ŠTA JE FENG SHUI SPACE DESIGN/PROSTORNO UREĐENJE

Go down

ŠTA JE FENG SHUI SPACE DESIGN/PROSTORNO UREĐENJE

Komentar  Sanela K. on Thu Sep 18, 2008 12:28 am

Šta je FENG SHUI SPACE DESIGN?
Idealno je uređen onaj prostor u kojem je sve na svom mjestu - NAJBOLJEM U ODNOSU NA VRATA, PROZORE, STRANE SVIJETA I OSTALI NAMJEŠTAJ.
Takav prostor je svijetao (odnosi se na prirodnu koliko i na vještačku osvijetljenost), čist i provjetren, zaštićen od nepoželjnih uticaja spolja i iznutra. Kako će se prostor konkretno urediti, zavisi od mnogih faktora, između ostalog i: lokacije, klime, orijentacije ulaza, astroloških osobenosti korisnika, namjene prostora (životni / poslovni).
Idealno uređen prostor nije ni prazan ni pretrpan, pa se u njemu energija slobodno kreće (što je važno, jer daje širinu izbora). On je sređen (u smislu reda), a važni dijelovi prostora i namještaja su pristupačni i u proporciji sa svojim funkcijama i značajem u prostoru; oštre i krute strukture su omekšane.
"Idealno" uređen prostor ne postoji bez konkretnih korisnika, kojima obezbeđuje privatnost i podržava ih u onome što jesu i žele za sebe (izraz je njihovih potreba, interesovanja i ciljeva). On je cjelovit, lijep, skladan i udoban, sa pažljivo odabranim bojama, dezenima, materijalima, slikama i predmetima. Efekti dinamike ili smirenja su u pojedinim prostorijama naglašeni, u zavisnosti od njihovih funkcija.
Ovakav prostor svojim izgledom govori o porodici kao cjelini, ali i o ličnosti svih ukućana pojedinačno.
Odakle početi?

Prije nego što se počne sa preuređivanjem, poželjno je prostor pripremiti za nov tok energije.
Ovo podrazumijeva čišćenje prostora, ali i eliminaciju starih i nepotrebnih stvari, koje zarobljavaju energiju i sprečavaju ulazak novog u naš život. Praksa je pokazala da već i temeljno čišćenje i sređivanje prostora (knjiga, časopisa, nakita, kozmetike, papira, računa, slika, fajlova itd.), popravljanje neispravnih (zamijenite sijalice, popravite brave, podmažite šarke, zamijenite gumice na slavinama...) i bacanje starih i nepotrebnih stvari, može značajno poboljšati tok energije u prostoru. Zato, oprostite se sa starim, nepotrebnim, polomljenim (ili pokvarenim) stvarima, kao i svim stvarima koje vam se ne sviđaju, oslobodite se svega za šta sigurno znate da vam nije potrebno.
Slijedeći korak u podešavanju Vaseg prostora: Kako urediti prostor


1. Dnevna soba: zajedništvo, podrška i razumijevanje
Funkcija dnevne sobe se u feng shuiju dovodi u vezu sa slaganjem članova porodice, zajedništvom, razumijevanjem i međusobnom podrškom. Kada se ukućani žale na nedostatak pažnje i podrške od ostalih članova domaćinstva, ili kada postoje evidentni problemi u komunikaciji, uzrok možemo potražiti u njihovoj dnevnoj sobi.
Zbog njene funkcije, dnevna soba svakako treba da bude najveća prostorija u stanu/kući. Ona treba da bude dovoljno prostrana, toliko da unutra bude mjesta za sve članove domaćinstva. Kada je dnevna soba premala, pojedinci mogu osjećati da tu ne pripadaju - jer "tu" za njih nema mjesta. Kada je prevelika i bezlična, to smanjuje bliskost i podstiče osjećanje izolovanosti.
"Idealna" dnevna soba treba da bude svijetla: sem centralnog, ovdje je poželjno i pozadinsko osvjetljenje, koje podstiče opuštenu atmosferu. Namještaj u dnevnoj sobi treba da bude udoban i raspoređen tako da podržava konverzaciju (bez TV-a u centru prostora i orijentacije namještaja ka televizoru). Prilikom uređenja ove prostorije treba voditi računa o tome da namještajem ne blokiramo ulaz, jer ce se tada dnevna soba manje koristiti. Posljedica će biti da će ukućani manje razgovarati, što će opet smanjiti osjećaj međusobne povezanosti, podrške i razumijevanja. Prave boje za dnevnu sobu su one koje relaksiraju. Neki praktikanti smatraju da je žuta, boja zemlje, najpogodnija za dnevnu sobu, jer podstiče konverzaciju i u isto vrijeme relaksira; ja boju za dnevnu sobu određjujem na osnovu strana svijeta, geomantske karte i astroloških karakteristika korisnika. Elementi životnosti, kao što su cvijeće, akvarijum ili fontana, treba da budu esencijalni dio dnevne sobe. Za akvarijum se smatra da dobro djeluje na slaganje ukućana, i da emituje poruku da je "moguće živjeti skladno, kao što to čine ribe u akvarijumu". Slike i detalji u dnevnoj sobi treba da podržavaju zajedništvo, u smislu da sadrže prizore koji opuštaju i detalje koji su dragi svima, i/ili prikazuju članove porodice (ne usamljene figure i tužne prizore).

2. Spavaća soba: intimnost, odmor i vrijeme za sebe
Po feng shuiju, način na koji je uređena spavaća soba utiče na spavanje, zdravlje, emotivni i seksualni život. Kada je ova prostorija pretrpana namještajem, to utiče i na kvalitet odmora i zdravlje, i često se dovodi u vezu sa hroničnom neispavanošću i umorom, teškim buđenjem i ustajanjem. Pretrpanost namještajem utiče nepovoljno na emotivni i seksualni život ("Postaje mi dosadno u odnosu", ili "U našem odnosu više nema maštovitosti i uzbuđenja"). Osjećanje zaglavljenosti pojačavaju loša prirodna i vještačka osvijetljenost, kao i blokiran vidik sa prozora spavace sobe (npr. onda kada nam je preko puta velika zgrada). Na san i emotivni život utiče i blizina spavaće sobe ulaznim vratima. Što je ova prostorija bliža ulazu u prostor, to su oni koji tu spavaju izloženiji spoljašnjim uticajima (spoljašnje obaveze tada često "kvare" trenutke opuštanja, dolaze iznenadni gosti, drugi se miješaju u organizaciju života...), a san je isprekidan i lak. Na funkciju ove prostorije utiče i položaj kreveta: krevet bi idealno trebalo da se nalazi na mjestu najudaljenijem od ulaza u sobu, jer je tu energija najstabilnija (ova pozicija podstiče opuštenost, pa tako i dubok san, što opet ostavlja energiju za odnos sa partnerom...). Kada je krevet uglavljen izmedju dva regala ili kada nad glavom spavaca "visi" most (ili police), to moze ispuniti osjećanjem nesigurnosti, pritiska ili težine, a može biti i izvor glavobolja. Po feng shuiju, najbolje je da oko kreveta postoji slobodan prostor, jer to energiji omogućava da diše, i simbolično predstavlja slobodan prostor za nova poznanstva ili razvoj postojećeg odnosa.

3. Trpezarija: objedovanje i uživanje u životu, varenje hrane i događaja
Stari Kinezi su tvrdili da zdravlje naših probavnih organa zavisi od toga GDJE i KAKO jedemo. Uzrok probavnim smetnjama tako možemo potražiti u trpezariji, njenom položaju u prostoru i načinu na koji je uređjena. Da bi se hrana dobro svarila, treba jesti polako i žvakati dugo, a to je moguće SAMO ako je trpezarija uređena jednostavno i tako da u njoj ništa ne skreće pažnju sa jela. Trpezarija nije mjesto za TV, telefon i pokretne objekte (fontana, mobili), jer oni, odvraćajući nam pažnju - ometaju varenje. Ako je trpezarija skučena, ukućani će izbjegavati duži boravak u njoj, pa će objedovati brzo, ili će hranu nositi u drugu odaju. Ovo loše utiče na probavne organe, i smanjuje količinu energije potrebne za svakodnevne aktivnosti. Izvrsno rješenje je ogledalo, koje će uzak prostor proširiti i učiniti da se u trpezariji osjećamo bolje. U feng shui tradiciji postoji vjerovanje da slike rijeka i jezera u trpezariji donose dobrobit svim članovima porodice. Pravilnim osvjetljenjem - prije svega trpezarijskog stola, naglasiće se funkcija prostorije a pažnja će se, kao što i treba, usmjeriti na hranu. Trpezarija nije mjesto za neživu prirodu (suho cvijeće), izlaganje skupocjenosti i antikviteta, kao ni za agresivne detalje (npr. punjene životinje, oštri predmeti, itd.).

4. Kupatilo: oslobadjanje od nepotrebnog, odlivanje i zadrzavanje
Kupatilo je dio prostora u kojem održavamo čistoću, i oslobađamo se nepotrebnog i štetnog. U feng shuiju, ova se prostorija dovodi u vezu sa zdravljem bubrega i urinarnog trakta, zbog čega je važno da bude dobro snabdjevena energijom. Pošto je često bez prirodnog svjetla i ventilacije, važno je ovaj nedostatak energije - Qi nadoknaditi dobrim vještačkim osvjetljenjem i adekvatnim načinima ventilacije. Dobro osvjetljenje je važno, ne samo zato što je svjetlo - energija, već i zato da bi se bolje vidjele nečistoće. Dobra ventilacija omogućava nečistoj energiji i raznim isparenjima da napuste prostor, što je važno da se ne bi zagadile okolne prostorije. Iz ovog razloga, nije poželjno da se kupatilo nalazi u okviru spavaće sobe.
Da se u povlačenju vode ne bi odljevala energija, koje u prostorima bez prirodnog svetla ionako ima malo, prilikom puštanja vode, vrata od kupatila treba držati zatvorenim, a dasku spuštenom. Ovako će se odljevati samo nekorisna energija, i pri tom se neće zagađivati okolni prostor.

5. Radna soba: motivacija, postignuća i priznanja
Radna soba je sjedište intelektualnih aktivnosti u jednom domu, mjesto gdje se uči ili obavlja poslovna djelatnost. Od uređenja radne sobe i položaja stola u njoj u odnosu na ulaz, vrata i prozore, zavisi i uspjeh ovih aktivnosti. Zato, dok sjedimo za radnim stolom, iza naših leđa treba da bude zid, jer to daje osjećaj sigurnosti i obezbjeđuje podršku okruženja. U feng shuiju se smatra da ispred radnog stola treba da ima nešto slobodnog prostora, da bi u aktivnosti koju obavljamo, mogli da se razvijamo i napredujemo. Djeca, koja dok sjede za radnim stolom gledaju u zid, mogu da imaju problema sa učenjem (dosada, nezainteresovanost).
Slike koje se nalaze pored radnog stola imaju veze sa podrškom koju sebi dajemo u onome što radimo, pa mogu ojačati naše osjećanje uspješnosti, ili ometati dostizanje ciljeva. Tako, slike čiji sadržaj govori o uspjesima (diplome, pohvalnice, itd.), kao i one koje oslikavaju nagradu za uloženi trud (skupa kola, slika "milion dolara", daleke destinacije...), ohrabruju i motivišu na rad.
U feng shuiju se koriste mnogi tzv. "srećni simboli" za zaštitu posla i podsticanje dobre sreće (npr. tri kineska novčića povezana crvenom trakom, mač od novčića, itd.).


Sanela K.: komentar modifikovan dana: Thu Sep 18, 2008 12:40 am; prepravljeno ukupno 1 puta
avatar
Sanela K.

Broj komentara : 60
Age : 47
Registration date : 2008-09-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

KUHINJA

Komentar  Sanela K. on Thu Sep 18, 2008 12:29 am

4. Kuhinja: srce doma, izvor snage i vitalnosti:
Poznavaoci feng shuija, čim pogledaju nečiju kuhinju, znaju kako se tu sprema hrana. Kada je kuhinja mračna i/ili uska, kuharica je nervozna i jedva čeka da završi "tu zamornu obavezu". Ona tada ne samo da ne uživa u kuhanju, već hranu priprema nemarno i/ili brzo, što povećava izvjesnost da će jela biti prekuhana i nedovoljno hranljiva (sa nedovoljno energije, Qi). Ovdje moram da naglasim da SAMO hrana koja se priprema polako i mirno sadrži najviše energije - Qi, i pomaže zdravlju. Vitalnost ukućana i njihova količina energije stoga zavise i od atmosfere u kuhinji, na šta najviše utiču (između ostalog): osvijetljenost, boje, raspored namještaja (funkcionalnost) i položaj šporeta. Najvažniji dio kuhinje je šporet, i njegov položaj najviše utiče na pripremanje hrane. Nepovoljne pozicije za šporet su: kada je smješten iza vrata, nedovoljno osvijetljen i bez slobodnog prostora ispred. Sve ovo utiče na kvalitet pripremljene hrane, što se reflektuje na vitalnost ukućana kao i na njihovu aktivnost i inicijativu. Šporet u feng shuiju predstavlja i izobilje, jer ako jedemo kvalitetno pripremljenu hranu, imaćemo dosta energije i dobro ćemo raditi - pa tako više i zaraditi. Feng shui veliku pažnju posvećuje uređenju kuhinje, koja po ovom učenju predstavlja izvor blagostanja cijelog doma. Feng shui je prastaro kinesko učenje o harmoničnom i vitalnom stanovanju koje počiva na jedinstvu čovjeka i zemlje. Prostor osmišljen po feng shui zakonima rezultira životnim ozračjem koje je poput čistog i svježeg vjetra (feng) i vode (shui) koja nesmetano teče. Feng shui stoga razumije, intuitivno uvažava i koristi energetske tokove, sile i valove prirode, neba i zemlje, te života općenito. U svojem učenju o harmoničnom uređenju životnih prostora, feng shui posebnu pažnju posvećuje kuhinji. Po ovom učenju, kuhinja kao prostor u kojem se priprema hrana za održavanje života simbolično predstavlja izvor blagostanja cijelog doma, pa je neobično važno kako je koncipirana, opremljena i dizajnirana. Najbolje je da kuhinja bude smještena u jugoistočnom kutu kuće, dok njen oblik mora biti što jednostavniji, a strop ni previsok ni prenizak. Uputno je da je pod u tonovima boje zemlje, a zidovi u toplim pastelnim tonovima boje vanilije ili breskve. Kuhinjski ormari i police, a posebno one u kojima se čuvaju namirnice, moraju biti bezuvjetno načinjeni od drveta. Metal se, a posebno metalni namještaj, treba u kuhinji izbjegavati jer narušava ravnotežu. Da bi se postigla ravnoteža, metal treba neutralizirati prirodnim materijalima, drvom, prućem, pamukom i biljkama, dok se, primjerice, u metalno posuđe koje nije u upotrebi mogu stavljati orasi ili lješnjaci, odnosno, u njemu se mogu čuvati različita mala drvena kuhinjska pomagala. Štednjak bi, kao jedan od najvažnijih uvjeta harmoničnog kuhanja, trebao biti plinski, a nikako električni, jer elektromagnetsko polje negativno utječe na energiju kuhanja i na naše zdravlje. Nadalje, štednjak nikad ne smije biti postavljen pokraj, ali ni nasuprot sudopera ili hladnjaka. Naime, vatra i voda, toplo i hladno, uvijek su u sukobu, pa predstavljaju opasne kombinacije. Ako se štednjak ne može smjestiti odvojeno, onda se od sudopera ili hladnjaka može uspješno odvojiti drvenom radnom plohom ili pregradom, ali i biljkom na stalku ili u visećoj košarici, koja će omogućiti protok energije i u takvoj situaciji. Nesklad se bitno može popraviti i fotografijom koja prikazuje cvijeće, voće, biljke ili drveće. Štednjak ne smije biti smješten ni ispod prozora ni nasuprot vratima. Ako se to ne može izbjeći, vrata za vrijeme kuhanja moraju biti zatvorena ili se na vrata mogu objesiti viseći zvončići, koji će ublažiti ili promijeniti protok negativne energije. Feng shui preporučuje da se iznad štednjaka stavi makar i malo ogledalo, čime će se dobiti dojam dubine i svjetla i omogućiti oslobađanje i protok energije, koja se u protivnom blokira na ravnoj površini. K tome, u ogledalu će se udvostručiti plamenici štednjaka, čime će se ojačati snaga i blagostanje u kući. Kako vibracije i zvukovi na koje se inače lako možemo naviknuti ipak mogu uzrokovati stres kod ukućana, štetnu buku koju proizvodi hladnjak treba ublažiti malim fontanama koje žubore ili biljkama koje će ponovno uspostaviti narušenu ravnotežu u prostoru kuhinje. Ako se u kuhinji jede, dio za kuhanje morao bi biti odvojen od dijela za blagovanje. To se, primjerice, može postići drvenim pregradama, ali i visećim zvončićima, koji će uspješno odvojiti dvije različite energije i spriječiti ih da se sukobe. K tome, dio u kojem se jede mora biti namješten što jednostavnije, stol bi trebao biti zaobljenih rubova ili, još bolje, okrugli ili ovalni. Najbolje je da je stol pokraj prozora kako bi bio osvijetljen dnevnom svjetlošću.
avatar
Sanela K.

Broj komentara : 60
Age : 47
Registration date : 2008-09-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

STRANE SVIJETA I BOJE

Komentar  Sanela K. on Thu Sep 18, 2008 12:30 am

Strane svijeta U feng shuiju se smatra da strane svijeta snažno utiču na naš život. Svakoj strani svijeta se pridaju određeni kvaliteti, a sa primjenom feng shuija možemo početi tako što ćemo pročitati nešto više o stranama svijeta i odabrati onu/e koja će nas podržati u tekućim, određenim aktivnostima (spavanje, rad, objedovanje). Pred poznavaocima feng shuija, posebno tradicionalnog, nalazi se širok izbor kompasnih formula na osnovu kojih se može urediti prostor. Tako postoje formule koje prostore i ljude dijele u dvije kategorije: istočne i zapadne; ovdje se prostor uređuje tako što se uticaj pojedinih strana svijeta podstiče - ili smanjuje. Neki praktikanti prostor uređuju na osnovu orijentacije ulaznih vrata, ili ga usklađuju sa stranama svijeta. Prostor se može urediti i na osnovu orijentacije zdanja (pri čemu ulazna vrata nisu mjerodavna), ili karakteristika geomantske karte u svakoj od prostorija...
Opšte karakteristike strana svijeta
Istok se dovodi u vezu sa začećem, rođenjem, buđenjem i novim počecima.
Okretanje ka istoku se preporučuje onima koji se spremaju da započnu nove stvari, kao i svima kojima nedostaju ideje. Svoj radni sto možemo da okrenemo ka istoku kada želimo više poslovnih aktivnosti i bolju poslovnu sreću.
Zapad podržava racionalno i jasno mišljenje, preciznost, organizaciju i biznis. U feng shuiju se dovodi u vezu sa umjetnošću, stvaralaštvom, slobodnim vremenom, djecom i kućnim ljubimcima.
Na zapadu Sunce zalazi, pa je energija ove strane svijeta smirujuća, a zapadne prostorije su pogodne za odmor. Svoj radni sto možemo da okrenemo ka zapadu ako vodimo dobro razrađeni posao, ili se bavimo knjigovodstvenim uslugama i umjetničkim delatnostima...
Sjever je izvor mirne energije, i zato se ka ovoj strani svijeta okrećemo kada postoji potreba za smirenjem i pauziranjem od aktivnosti. Okretanje uzglavlja ka sjeveru podržava dubok san i pomaže kod nesanice. Svoj radni sto možemo da okrenemo ka sjeveru ako se bavimo liječenjem i zdravljem, kada je u poslu koji obavljamo važna intuicija, kada želimo da poboljšamo planiranje...
Jug je u vezi sa toplinom, intimnošću i bliskošću. Ova strana svijeta u naš život unosi strast i aktivnost, i idealna je za orijentaciju uzglavlja svih koji tragaju za izgubljenom strašću. Ipak, treba voditi računa da dugotrajno izlaganje jugu moze donijeti hiperaktivnost i probleme sa spavanjem. Ka jugu se okrećemo kada postoji potreba za samostalnošću i odvajanjem od drugih, kada želimo priznanja, poboljšanje statusa i ugleda.
Sjeverozapad je pravac odakle dolaze autoritet, samokontrola i smireno vođstvo. Onima koji žele da povećaju poslovni autoritet, orijentacija radnog stola ka SZ može biti odlična pomoć. Ova strana svijeta pogoduje dubokom snu, ali je treba koristiti oprezno, jer one koji imaju puno obaveza moze dodatno opteretiti.

Jugoistok je u vezi sa novcem, ušteđevinom i imovinom. Ova strana svijeta podstiče aktivnost, a spavanje sa glavom ka jugoistoku poboljšava raspoloženje, podstiče društveni život i kreativno ispoljavanje. Svoj radni sto možemo da okrenemo ka jugoistoku kada nam treba više sreće u poslu, kada želimo ekspanziju kontakata i ideja.
Jugozapad rukovodi srećom u odnosima, prije svega u ljubavi i braku. Orijentacija uzglavlja ka ovom pravcu smiruje bračne nesuglasice i podstiče atmosferu bliskosti i razumijevanja među partnerima. Jugozapad je sjedište ženske energije, i njegovim aktiviranjem se mogu ojačati žene i njihov uticaj u prostoru. Ovo je dobar pravac za orijentaciju radnog stola onih koji se bave odnosima u kolektivu, rukovode timskim radom ili rade sa ženama i bračnim parovima...
Sjeveroistok je u vezi sa obrazovanjem i znanjem. Orijentacija ka ovoj strani svijeta jača volju i motivaciju, ali ne pogoduje odmoru (ovaj pravac je u feng shuiju poznat kao "pravac noćnih mora").
Svoj radni sto možemo da okrenemo ka sjeveroistoku ako su nam potrebni čvrstina i dalekovidost u onome što radimo, ili kada želimo da ojačamo koncentraciju i upornost.
Kako bojama uskladiti prostor sa stranama svijeta
Bojama efikasno možemo da podstaknemo ili oslabimo uticaj pojedinih strana svijeta.
Jugoistok, istok: element Drvo koji rukovodi ovim stranama svijeta podstiču plava, zelena i crna boja, a slabe ga crvena i bijela.
Sjeverozapad, zapad: element Metal koji rukovodi ovim stranama svijeta podstiču boje zemlje, bijela i svi metalni akcenti, a slabe ga crna, teget i crvena.
Jug: element Vatra koji rukovodi ovim stranama svijeta podstiču zelena i crvena boja, a slabe ga plava, teget i žuta.
Sjever: element Voda koji rukovodi ovim stranama svijeta podstiču plava, crna i bijela boja (kao i svi metalni akcenti), a slabe ga boje Zemlje i zelena.
Centar, jugozapad, sjeveroistok: element Zemlja koji rukovodi ovim stranama svijeta podstiču boje zemlje (žuta, krem, braon) i crvena, a slabe ga zelena i bijela boja.
Životni prostor
Tip 1: Svaka veća promjena u našem životu zahtijeva i odgovarajuću promjenu u okruženju.
Tip 2: Primjena feng shuija se u velikoj mjeri zasniva na zdravom razumu. Zdrav razum nam govori logične stvari, kao npr. da je velika kuća za veliku porodicu, mala za malu, i da, ako svoj prostor pretrpamo namještajem, u njemu neće biti dovoljno slobodnog mjesta za cirkulisanje energije...

Tip 3: Raspored i veličina pojedinih prostorija zavise od namjene prostora. Neke prostorije su poželjne u blizini ulaznih vrata (prijemnica, dnevna soba), dok druge nisu (npr. kasa, spavaća soba...).
Tip 4: Prvi utisak o nekom prostoru govori o (trenutnom) stanju energije u njemu (bez obzira da li se radi o državi, gradu ili dijelu grada, zgradi, stanu ili poslovnom prostoru).
Tip 5: Ako je prva stvar koju vidimo kad ulazimo u svoj prostor zid, onda to stvara osjećaj da je život težak i pun prepreka.
Tip 6: Ako je šporet prva stvar koju vidimo kad ulazimo u svoj prostor, onda to može da donese opterećenost hranom.
Tip 7: Nemojte pretjerivati sa biljkama, posebno u spavaćoj sobi, jer i one mogu da zaguše energiju u prostoru.
Tip 8: Dvosmjerne stepenice, kao prvo što se vidi prilikom ulaska u prostor, podstiču osjećanje dezorijentisanosti i konfuzije.
Tip 9: U svom prostoru uvijek gledajte da koristite prirodne materijale i ekološke boje, jer sve što je prirodno, podstiče kretanje energije.
Tip 10: Ulazna vrata su mjesto ulaska energije u prostor, i u feng shuiju se dovode u vezu sa vitalnošću, energičnošću i zdravljem usta i grla. Ona treba da budu čista i održavana, jasno definisana i zaštićena od loših uticaja koji dolaze spolja.
avatar
Sanela K.

Broj komentara : 60
Age : 47
Registration date : 2008-09-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

POSLOVNI PROSTOR

Komentar  Sanela K. on Thu Sep 18, 2008 12:31 am

Poslovni prostor
Tip 1: Vrsta djelatnosti određuje raspored i namjenu prostorija u poslovnom feng shuiju. Raspored prostorija bi trebalo da slijedi protok energije kroz faze posla, jer to obezbeđuje efikasnost.
Tip 2: U feng shuiju se trudimo da u uređenju prostora podstaknemo element koji rukovodi procesom proizvodnje. Tako, u slučaju djelatnosti kojom upravlja element Voda (hemijsko, pranje veša), primjereno je korišćenje elementa Metala koji prethodi Vodi i stvara je (siva i bijela boja, metalne površine...).
Tip 3: U feng shuiju se smatra da sreća cijele kompanije zavisi od položaja direktorove kancelarije u prostoru (u odnosu na ulaz, ostale prostorije i strane svijeta), i načina na koji je ova prostorija uređena.
Tip 4: Ulazna vrata u kancelariju rukovodioca ne treba da budu na kraju dugog uskog hodnika, jer mu to smanjuje autoritet i percepciju onoga sto se događa u prostoru.
Tip 5: Položaj radnog stola direktora ima veze sa uspješnošću kompanije, kao i slikom koju klijenti i saradnici imaju o firmi.
Tip 6: Kada se radni sto direktora nalazi iza vrata, to mu smanjuje autoritet i izvršne sposobnosti.
Tip 7: Ako direktor ili šef prodaje sjedi leđima okrenut vratima, to provocira neiskrenost drugih, "curenje" informacija i poslovnih tajni.
Tip 8: Kada jedan od prozora kancelarije rukovodioca gleda ka zaposlenima, to omogućuje bolji kontakt sa tokom proizvodnje i/ili prodaje, i samim tim veću informisanost.
Tip 9: Pošto je prvi utisak veoma važan, male kancelarije treba da "otvore" i prošire svoj prostor korištenjem ogledala.
Tip 10: Početak svakog dobrog poslovnog feng shuija je da se ulaz, izlog i kasa zaštite od loše energije koja dolazi iz okruženja (stepenište, liftovi, prometna ulica...)
Liječenje prostora: Ako je prostor "bolestan", to će uticati i na njegove korisnike. Rijetko se dešava da je čitav prostor bolestan: češće se dešava da neki njegovi dijelovi nisu onoliko zdravi i podsticajni koliko bi mogli da budu. Zbog povezanosti prostora i korisnika, nezdravi prostori i prostorije na korisnike deluju inhibirajuće: u zavisnosti od vrste uticaja, ovakvi prostori, manje ili više, mogu da naruše fizičko zdravlje, dobru sreću i međusobno slaganje ukućana.
Prostor može da bude bolestan zbog loših spoljašnjih uticaja, kao npr. blizine velikih saobraćajnica, parkinga, otpada, mostova... Ovde spada i loša lokacija (rasjedi, klizišta, podzemne vode, formacije tla...), koja može da minira i najbolje uređen prostor. Dobra lokacija sama po sebi nije garancija za sretan život, jer neki put ne možemo da iskoristimo njene dobre kvalitete zbog lošeg položaja našeg objekta u odnosu na susjedne, zatim u odnosu na vodene površine i druge geomantske faktore, strane svijeta... Loši uticaji mogu da budu vezani i uz unutrašnji prostor, uz njegov nepravilan oblik, loš raspored prostorija, neadekvatnu osvijetljenost (prirodna, vještačka), loš raspored prozora i vrata, pogrešan izbor boja i materijala...
avatar
Sanela K.

Broj komentara : 60
Age : 47
Registration date : 2008-09-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

FENG SHUI "LIJEKOVI"

Komentar  Sanela K. on Thu Sep 18, 2008 12:33 am

Feng shui lijekovi su mjere koje primjenjujemo u svrhu liječenja problema prostora, kako onih koji dolaze spolja (svode se mahom na odbijanje loših spoljašnjih uticaja), tako i onih unutrašnjih (nekada je dovoljno malo pomjeriti namještaj). Osnovu za pravljenje SVIH lijekova čini znanje o elementima i Yinu i Yangu. Većina lijekova djeluje tako što se energija balansira uvođenjem suprotnosti utvrđenom problemu (usporavanje prebrzog, podsticanje tromog, osvjetljavanje mračnog, proširivanje uskog, itd.).
Osnovni feng shui lijekovi su:
1. Svjetlost, ogledala, kristali
2. Zvuk
3. Boje
4. Život: biljke, životinje
5. Kretanje
6. Nepokretnost
7. Bambusove flaute
8. Mehanički i električni objekti
9. Ostalo..


1.Svjetlost, ogledala, kristali
Svjetlost je esencijalna za život, ona razbuđjuje i aktivira. Sa stanovišta feng shuija, svjetlošću može da se poveća količina energije u prostoru. Svjetlost može da izliječi probleme tromosti, pasivnosti i nedostatka energije korisnika. Svjetlost se koristi za korigovanje nepravilnosti prostora, kao i naglašavanje određenih komponenti življenja. U feng shuiju, svjetlost koristimo i kao pomoć u ostvarenju ciljeva.
Tip 1: Savremena naučna istraživanja potvrđuju da svjetlost utiče na biohemijske i fiziološke procese u ljudskom telu, posebno na hormone i nervni sistem. Usljed nedostatka svjetlosti mogu da se jave umor, depresija i česte promjene raspoloženja. Poboljšanje osvjetljenja, slažu se naučnici sa feng shuijem, povoljno utiče na raspoloženje, samopouzdanje i cjelokupni psihofizički status pojedinca.
Tip 2: Kada je prostor oko nas svijetao, u njemu se osjećamo sigurnije!
Ogledalima, najkorištenijem lijeku u feng shuiju, efikasno možemo da odbijemo nepoželjne uticaje. Njima takođe možemo da nadoknadimo nedostajući prostor, da sakrijemo određene prostorije, ili da umnožimo prijatan prizor (pogled na vrt, divna slika). Ogledalima mozemo efikasno da proširimo i produbimo male prostore, čime se povećava količina energije u njima.

Tip 1: Za odbijanje nepoželjnih spoljnjih uticaja, često se koristi posebno osmougaono ogledalo, tzv. ba gua ogledalo.
Tip 2: Ogledala nemojte stavljati jedno preko puta drugoga, jer to može stvoriti haos.
Tip 3: Potrudite se da Vaše ogledalo odražava nešto lijepo! Kristale koristimo da bi uvećali količinu energije u prostoru, ili da bi je zadržali tamo gdje želimo. Kristali poboljšavaju tok energije, a mogu se koristiti i za zaštitu prostora od loših spoljasnjih uticaja.
Tip : Kristali koji se koriste u feng shuiju, i na koje se ovdje misli, jesu zapravo fasetirane lopte od stakla.

2. Zvuk
Prijatni zvuci mogu poboljšati tok energije u prostoru. Vazdušni zvončići, najčešće metalni, jesu omiljeni lijek u feng shuiju. Oni se kače tako da vise u prostoru, na mjestima gdje mogu po potrebi usporiti ili - aktivirati energiju.
Tip 1: Zvončići nas mogu upozoriti da neko ulazi u prostor!
Tip 2: U feng shuiju se kaže da harmonični zvuk zvončića priziva ulazak bogatstva u naš prostor!

3. Boje
Zahvaljujući pojedinim bojama možemo brže da se opustimo, kao npr. u zelenoj prirodi, ili pored plavog mora. Jake boje mogu drasticno poboljsati kvalitet energije u prostoru i time sreću korisnika. Najjača boja u feng shuiju je crvena, koja "podiže" energiju, stimuliše, daje toplinu odnosima i poboljšava raspoloženje. Žuta boja podstiče komuniciranje i u vezi je sa dugovječnošću.

Tip: Sretna kombinacija boja u feng shuiju je kombinacija crvene i crne, za koju se smatra da privlači izobilje.

4. Život: biljke, životinjeŽivot sadrži i stvara energiju. Biljke su najpopularniji feng shui ijek: njima možemo podstaći pokret u oblastima bez energije, ili možemo prikriti oštre strukture u prostoru. Biljke u feng shuiju imaju i svoja, posebna značenja: bor označava dugovječnost, bambus i paprat dobru sreću, a japanskom drvetu (crassula ovata) se pripisuje privlačenje prosperiteta.
Tip 1: Velike, krupne biljke, mogu usporiti energiju, dok je male mogu podstaći.
Tip 2: NASA istrazivanja su pokazala da biljke čiste prostor od toksina i prečišćavaju vazduh, povećavaju vlažnost i smanjuju tzv. zagađenje bukom.
Životinje se kreću i time stvaraju energiju. Najpopularnije životinje u feng shuiju, za koje se smatra da donose prosperitet i dobru sreću, jesu ribe. Akvarijumi sa ribicama japankama, često se postavljaju pored kasa da bi podsticale klijente na trošenje.
Tip 1: U feng shuiju se smatra da ribe mogu da apsorbuju lošu sreću - umjesto svojih vlasnika.
Tip 2: Omiljena kombinacija riba je osam (Cool crvenih, za dobru sreću, i jedna (1) crna, za upijanje loše sreće.

5. Kretanje
Svi pokretni objekti, a tu spadaju i zastavice, baneri, trake, zvončići, mobili, vjetrokazi, tekuća voda, insens štapići, difuzeri i drugo, koriste se za podsticanje energije, ali i za odbijanje neželjenih uticaja.
Tip : Sa pokretnim objektima moramo biti oprezni, jer mnogo pokreta na istom mjestu može stvoriti haos i dezorijentisanost u čitavom prostoru.

6. Nepokretnost
Nepokretni objekti, najčešće masivni (kamenje, statue, itd.), usporavaju prebrzu energiju.
Tip : Teški objekti mogu pomoći da se stvari u našem životu stabilizuju.

7. Bambusove flaute
Flaute su popularan lijek, jer efikasno podižu energiju u prostoru. Pošto su simbol mira, koriste se za zaštitu prostora od loših uticaja (obijanje), i radi povećanja osjećaja sigurnosti.
Tip : U drevnoj Kini, flaute su se koristile za saopštavanje dobrih vesti.

8. Mehanički i električni objekti
Mehanički i električni objekti stvaraju energiju i zato se koriste tamo gdje je ova mera potrebna.

Tip : Previše elektrike na jednom mjestu može stvoriti haotičnu energiju.

9. Ostalo...
U feng shiju se, kada je potrebno podstaći energiju zemlje, dosta koriste i prirodni kvarcni kristali, posebno gorski kristal. Mirisi mogu podstaći energiju na kretanje - ili je smiriti, u zavisnosti od vrste mirisa i načina na koji se koristi
U feng shuiju se uobičajeno koriste još i :
- novčići (vezani crvenom vrpcom, simbol su novca)
- figure životinja (najčešće: žaba, kornjača, zmaj)
- talismani (za prosperitet, zaštitu doma, sreću, itd.)
- lepeze, mačevi, figurice Bude... (figura Bude donosi dobru sreću i pomoć starijih, mačevi štite prostor i koriguju probleme energije, lepeze podižu energiju...)


Sanela K.: komentar modifikovan dana: Thu Sep 18, 2008 12:52 am; prepravljeno ukupno 1 puta
avatar
Sanela K.

Broj komentara : 60
Age : 47
Registration date : 2008-09-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

NERED I PRENATRPANOST

Komentar  Sanela K. on Thu Sep 18, 2008 12:36 am

Čišćenje životnog prostora
Prvi korak koji se radi kad se krene na (pre)uređenje stana je - čišćenje! Učinite li već samo to učinili ste mnogo, a bez zamaranja s “feng shui” pravilima koja su sama po sebi beživotna ako ne shvaćate bit koja stoji iza njih, i ako sami ne osjećate i ne živite vaš prostor.
Mi zapadnjaci općenito smo naučeni gledati svijet samo kao materijalan, bez dubljeg razumijevanja (a kamoli osjećanja) energija oko nas.
Također smo razvili intelekt u kojem je ukotvljen um a ostale aspekte bića potiskujemo (intuiciju, duhovnost, slobodno ispoljavanje emocija...). Prema orijentalnim učenjima (a i modernoj fizici!) teško je odvojiti materiju od energije, vidljivo od nevidljivog, a na Čovjeka se gleda kao na kompleksno biće čije je fizičko tijelo samo "najgušći" aspekt puno šireg entiteta. Zbog toga su orijentalni mudraci rano uvidjeli vezu između našeg prostora u kojem živimo i nas samih.
Prostor možemo shvatiti kao materijalno proširenje našeg unutrašnjeg stanja. Vjerujem da svi poznajete nekoga tko je rastrojen u svom životu. obično mu i stan izgleda kaotično, zar ne!? To je vrlo očit primjer povezanosti između unutrašnjeg i vanjskog. Međutim, postoje i mnogo suptilnije veze... Kako je većina nas na zapadu centrirana u umu (koji prema orijentalnoj tradiciji ima središte u solarnom pleksusu, trećoj čakri, području želuca, a prema nekima u abdomenu -hari), skloni smo potiskivati naše emocije, našu intuiciju, neugodna iskustva i sve što ne prolazi "cenzuru" uma. Tijekom života uspijemo sakupiti doista veliko breme takvih sadržaja. Budući postoji energetska veza između nas i prostora u kojem živimo, često smo skloni u određenim područjima našeg stana gomilati stvari, staviti glomazan komad namještaja koji blokira protok energije u stanu, ili učiniti bilo koji drugi oblik "disharmonije" kojeg obično nismo svjesni jer nam nitko nikad na to nije ukazao. A upravo te stvari na materijalnoj razini predstavljaju naše unutrašnje blokade i potisnute sadržaje. Radom na uređenju interijera neminovno utječemo i na nas same što ćete moći i sami osjetiti ukoliko ćete pokušati sprovesti čišćenje koje ću objasniti u ovom tekstu. Vidjet ćete kako će vam se pojavljivati razne više-manje neugodne emocije kad ćete svjesno pokušati nešto promijeniti u svom stanu, ali ćete također osjetiti ushit i olakšanje! I da, to je proces koji traje cijeli život! Uvijek ćete nalaziti stvari koje će trebati doraditi, popraviti, preurediti, izbaciti. Bitno je da shvatite da je to dinamičan proces koji uvijek traje, i da naučite u njemu nalaziti UŽITAK. S vremenom ćete osjetiti kako je vaš prostor ŽIV jer ste ga vi oživjeli vašim svjesnim uplivom. nećete ga smatrati samo hrpom zidova i namještaja, nego nečim posve osobnim i živim. Znat ćete tada da je vaš stan doista ekstenzija vas samih!

PRVI KORAK JE "ČIŠĆENJE PROSTORA!"
Naravno, kad uzmete krpu u ruke i počnete prati prozore budite svjesni da to nije samo puko micanje fizičke prljavštine. Na energetskoj razini to predstavlja koliko jasno vi vidite svijet oko vas, koliko sunca puštate u svoj život, i kako drugi vide vas! slično je i s ostalim stvarima. Dajte oduška svojoj mašti da prepozna simboličnu vezu između dijelova vašeg stana i vašeg života, i budite svjesni prilikom čišćenja tog prostora da istovremeno time pomažete i svom unutarnjem stanu! Nije potrebno posebno spominjati koliko je važno da je vaš stan fizički čist i pospremljen!!!

Slijedi opis takozvanih "clutter" stvari ("darmar", doslovni prijevod s engleskog) koje odvlače energiju iz vašeg prostora u neželjenim smjerovima i koje bi bilo dobro ukloniti iz stana (NE u podrum, NE kod svojih roditelja!!! Bacite ih, poklonite ih nekome tko to želi, prodajte!!!).
Ukoliko ćete se odlučiti na temeljito pospremanje pokušajte dobro ocijeniti svaku stvar koju uzmete u ruku odgovara li opisu “cluttera”, KAKVE EMOCIJE BUDI U VAMA, i što vam govori vaša intuicija (pri tome uzmite u obzir da strah od micanja blokova također može reći "ne" namjeri da maknete određeni predmet!). U redu je ako odlučite neki predmet ostaviti iako odgovara opisu “cluttera” -bit je u tome da ste SVJESNI te odluke. Možda niste sada spremni na to, ali doći će pravo vrijeme i tada ćete to ukloniti. Zato je važno da takva pospremanja radite s vremena na vrijeme (barem jednom godišnje!). I budite svjesni procesa koji se pritom zbiva!


Dakle, što su “clutteri”?

1. STVARI KOJE NISMO KORISTILI DUŽE OD GODINU DANA
(garderoba pogotovo, ali se odnosi i na sve ostalo: knjige, glazba, posteljina, suđe...)
Na psihološkoj razini posjedovanje takvih stvari kreira osjećaj beskorisnosti i besmisla, upravo zbog nekorištenja tih stvari!
2. STVARI KOJE NE VOLIMO (ali ih zadržavamo iz razno raznih razloga)
One izazivaju i u nama osjećaj nevoljenosti. Želite li se osjećati nevoljeno?

3. PRLJAVE, NEUREDNE I NEORGANIZIRANE STVARI Takva situacija podržava osjećaj kaosa i težine u vlastitom životu.

4. PRETRPANOST (previše stvari na malo mjesta, pretrpani ormari, ladice…)
Takva situacija u nama podržava osjećaj težine i neimanja dovoljno životnog prostora. Ovisno u kojem dijelu stana imamo takvu situaciju taj osjećaj će utjecati na neko od područja života (karijera, odnosi, partnerstvo, novac...).

5. SVE NEZAVRŠENO Nezavršeni poslovi izazivaju osjećaj nemira, i stalno nam šalju nesvjesnu poruku "daj me završi!". Ili završite to, ili odlučite da se više ne želite s tim gnjaviti i uklonite to!

6. STVARI KOJE NAS NA OVAJ ILI ONAJ NAČIN PODSJEĆAJU NA NEUGODNE SITUACIJE U ŽIVOTU I NA BILO KOJI NAČIN IZAZIVAJU NEUGODNE EMOCIJE U NAMA.Želimo li to i dalje imati u svom stanu (i u sebi)? Bit života je da živimo u sadašnjem trenutku, ali su mnogi od nas često vezani za prošlost. Micanjem takvih stvari pomoći ćemo si da lakše dišemo i budemo usredotočeni na sadašnjost! Pritom se ovdje ne misli na drage uspomene koje u nama bude pozitivne emocije i snagu - takve stvari su naravno poželjne!!!

7. STVARI VEZANE UZ BIVŠE LJUBAVNE ODNOSE
Vežu nas na energetskoj razini uz te osobe i mogu ometati naš sadašnji odnos! Naravno, ovdje je potrebno upotrijebiti razum i odlučiti da li nas neka stvar doista veže na negativan način uz bivši odnos, ili predstavlja dragu i podržavajuću uspomenu na jedan period života.

8. STVARI KOJE NAM VIŠE NE PRISTAJU (niti će nam pristajati!)
Misli se na garderobu (ali se može primijeniti i na ostalo). Žene imaju pogotovo problema s tim - "jao udebljala sam se i ne stanem više u ovu suknju, ali neću je baciti jer idem na dijetu pa ću smršaviti". Poznajem žene koje su stalno na dijeti, a niti vidim da su išta smršavjele, a što mi je još apsurdnije, u stvari niti ne vidim da im je dijeta potrebna. Očito je riječ o niskom samopoštovanju i nevoljenju sebe. Ako ne smršavite nakon godinu dana BACITE taj odjevni predmet jer takve stvari u vama podražavaju osjećaj da s vama nešto nije u redu (nije u redu da sam malo deblja, nije u redu ovo, nije u redu ono...). Ako volite imati takve osjećaje o sebi onda slobodno zadržite stvari koje vam ne pristaju. Izbor je uvijek vaš!

9. STVARI "ZA SVAKI SLUČAJ" (moje omiljene)
Ako smo skloni čuvati stvari koje nam zbilja ne trebaju ali se bojimo da će nam zatrebati jednom u budućnosti, one na psihološkoj razini podržavaju osjećaj da nikad ne možemo dočekati svoj trenutak, i osjećaj nesigurnosti u obilje Svemira i njegovu podršku! Ustvari, čuvanjem takvih nepotrebnih stvari sebi nikad nećemo dozvoliti otvaranje kanala obilja i vjerojatno ćemo život provesti u egzistencijalnom grču. Na ovim našim prostorima takvo stanje je kolektivno prisutno i vrlo snažno izraženo, i nije jednostavno oduprijeti mu se.

10. STATUSNI SIMBOLI
To su stvari koje u nama podržavaju iluziju da smo veliki i bolji od drugih. Mi smo svi međusobno jednaki, i svaki osjećaj nadmoćnosti je čista iluzija, maska koju nosimo da bi se ustvari zaštitili. Iza nje obično stoji uplašenost i nesvjesni osjećaj bezvrijednosti. Ovo je najteže područje za čišćenje jer je uplitanje ega ogromno. Međutim, ne predstavlja problem sam predmet već način na koji ga mi doživljavamo. Npr. netko može imati svoje diplome na zidu kao potvrdu samome sebi za uloženi trud i vrijeme u ono što voli, ali ga one ne čine da se osjeća vrijednijim od drugih koji nemaju te diplome - u tom slučaju te diplome ne predstavljaju statusni simbol. Ali ako osoba ističe svoje diplome kako bi se predstavila boljom od ostalih tada one jesu statusni simboli i osoba bi ih trebala skloniti ako doista želi skinuti maske i pokazati se onakvom kakva doista jest. Ali ego je ovdje jak...

11. BESMISLENI POKLONI - pokloni koji nam se ne sviđaju ili nemaju svrhe
Važno je maknuti takve poklone jer oni u nama podržavaju osjećaj da smo neviđeni, da drugi ne vide kakvi mi zaista jesmo i što nam treba (jer da vide ne bi nam poklanjali takve gluposti!). U redu je maknuti neželjene poklone!!! Možete imati kutiju u kojoj ćete ih držati dok se ne pojavi netko kome će doista trebati! Bitno je da imate namjeru da su pokloni u toj kutiji "u tranziciji", da više nisu vaši te čekaju pravu osobu, kako bi time eliminirali njihov neželjeni učinak dok se fizički još nalaze u vašem stanu.

12. RAZNE USPOMENE KOJE NAS DRŽE U PROŠLOSTI To se pogotovo odnosi na svakojake zbirke (salveta, čačkalica i sl.) koje nas više ne privlače ali iz sentimentalnih razloga su još tu. Takve stvari mogu u nama podržavati osjećaj da ne možemo otvoriti novi krug ljudi! Ovdje je škakljivo za odlučiti što ukloniti a što ne. Stvari koje nas podržavaju su poželjne, no čuvanje medvjedića kojeg smo dobili kad smo imali tri godine već može biti upitno.

13. STARE NOVINE I »ČASOPISI, KNJIGE, GLAZBA, FOTOGRAFIJE i sve ostalo što nosi simbolički zapis onoga što ne želimo imati u svom životu.
Opet škakljivo područje! Ukoliko npr. imamo videokasete ili DVD-ove s tugaljivim, srcedrapajućim i tragičnim filmovima, ili isto takve knjige, glazbu, slike i fotografije, trebamo se upitati želimo li i mi imati život kakav se tamo prikazuje! Gorka istina je da često puta ŽELIMO!!! I mnogima će biti teško odlučiti maknuti stvari koje izazivaju takve teške emocije. Krajnja odluka je na nama. Ako se odlučimo zadržati nešto od toga budimo barem iskreni i recimo si "ok, u ovom trenutku mi to još treba i zato ne želim to ukloniti" - bitno je da budemo svjesni naše odluke!
Mislim da sad razumijete zašto je proces čišćenja stana s ovakvim pristupom često emotivno buran, zašto traje cijeli život, i zašto je potrebno raditi inventuru barem jednom godišnje!

14. TZV. MISTERIOZNI PREDMETI
To su predmeti kojima ne znamo namjenu, kojima čak ne znamo kako su došli u naš stan. Bacite ih odmah! I da ponovim, stvari koje odlučite ukloniti NIKAKO NEMOJTE SPREMITI U PODRUM (=podsvijest) ili na tavan (=nadsvijest, budućnost, duhovno područje života), NEMOJTE IH ODNIJETI K RODITELJIMA (=podržavanje vlastite nesamostalnosti) NITI POKLANJATI NEKOME TKO IH NE ŽELI. Prodajte ih (zašto ne bi zaradili na tome!??), poklonite ih nekome tko ih doista želi, ili ih jednostavno bacite!
Ako ne živite sami stvari drugih osoba nemojte micati na silu!!! Pokušajte svoje ukućane privoljeti da vam se pridruže u zajedničkom čišćenju, ali ako oni ne žele nešto ukloniti pustite ih da to zadrže. Stan tek nakon fizičkog čišćenja i uklanjanja nepotrebnih predmeta ima smisla čistiti i energetski. To se može učiniti na razne načine (zvonima, pljeskanjem, reikijem...). Najljepše je ako energetsko čišćenje u nekom od brojnih oblika sami preuzmete u svoje ruke umjesto da ga prepustite nekome tko je “stručnjak”. Ipak je to vaš životni prostor!
Nakon temeljitog čišćenja stana (koje može potrajati danima!) slijedi uređivanje prostora, unošenje boja i predmeta koji će nas podržavati u životnosti. No to je zasebna cjelina za koju vam svakako preporučujem radionice koje se povremeno održavaju u Zagrebu. Knjige mogu pomoći s nekim savjetima i “cakama” oko detalja uređenja, ali kroz njih ne možete dobiti bit energetskog uređenja prostora, niti možete razviti vlastitu intuiciju i osjećanje energije prostora. Osim toga, mogu vas samo zbuniti budući međusobno znaju biti prilično kontradiktorne, nudeći vam samo šabloniziranu gomilu pravila bez stvarne vrijednosti. Međutim, provedete li u svom stanu samo čišćenje “cluttera” učinili ste već više od pola posla! Ukoliko zasučete rukave i krenete u akciju čišćenja volio bih da mi javite vaša iskustva! Nesumnjivo ćete odmah nešto primijetiti, spoznati, otkriti, o sebi i o prostoru. Neke stvari će vam se pokazati tek tjednima kasnije. Ali u svakom slučaju bit će to uzbudljivo iskustvo! Eto, želim vam doista ugodno čišćenje i pospremanje!
Ovaj zadnji dio teksta u ovom postu je zapravo napisao: Boris Pecigoš boris@centarcedrus.hr


Sanela K.: komentar modifikovan dana: Thu Sep 18, 2008 12:51 am; prepravljeno ukupno 1 puta
avatar
Sanela K.

Broj komentara : 60
Age : 47
Registration date : 2008-09-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

5 elemenata

Komentar  Sanela K. on Thu Sep 18, 2008 12:37 am

5 elemenata
Transformacija 5 elemenata: Za postizanje ravnoteže i sklada u našem prostoru, a time i u svim područjima života, od velike je važnosti količina i raspored 5 elemenata. Prije primjene ovog tako jakog oruđa u feng shui-u prvo moramo biti načisto što je to što u svom životu želimo promijeniti, što nedostaje, što smanjiti, a što dodati. Razumijevanje ovog međudjelovanja je suštinsko u primjeni feng shuia, jer pojačavanjem ili smanjivanjem pojedinog utjecaja možemo znatno popraviti pojedine segmente našeg života koji su loši ili stagniraju (zdravlje, ljubav, posao, uspjeh, druženje i sl.). Godina, mjesec, dan, sat našeg rođenja umnogome će odrediti naš karakter, našu sudbinu, predispozicije za bolesti, ovisno o tome koji su naši dominirajući elementi. Drevna kineska medicina i akupunktura utemeljeni su na iscrpnom poznavanju ovog djelovanja unutar organizma i svakog pojedinog organa, te poznavanju protoka energije kroz tijelo. Elementi Drvo, Vatra, Zemlja, Metal i Voda, manifestiraju se kroz boje, materijale, oblike, predmete i simboliku svakog pojedinog, zrače određenu vrstu energije, predstavljaju određeni dio tijela, emocije, doba dana, godine, strane svijeta, okuse itd.
Svaki od 5 elemenata korespondira sa određenom stranom svijeta, te je određena vrsta energija na pojedinom području najjača. Tako primjerice područje UGLED (strast, društveni život, slava) korespondira s elementom Vatre, a Vatra ima najjači utjecaj na jugu. Ukoliko u naš život želimo unijeti gore navedene atribute, simbolički ćemo unijeti element Vatre. Isto se odnosi i na ostale elemente koji svaki za sebe unosi posebnu vrstu i sadržaj. Kada ih koristimo trebali bismo svakako voditi računa o njihovim yin ili yang svojstvima. Primjerice element voda koja je u svojoj biti više yin (mirna – u kojoj varijanti se koristi za upijanje negativnih utjecaja) ili yang (fontana, akvarij – kada se koristi za aktiviranje pojedinog područja života). Transformacija 5 elemenata obuhvaća yin i yang i 8 smjerova te energije i primjer je kako se svi ovi segmenti feng shui-a međusobno prožimaju. Ovaj suodnos osobito je vidljiv u prirodi:
smjena dana i noći – svitanje (uzdižuća yang energija drveta), prijepodne i konačno vrhunac yang energije – podne (vatra), kada yang počinje prelaziti u yin (zemlja), laganim prolaskom dana – poslijepodne (metal), te nakon dosezanja svog vrhunca u ponoć (voda) prelazi u yang;
smjena godišnjih doba – nakon vrhunca zime (yin – plutajuća energija vode) dolazi proljeće, rastuća i uzdižuća yang energija drveta, sve do svog vrhunca – ljeta (yang energija vatre), kada koncem ljeta, yang prelazi u yin (rotirajuća energija zemlje). Nakon ljeta «vlast» preuzima skupljajuća energija metala – jesen. Zima je prožeta plutajućom energije vode – yin i tako se ciklus nastavlja.
Feng shui
Kako postići da se osjećamo ugodno u našim domovima i uredima? Što učiniti da nas naš prostor podržava, a ne sputava? Odgovore može dati ova uistinu djelotvorna metoda usklađivanja energija prostora i osobe koja u njemu živi. Umjesto da ostanete pasivan igrač u tom svijetu energija i vibracija, uz pomoć feng shui-a postajete stvaralac koji utječe na svoju okolinu, kontrolira negativne energije, a time i svoj život.
Feng Shui znači vjetar i voda i predstavlja energiju chi koju vjetar nosi iznad vode. Feng Shui je drevno umijeće življenja u harmoniji s okolišem (unutarnjim i vanjskim) i ljudima oko nas. Temeljno načelo na kojem počiva je načelo Jedinstvenosti, odnosno svijesti da čovjek nije odvojen od zemlje i svega drugoga što ga okružuje. Feng shui spaja vanjski i unutarnji svijet tvoreći ravnotežu za kvalitetniji i ljepši život. Unutarnje djeluje na vanjsko i obratno. Naše misli djeluju na naše tijelo (širok dijapazon psihosomatskih bolesti), naša okolina djeluje na nas - u nekom predjelu, prostoru se osjećamo bolje nego u drugom. Sigurno ste osobno doživjeli iskustvo kako se negdje osjećate izuzetno opušteni, ispunjeni i sretni, a nemate neki poseban razlog za to, ali i ono kad vas neki prostor naprosto «guši». To samo znači da prostor u kojem se ugodno osjećate posjeduje energetski sklad čiju vibraciju osjećate i fizički i emocionalno.
Životne nedaće, emocionalno nezadovoljstvo, mentalna nestabilnost, fizička bol sigurni su znaci da osoba nije u ravnoteži s onim što je okružuje, odnosno da energija u njenom okruženju ili u njenom tijelu ne protječe slobodno. Feng Shui je neprekidno razvijanje svijesti o sebi, o prostoru u kojem živimo i ljudima s kojima živimo, te o našem odnosu prema sebi i svom okruženju.
Feng shui je puno više od razmještanja stvari i dodavanja sitnica, koje, poput kristala ili ogledala imaju ulogu «ispravljanja» tlocrta ili tijeka energije, a zovu se Feng shui lijekovi. Optimalno usklađen stan za osobu s dominirajućim elementom zemlje neće biti idealan za «osobu drvo». Osobnu energiju svakog pojedinca određuje element koji dominira u trenutku rođenja. Zato je poželjno napraviti osobnu feng shui analizu, koja potom sugerira odgovarajući pravac spavanja, sjedenja za radnim stolom, boje koje potiču, a to nam opet omogućava maksimalno korištenje naših potencijala. Također, postoje i osnovna načela, koja bi se trebala poštovati da bi se energija mogla slobodno kretati, u koje neizostavno spada transformacija 5 elemenata i koncept yin-yang, čiji balans određuje kvalitetu našeg života.
Uočila sam da se feng shui ili previše pojednostavljuje, svodeći se samo na razinu unutarnjeg uređenja doma i premještanja namještaja ili mistificira na način da mu se pridaju neka religiozna obilježja, simboli i sl. Feng shui definitivno nema nikakve veze sa bilo kojom religijom. Neki simboli (posude, ukrasi, slike) porijeklom iz Kine općeprihvaćeni su i na Zapadu, ali svaka kultura ima svoje inačice. Feng shui je fleksibilan sustav čijom primjenom možemo unijeti sklad, radost i uspjeh u sva područja života.
Po Feng shui filozofiji 1/3 sreće je nebeska i na nju ne možemo utjecati;
1/3 je ljudska i na nju utječemo razvojem svojih vrlina, obrazovanjem, osobnim izborom mogućnosti koje nam se pružaju i 1/3 je zemaljska i pripada Feng shui-u.
Nadam se da će vam ovaj kratki vodič odškrinuti vrata u svijet čarolije u kojem možete kreirati onu 1/3 životne sreće koja pripada Feng-shui-u.
avatar
Sanela K.

Broj komentara : 60
Age : 47
Registration date : 2008-09-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

ORGANIZIRAJTE SE UZ POMOĆ FENG SHUIA

Komentar  Sanela K. on Thu Sep 18, 2008 12:38 am

Organizirajte se uz pomoć Feng Shuia
Uz pomoć Feng Shuia možete se i organizirati. Prema toj teoriji svemir oko nas organizirao je sve po određenom redu i poretku. Feng Shui pomoći će vam uklopiti se u taj red, a vas će priroda nagraditi i poduprijeti energijom za ostvarenje vaših ciljeva. Organiziranjem prostora oko sebe oslobodit ćete mjesto za nove, dobre stvari da vam uđu u život.

Feng Shui savjet br.1 - Očistite ulaz
Prva i najvažnija stvar koju možete napraviti kako biste se organizirali jeste da ulaz u svoj dom i ured očistite i oslobodite. Ako u dom uvijek ulazite kroz kaos, njega i unosite u svoj dom i život, te također iznosite u vanjski svijet. Ulazna vrata su „usta“ životne energije. Zbog toga bi ona trebala biti uredna i lijepa, kako bi omogućila neometan protok.
Pobrinite se neka vam obuća bude skrivena, neka kaputi ne vise u blizini vrata, te neka vam ulaz izgleda organizirano i izvana i iznutra. Otirač za noge uvijek bi trebao biti uredan. Ne ostavljajte smeće pred ulazom, za njega pronađite novo mjesto.

Feng Shui savjet br.2 - U dom i ured ulazite na glavna vrata
Naša ovisnost o automobilima dovela je do toga da u svoj dom ili ured uvijek ulazimo kroz garažu ili stražnji ulaz. Prema Feng Shuiu ovo nije korisna praksa. Tipična garaža je dizajnirana da bude funkcionalna, ne lijepa, a većina garaža je puna nepotrebnih i beskorisnih stvari. Vrata koja vode u stan su uglavnom mala i prašnjava, ili vode kroz praonicu i sl. što nikako ne bi trebao biti ulaz u dom. To neće kreirati pozitivan protok energije, zbog toga što bi vas vaš dom, a i ured pri samom ulasku trebao pozdraviti svojom ljepotom, a ne najružnijim dijelovima.

Feng Shui savjet br.3 - Neka sve funkcionira
Vaša razina organiziranosti povećat će se bude li u vašem domu i uredu sve funkcioniralo. Sve redovito održavajte i obavljajte nužne popravke. Posebnu pažnju posvetite rasvjetnim tijelima. Na taj način će vas uređaji i namještaj u vašem domu podupirati, a ne otežavati život.

Feng Shui savjet br.4 - Osvijetlite kutove Pobrinite se neka svaki dio prostorije bude lijepo osvijetljen.

Feng Shui savjet br.5 - Pravite krevet svako jutro Dan započnite s namještanjem kreveta i uređivanjem jastuka i pokrivača na vama najljepši način. Na krevetu nikada preko dana ne držite već nošenu odjeću ili prljavo rublje. U stvari, prljavom rublju mjesto uopće nije u spavaćoj sobi. Započinjanje i završavanje dana u ugodnoj atmosferi će inspirirati i ostatak vašeg života.

Feng Shui savjet br.6 - Iza sebe ostavite čistu kupaonicu
Drugo područje na koje posebno morate obratiti pozornost je kupaonica. Neka ručnici vise na vješalicama. Prazne bočice i posudice uvijek bacite i ne držite ih u kupaonici. Uređivanjem ove dvije prostorije – kupaonice i spavaonice – ostavit će ton organiziranosti koji će se provlačiti tijekom cijelog dana.

Feng Shui savjet br.7 - Prije odlaska s posla pospremite radni stol
Na kraju radnog dana uvijek pospremite radni stol i područje koje koristite za obavljanje posla. Ovo vodi zatvaranju jednog dijela dana i otvaranju novim mogućnostima izvan posla. Ako ste u poslu okruženi s mnogo papira ili dokumenata organizirajte ih u mape, fascikle... Ako na vašem stolu nema dovoljno prostora blokirate mogućnosti i pristizanje novih informacija.


Feng Shui savjet br.8 - Ne preopterećujte svoj kompjutor
Samo zbog toga što vi ili vaši suradnici ne vidite nered koji se nalazi u kompjutoru ne znači da vas on ne blokira. Izbrišite sve nepotrebne emaliove i sve ono što vam više ne treba. Ako ipak morate sačuvati neke važne podatke, te mailove organizirajte u posebne foldere (mape) i maknite ih iz inboxa. Takve foldere označite opisnim imenima ili imenima ljudi koji su vam ih poslali. Prazan i uredan inbox poziva nove prilike i nove kontakte – dok prepun sprječava da vas oni pronađu.

Feng Shui savjet br.9 - Vratite adresar u poslovnu torbu
Iako imamo običaj sve više podataka zapisivati u mobitele, adresar će vam olakšati kontakte. Sve važne kontakte prepišite u njega, a s vremena na vrijeme prelistajte ga kako biste se podsjetili na neke osobe koje ste upoznali ili kontakte koje ste ostvarili. Umjesto adresara može vam poslužiti i omotnica. U nju ćete još lakše spremiti sve brojeve, posjetnice, recepte i sl., ali također ponekad se morate odlučiti pregledati omotnicu i izbaciti iz nje nepotrebne papire.

Feng Shui savjet br.10 - Okružite se plavom bojom
Plava boja u Feng Shuiu podupire organiziran život. Na svoj radni stol dodajte što više plave boje. Koristite plave spajalice, registratore, fascikle, plavu pozadinsku sliku na računalu, podložak za miš…
Feng Shui savjet br.11 - Na sjevernu stranu ureda stavite fontanicu
Sjever je smjer novih početaka i organizacije profesionalnog života, zbog toga će vam mala fontana ili neke drugi ukrasni predmet s protočnom vodom pomoći aktivirati se i riješiti problem organiziranosti.

Feng Shui savjet br.12 - Centar neka bude čist
Centralni dio ureda ili prostorije u kojoj radite bi trebao biti čist kako bi energija nesmetano protjecala i kako je neki predmet ne bi zaustavljao u centru. Na taj način chi can se može kretati i energetizirati vaše misli i osjećaje, te vam omogućiti sretniji i zdraviji život i naravno dobru organiziranost.

Osnovni savjeti za primjenjivanje Feng Shui načela u spavaću sobu, uključujući položaj namještaja, uređenja, reduciranje svih smetnji odnosno zvukova koji nas mogu odvratiti od spavanja. Feng Shui što na kineskom jeziku znači "vjetrovito vrijeme" - stara kineska umjetnost stvaranja skladnog psihičkog okruženja, koje može biti mala soba ili veliki neboder sa vrtom. Jedno od najvažnijih vjerovanja Feng Shui-a jest činjenica da je sve povezano sa energijom, što bi značilo da Vaši osjećaji i emocije su uvjetovani fizičkim okruženjem i okolinom.
Većina ljudi prakticira osnovne ideje Feng Shui-a svaki dan da toga nisu ni svjesni - jednostavno postavljeno, umjetnost je raspoređivanje namještaja, umjetničkih slika, svjetla - lustera i lampi. Načela Feng Shui-a naročito su bitna u spavaćoj sobi, tu se odmaramo od svakodnevnim teškoća sa kojim se srećemo. Većini ljudi, spavaća soba je mjesto (prostorija) u koju možemo mirno pobjeći nakon posla, glasne djece i svakidašnjeg stresa. Spavaća soba mora biti pogodna za ugodno spavanje, relaksaciju, opuštanje i naravno romantiku. Tamna, neuredna spavaća soba može uzrokovati osjećaje depresije, lertargije, pogotovo kada spavate a um Vam je još aktivan.
Prije samog ulaska u spavaću sobu, ulaz/vrata su vrlo bitni u Feng Shui-u. Dobro je imati vrata koja se otvaraju barem 90 stupnjeva, sve manje od toga smatra se na granici i simbolično može ukloniti sreću i dobre prilike. Oni koji prakticiraju Feng Shui također preporučuju uređaju znan kao "pozdravljač" spavaće sove. To se odnosi na prvu stvar koju ugledaš kada uđeš u spavaću sobu - može biti bilo što od velike slike, fotografije, kamin ili upadljiv komad namještaja. Pri uređivanju spavaće sobe, pokušajte izbjegavati stimulirajuće boje na zidovima, kao recimo crvenu i zlatnu. Umjesto njih koristite opuštajuće boje kao pastelno plavu, zelenu ili žutu.

Položaj kreveta je ekstremno bitan za stvaranje mirnog i tihog okruženja Vaše spavaće sobe. Većina ljudi instinktivno zna gdje će postaviti krevet, uzimajući u obzir veličinu i oblik sobe, položaj prozora, ostalog namještaja, lustera i sl. Ovakve odluke poput najbolje mjesto za pojedinu stvar, sačinjavaju osnove Feng Shui-ja. Ljudi koji prakticiraju Feng Shui također tvrde da su u "naređivačkom položaju", osjećaj uvjerenosti i snage kada si u poziciji vidjeti ulazna vrata u spavaću kada se probudiš ujutro. Kako god, ne smatra se dobrim ako su Vam stopala u direktnom položaju sa ulaznim vratima u spavaću - Feng Shui smatra položaj "smrtnim položajem". Ako je kupaonica bučna pokušajte držati vrata zatvorenim, kako Vas ništa ne bi smetalo dok spavate. Položaj ostatka namještaja također je bitan - kako biste izbjegli efekt neskladnosti, ili po Feng Shui tradiciji, simboličnu poziciju otrovne strelice uperene baš u Vas. Pokušajte izbjeći oštre kuteve okrenute prema krevetu, zrcala ne smiju biti smještena u podnožju kreveta, radije na stranu kreveta i na sam ugao. Pokušajte ne postaviti krevet izložen zrakama svjetlosti - to se smatra simbolom potištenosti i podsvjesno "ugasiti" sve osjećaje mira i sklada koje osjećate u sobi. Feng Shui predstavlja bitnim uklanjanje svih smetnji, zvukova u sobi, jer oni privlače negativnu energiju i može uzrokovati loše snove. Pokušajte izbaciti sve stvari vezane za posao iz sobe ( knjige, papire i računalo, komjuter. Da misli nisu usredotočene na posao i stres barem dok spavate. Također ne skladištite smeće i viškove stvari ispod kreveta,a ako imate krevet sa ladicama, držite u njima samo čistu odjeću i posteljinu. Nered u garderobi, ormaru , jer ako je nered prvo što vidite kada se probudite ujutro osjećati ćete se letargično ili depresivno a nećete znati zašto. Također pokušajte ne imate puno elektroničkih naprava, žica i također vodite računa o tome da nemate previše biljaka u sobi. Ako je Vaša soba još uvijek natrpana, pokušajte odvojiti jedan kut sobe i učiniti ga privatnim, za opuštanje (iako to bila samo stolica u kutu). Ako uklanjate višak, to je dobra prilika za sortiranje odjeće u ormaru - organizacija ormara. Većina ljudi nosi samo 20% svoje garderobe, a Feng Shui stručnjaci kažu ako neki komad nisi nosio u ovoj godini - riješi ga se. Odjeća koju nikad ne nosite privlači negativnu energiju - i nema sumnje da ćete se osjećati bolje kada pobacate svu suvišnu garderobu koju ne nosite. Stručnjaci također preporučuju povremenu promjenu mjesta slikama, fotografijama kako biste stvorili novu energiju i spoznali osjećaj dobrog koji dolazi sa promjenama. Ako želite da Vaš spavaća soba bude mjesto za romantiku, Feng Shui ima savjete i za to. Pored uobičajenih omantičnih simbola srca i cvijeća, postavite parove stavi u spavaću sobu. To će povećati šanse ispunjenog romantičnog susreta.
Životna energija se mora slobodno i skladno kretati, da se ne lomi ili zastaje, inače je štetna.
Ogledala ne smiju biti nasuprot ulazu u stan jer odbacuju životnu energiju čim se uđe u prostoriju, što uzrokuje osjećaj stalne iscrpljenosti, premorenosti i nedostatka vremena. Slično djeluju i ogledala postavljena nasuprot prozoru, a još je opasnije ako su nasuprot kupatilu ili WC-u, tada se životni problemi udvostručuju. Lođe utiču i ogledala postavljena jedno nasuprot drugom jer blokiraju energiju, pa se osjećamo kao zaglavljeni u mrtvoj tački.
Kupatilo. WC – trebaju biti što nezamjetniji, vrata zatvorena, bez raskošnih uređenja, poklopac od WC šolje spušten.
Srce stana treba biti prazno ili ispunjeno fontanom ili zelenilom.
Palme i zelenilo oštrih ivica (kaktusi, sabljice) su opasni jer se energija lomi. Poželjno je staviti biljke oblih listova u uglove soba, pogotovu kod izbočenih zidova koji su najjače ubice zdravlja i uspjeha. Najbolje je da tlocrt stana i kuće bude pravilnog oblika, pravokutnik ili kvadrat.
Jednako su kobni i oštri bridovi stolica i noćnih ormarića čiji loš utivaj najjače osjećaju žene jer pogubno utiče na njihove reproduktivne organe (treba postaviti mobile, zvonca)
Ne držati u kući suho cvijeće jer sve što je mrtvo razrušava vitalnost.
Ne držati slike i predmete koji simbolišu agresiju ili tugu.
Prljavi prozori i ogledala su glavni uzrok nemogućnosti jasnog mišljenja i cjelovitog sagledavanja situacija. Nered oduzima golemu energiju.
Najviše iscrpljuju stari predmeti (darovi i dugo nenošena odjeća), stare fotografije, knjige, novine.
Loš raspored namještaja jednako pogubno djeluje na našu energiju i kreatinvost. Krevet bi trebao stajati dijagonalno od ulaza u spavaću sobu, a stopala spavača nikada ne smiju biti okrenuta tačno nasuprot vrata. Glavu bi trebao čuvati zid, a ona treba gledati prema prozorima i ulazu.
Nered u području obiteljskog sklada i zdravlja uzrokuje česte obiteljske svađe i nerazumijevanja. Treba postaviti mnogo zelenila ili slika s takvim motivima ili lijep drveni predmet (istok i jug)
Područje blagostanja (istok i jugozapad)postaviti veliku zelenu biljku, slike riba, školjki, voda, lampice, NIPOŠTO kantu za smeće.
Slava, ugled i samoizražavanje (jug, zapad i jugoistok) nered uzrokuje depresiju, tugu, nezapažen i nenagrađen trud, postaviti crvene i narandžaste svijeće, simbol vatre i novac.
Materijalni napredak kao posljedica duhovnog sklada (sjeveroistok), postaviti radni sto i meditirati
Područje ljubavi i braka (jugoapad i sjeverozapad) postaviti svijeće, slike ili figure parova, ptica, pozitivno utiče, fotografije u obliku srca (inače nepriznanje)
Inspiracija, razvoj, djeca i radost, te duhovno bogatstvo (zapad, sjever, jug, jugozapad) ako je zaguđen ili neuredan, čovjek pati od hroničnog nedostatka volje za životom, unijeti sve što raduje duh.
Putovanja i zemaljski duhovni pomagači (sjeverozapad, sjeveroistok) sreća oca obitelji, ako je tu wc ili nesklad dolazi do tjeskobe, neuspjeha, depresije)
avatar
Sanela K.

Broj komentara : 60
Age : 47
Registration date : 2008-09-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: ŠTA JE FENG SHUI SPACE DESIGN/PROSTORNO UREĐENJE

Komentar  Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu