MED/HONEY

Go down

MED/HONEY

Komentar  SELMA dipl.iurist on Thu Aug 14, 2008 6:47 pm

Otvaram ovu rubriku, u ime mog oca, profesora pcelarstva!
Mnogo toga sam naucila od njega, a kao sto je poznato i ja se bavim zdravom ishranom, a med vec godinama primijenjujemo u svim mogucim oblicima,. U prehrani, u maskama za kosu, kozu, lice, kao i u raznim kremama(koje inace ja licno pravim), kao preventivu i lijek za lijecenje mnogih bolesti...

Med je sladak gust sok, koji pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam, isto kao sto je HERBALIFE najsavrseniji proizvod, koji je covjek stvorio u kojima se isto nalaze gotovo svi sastojci, koji grade ljudski organizam.

Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljivi slador - glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda.

Zreli med ne sadrži više od 15% vode, a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak, inulin te elementi kompleksa vitamina B.

Med medljikovac sadrži 13 puta više mineralnih tvari od cvjetnog meda, a osobito željeza.

Svi dosadašnji pokušaji miješanja industrijske proizvodnje meda usprkos silnoj tehnologiji i uloženim ogromnim sredstvima dali su poražavajuće rezultate.

Tajnu proizvodnje pravog prirodnog pčelinjeg meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji taj proizvod pretvaraju u lijek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj prehrani.

Nema na svijetu pčele koja proizvodi loš med, loš med rezultat je industrijskog punjenja meda ili lošeg nesavjesnog i needuciranog pčelara.


SELMA N-C dipl.iurist: komentar modifikovan dana: Thu Aug 14, 2008 6:59 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
avatar
SELMA dipl.iurist

Broj komentara : 219
Age : 36
Location : HOLANDIJA
Registration date : 2008-02-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Konzumacija meda!

Komentar  SELMA dipl.iurist on Thu Aug 14, 2008 6:48 pm

Ako med uzimate u raznim napicima (čajevima i sl.) morate paziti da čaj nije prevruć jer se prevelikim zagrijavanjem gube ljekovita svojstva meda.
Med treba biti potpuno otopljen u tekućini, jer samo će ljudski organizam potpuno iskoristiti njegove ljekovite tvari. Uzimamo li med bez tekućine, poželjno ga je držati u ustima sve dok se ne otopi. Zbog lake probavljivosti trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost. Njegova ga svojstva čine nezaobilaznom namirnicom u zdravoj prehrani.
Konzumacijom meda na pravilan način taj proizvod pretvaramo u lijek.
avatar
SELMA dipl.iurist

Broj komentara : 219
Age : 36
Location : HOLANDIJA
Registration date : 2008-02-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Hemijski sastav meda

Komentar  SELMA dipl.iurist on Thu Aug 14, 2008 6:50 pm

Glavni sastojci meda jesu ugljikohidrati i oni čine 95-99% suhe tvari ovisno o vrsti.
Zatim u medu nalazimo vodu, bjelančevine, vitamine, enzime te razne minerale, odnosno mineralne tvari.


Sastav šećera u medu
Primjenom različitih znanstvenih metoda utvrđeno je da su šećeri u medu sastavljeni od:

1. monosaharida

fruktoza ili levuloza - monosaharid je koji je vrlo sladak i dobro topljiv u vodi.
glukoza - najrasprostranjeniji je monosaharid u prirodi
2. disaharida

Maltoza, turanoza, izomaltoza, saharoza, maltuloza, izomaltuloza, nigeroza, trehaloza, glutiloza, lami-narbioza, entibioza.

3. oligosaharida

Erloza, panoza, maltotrioza, kestoza, izomaltobioza, melecitoza, izopanoza.


Voda u medu
Voda je nakon ugljikohidrata drugi značajan sastojak meda.

Zakonski omjer vode u medu ovisi od vrste i iznosi od 15 - 20%. Količina vode nazočne u medu utječe na njegovu viskoznost, težinu i kristaliziranje.

Tako se med u kojem je nazočna veća količina vode kasnije kristalizira.

Količina vode u medu nije stalna zbog njegove hidroskopnosti.


Kiseline u medu
Med pčele medarice sastavljen je i od niza organskih kiselina. Mravlja kiselina npr. prisutna je sa 10% količine u medu iako se nekad smatralo da je ima više i da je jedna od glavnih prisutih kiselina. Med pored mravlje sadrži i oksalnu, jantarnu, limunsku, vinsku, mliječnu, glukonsku, piroglutaminsku, maleinsku, valerijansku i benzojevu kiselinu.


Bjelančevine
Bjelančevine u medu sastavljene su od albumina, globulin i pepotona koji zajedno čine polovinu koloidnih tvari u medu.

Proteini većim dijelom prelaze u med iz pčelinjih žlijezda slinovnica kada prerađuju nektar i medljiku, u pčelinjem mednom želucu.


Vitamini
Vitamini su između ostalog sastavni dio meda, međutim, njih nalazimo u vrlo malim količinama, nedovoljnim za potrebe ljudskog organizma. Tako u medu nalazimo vitamin C, B kompleks, niacin, pantotensku kiselinu, biotin i folnu kiselinu. Količina vitamina u medu prije svega ovisi iz kojeg cvijeća pčele prikupljaju nektar, prisutnosti peludi, stanju i zrelosti meda te o njegovu načinu čuvanja.


Mineralne tvari u medu Med sadrži: silicij, aluminij, željezo, kalcij, magnezij, natrij, kalij, mangan, bakar, krom, nikal, cink, kobalt, antimon, olovo, fosfor. Količine mineralnih tvari ovise o vrsti meda i podrijetlu.
avatar
SELMA dipl.iurist

Broj komentara : 219
Age : 36
Location : HOLANDIJA
Registration date : 2008-02-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Med i lijecenje

Komentar  SELMA dipl.iurist on Thu Aug 14, 2008 6:52 pm

Časopis Journal of the Royal Society of Medicine 230 godina poslije u medicinskoj školi Hammersmith Hospital u Engleskoj govori o terapeutskim kvalitetama meda koje su ponovno otkrivene i protubakterijskim osobitostima meda koji nisu potpuno razumljive.

Autori sugeriraju da je med učinkovit u liječenju rana zbog:

-protubakterijskih osobitosti meda u sprečavanju infekcija
-viskozne prepreke koja sprečava gubitak tekućine i onemogućava pristup bakterija i razvoj infekcije
-enzima koji mogu pridonijeti obnavljanju tkiva i zacjeljivanju rana
-upijanju gnoja i održavanju čistoće rane
-smanjenja boli, podražaja i uklanjanja neugodnih mirisa
-poticanja angiogeneze (proces nastanka novih krvnih žila koje opskrbljuju stanice kisikom i hranom te --sprečavaju njihovo propadanje) i zacjeljivanja rana.
-aktiviranje makrofaga te oslobađanja čimbenika rasta koji stimuliraju epitelne stanice na regeneraciju i -zacjeljivanje rane
-smanjenja formiranja nastanka štetnih slobodnih radikala koji mogu biti odgovorni za probleme tijekom prihvaćanja kožnih presadaka na kožne lezije prouzročene meningokoknom septikemijom
avatar
SELMA dipl.iurist

Broj komentara : 219
Age : 36
Location : HOLANDIJA
Registration date : 2008-02-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: MED/HONEY

Komentar  SELMA dipl.iurist on Thu Aug 14, 2008 6:54 pm

Kristalizacija meda
S vremenom prije ili kasnije svaki med mora kristalizirati. Kristalizacija je prirodno svojstvo svakog meda. Brzina same kristalizacije ovisi o vrsti meda, a može biti za nekoliko tjedana do nekoliko godina. To je sasvim prirodan proces koji ne utječe na kvalitetu meda.


Dekristalizacija meda
Med možemo lako vratiti u tekuće stanje, međutim treba imati u vidu da med ne podnosi visoke temperature. Zagrijavanjem na visokim temperaturama med gubi svoja prirodna svojstva i zato je maksimalna temperatura zagrijavanja meda 41C. Med se dekristalizira stavljanjem staklenke u posudu s toplom vodom na štednjaku olabavivši poklopac. Temperatura se drži na minimumu jednu ili dvije minute te se pričeka da med postane tekući.

Drugi je način stavljanje staklenke s kristaliziranim medom u mikrovalnu pećnicu. Maknite poklopac, stavite staklenku u mikrovalnu i za 1 - 2 minute med će postati tekući. Med nemojte pregrijati.

Mikrovalovi imaju ograničen energetski potencijal pa ne uzrokuju promjene u strukturi tvari - njihove molekule titraju i međusobno se taru što uzrokuje samo porast temperature, a taj je efekt iskorišten u mikrovalnim pećnicama za kuhanje i sušenje. Molekule vode, masti i ugljikohidrata apsorbiraju energiju mikrovalova tijekom dielektričnog zagrijavanja
avatar
SELMA dipl.iurist

Broj komentara : 219
Age : 36
Location : HOLANDIJA
Registration date : 2008-02-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Ljekovita svojstva meda

Komentar  SELMA dipl.iurist on Thu Aug 14, 2008 6:55 pm

Ljekovita svojstva meda jesu:

-med dobro utječe na motoriku želuca i crijeva
-konzumacijom meda 120 grama dnevno tijekom dvadesetak dana smanjuje se kolesterol za oko 20% i povećava aktivnost leukocita za otprilike 7% i hemoglobina za 10 - 20%.
-redovita konzumacija meda uzrokuje poboljšanje krvne slike zbog sadržaja malih količina soli, željeza, mangana, bakra i kobalta.
avatar
SELMA dipl.iurist

Broj komentara : 219
Age : 36
Location : HOLANDIJA
Registration date : 2008-02-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Apiterapija

Komentar  SELMA dipl.iurist on Thu Aug 14, 2008 6:56 pm

Med je u životu ljudi uvijek predstavljao zdravu i dostupnu namirnicu koja se održala usprkos pojavi jeftinijeg industrijskog šećera.
U svim narodnim medicinama na svim krajevima svijeta bilježimo brojne recepte s više ili manje meda. Genetski modificirana moderna hrana, pušenje, stres, onečišćenost vode i neki lijekovi pogoduju nakupljanju štetnih tvari u organizmu, ali propolis uspješno sprečava pojavu bolesti. Njegova je ljekovitost odavno poznata i u narodnoj se medicini med rabio za osnaživanje organizma, prije svega djece i starijih. I znanstvenici mu pripisuju antibakterijska, antiseptička i antioksidacijska svojstva.
Med je iznimno koristan za zdravlje, a jača, tvrdi se, funkciju rada srca i krvotoka. Znanstvenici još istražuju koliko je ljekovit, ali o tome ne dvoje.
avatar
SELMA dipl.iurist

Broj komentara : 219
Age : 36
Location : HOLANDIJA
Registration date : 2008-02-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Smiju li bebe jesti med?

Komentar  Berka on Thu Aug 14, 2008 7:11 pm

Diivnooo... Med ( i mlijeko ) . Plizzzzzz odgovor za bebe, cula sam da nesmiju, ali do koje dobi? Do godine ili vise od toga ?
I love you

_________________
Magistra Vitae - ANTI-STRES SKOLA -Berka Nezic anti-stres terapeut Reiki tretmani i inicijacije; Feng Shui osobne karte; Feng Shui analiza stana i poslovnog prostora; Zdrava prehrana; Anti-stres radionice; Reiki skola; Feng Shui skola; Regresija; KONTAKT: Magistra_Vitae@live.nl
avatar
Berka

Broj komentara : 972
Age : 64
Location : Vlissingen, Holand
Registration date : 2007-12-21

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: MED/HONEY

Komentar  SELMA dipl.iurist on Thu Aug 14, 2008 7:23 pm

Trudnice smiju jesti med, cak je preporucljiv!
Ali ne dajte med svojem medenom!
Tokom prvih godina zivota, med znaci zdravstveni rizik.
U medu se mogu nalaziti spore Clostridium Botulinum, koje su u tom obliku dobrodosle odraslima, ali kod male djece mogu dovesti do botulizma( pracenog zatvorom, oslabljenim sisanjem, losim apetitom i letargijom)
Ta ozbiljna, iako ne smrtonosna bolest, moze dovesti do upale pluca i dehidracije kod beba.
Doktori preporucuju da se saceka do kraja prve godine zivota.
Maloj djeci ne bi trebalo davati ni kukuruzni sirup, buduci da se te spore nalaze i u njemu, medjutim u djecijoj hrani nije opasan.
avatar
SELMA dipl.iurist

Broj komentara : 219
Age : 36
Location : HOLANDIJA
Registration date : 2008-02-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Angina Pektoris

Komentar  SELMA dipl.iurist on Mon Aug 18, 2008 10:00 am

Stezanje grudi, napadi jakih bolova u oblasti srca sa širenjem u pravcu lijeve ruke, praćeni smrtnim strahom. Može biti izazvana sklerozom venskih sudova ili njihovim neurogenim grčevima.
Kao siguran lijek preporučuju se med i matična mliječ. Uzima se med (lavanda, livadski, nana, bagrem itd), 1-2g dnevno po kg tjelesne težine.
Uzima se 4 puta dnevno rastvoren u čaši mlake vode, liječenje traje 1-2 mjeseca. Nakon prestanka bolova tretmani se moraju nastaviti u održavajućim dozama od po 1 kašičicu uve če i ujutru. Dobro je kombinovati med i matična mliječ.
Matična mliječ se uzima po 100-200mg dnevno ujutro i u podne prije jela, ispod jezika ili može da se pomiješa sa medom i uzima po šemi uzimanja meda.
avatar
SELMA dipl.iurist

Broj komentara : 219
Age : 36
Location : HOLANDIJA
Registration date : 2008-02-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Aritmija

Komentar  SELMA dipl.iurist on Mon Aug 18, 2008 10:01 am

Aritmička srčana aktivnost kao rezultat patoloških izmjena u miokardu ili započete arteroskleroze venskih sudova. Često je izazvana nervnim faktorima, pretjeranim pušenjem i upotrebom kafe, čaja, brigama isl.
Pčelinji proizvodi, naročito med, zbog svog sastava vrše nezamjenljivu uslugu oslabjelom srčanom mišiću.
Kod aritmije se preporučuje dugotrajno uzimanje meda u dozama 100-200g dnevno, u 4 obroka, rastvoren u čaši mlake vode.
Liječenje traje 1-2 mjeseca do normalne srčane aktivnosti. Med može da se kombinuje sa matičnim mliječom i polenom u poznatim
avatar
SELMA dipl.iurist

Broj komentara : 219
Age : 36
Location : HOLANDIJA
Registration date : 2008-02-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: MED/HONEY

Komentar  Enisa Alic on Mon Aug 18, 2008 11:16 am

Draga Selma,

Ovom temom si me vratila davno u proslost....lijepog vremena provedenog sa mojim dedom Hamidom i njegovim pcelama...

Hvala ti!!

sunny
avatar
Enisa Alic

Broj komentara : 413
Location : München
Registration date : 2008-03-11

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: MED/HONEY

Komentar  SELMA dipl.iurist on Tue Sep 02, 2008 3:25 pm

Nema na cemu draga moja,
da si mi blize, da te pocastim medom Very Happy !
avatar
SELMA dipl.iurist

Broj komentara : 219
Age : 36
Location : HOLANDIJA
Registration date : 2008-02-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: MED/HONEY

Komentar  SELMA dipl.iurist on Wed Nov 05, 2008 2:58 pm

Kazu, da med sadrzi tajanstveni sastojak, koji potpomaze zacecu!
Nasi preci, koristili su med, izmedju ostalog i kao pomoc onima, koji su tesko ostajali ttrudni!
Da li su zbog toga porodice bie vece, da li se zbog toga radjalo puno djece, ko zna?
hm....

Hm....
avatar
SELMA dipl.iurist

Broj komentara : 219
Age : 36
Location : HOLANDIJA
Registration date : 2008-02-01

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Re: MED/HONEY

Komentar  Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu