoscu (voli slikovnice za bojenje i boje koje su perfektno u linijama, sa zdivljujucom paznjom na detalje); perfekcionizam (posebno je majstor za kreiranje perfektno simetricnih crteza i struktura); njegova zelja da uradi stvari sam; skripanje zubima; njegaova rana sklonost za uvrtanje kose i cupkanje; i njegovi !problemi sa kranijalnom kompresijom. Takodje vezano za njegovu unutrasnju moc mogu biti neki Maksovi nestasluci – narocito ljubav ka sakrivanju. Voli da nas zavitlava sa skrivanjem i iznenadjivanjem, a takodje uziva izvodjenje madionicarski trikova skrivanja. Njegova opsta tendencija ka vizuelnom a ne oralnom moze takodje biti vezana njegovoj tendenciji okretanja unutra. Visuelne observacije mogu biti intenzivne i kreativne, ali ipak mogu biti vise pasivne nego oralne. Clanak Dona Veblija o Carcinosinu takodje ukazuje na bipolarnu prirodu lijeka – na primjer, tendencija prelaska sa ljubavi za neku hranu na mrznju. Po mom misljenju to proistice iz urodjene jin/jang ili dualisticke prirode Carcinosin stanja: htijenja da istovremeno eksplodira sa intenzitetom i, u isto vrijeme, da ga zadrzi u sebi. Simbol te tenzije su morska plima i oseka. Mozda je to razlog zasto Carcinosin moze i oporaviti i pogorsati na moru.

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

rekapituacija simptoma Autizma odnosno Carcinosina

Komentar  Berka on Tue Jun 30, 2009 9:23 pm

Rekapitulacija simptoma Da bi sumirala Maksov slucaj, prikupila sam i organizovala njegove simptome. Mnogi od njih mogu biti nadjeni u vecini izvora o Carcinosinu. Ostali su manje tipicni. Srecom Maksov slucaj ce pruziti dodatu tezinu ne te manje zajednicke simptome, tako d ace novi slucajevi Carcinosina biti lakse prepoznatljivi.Karkter* Osjetljiv. Osjetljivost na ukor ili neodobravanje. Osjetljiv na muziku.* Ljubav za muziku, glumu i pjevanje.Zelja za paznjom.Imitacija: glasovi, akcenti, ponasanje.Izvrstan osjecaj za ritam.Pjevanje po notama, kod mladje djece.* Zelja za skrivanjem (igrajuci se).Vragolast.Zelja za bjezanjem (kod djece).Starstven.Seksualna moc.Zelja da trci okolo nag.Zelja da se pokaze golo dupe.Fasciniranost prema jajima.Emocionalna distantiranost/nedostatak zelje za fizickim osjecajem.Simpatican.* Teskoce u govoru. Kasnjenje u govoru. Razvucen ovor.Teskoce u odgovaranju na pitanja.Eholalia.Teskoce u razumijevanju govora.Telepatija.* Vizuelne/geometrijske/balansne sposobnosti.Fotografska memorija.* Ljubav za simetriju.* Preciznost.Detaljnost.Dobra koncentracija.Perfekcionizam.Tvrdoglavost.Nemir.Vrpoljenje, posebno pri jelu.* Gestikulacije:- upire prst ili udara glavom u necije grudi- pomijera prste naprijed I nazad po stolu ili stolici.* Ljubav prema insektima. Voljan da ih pokupi I ponekad zgnjijeci.* Voli macke.* Voli slova I brojeve.* Voli citati,* Voli pisati.* Zelja za laganim milovanjem.

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: AUTIZAM

Komentar  Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu